1. Kefalet Nedir?
Kefalet alacaklı (burada tüketici) adına borçluya (burada üretici) kefil olma eylemidir. Bu sistemde alacaklı (tüketici) borçlunun (üretici) yüklendiği hususu kefilden de isteme hakkına sahip olur. Kefalet, Kuran Sünnet ve İcma delillerine dayanmaktadır.
Ali İmran, 37: “Rabbi Ona (Meryem’e) Zekeriyya’yı kefil kıldı.”
“Kefil, üzerine aldığı borcu bizzat yüklenendir.” (Ebu davud, buyu 88)
2. Neden Kefalet
İslam fıkhı uleması da insanların ihtiyaçlarının giderilmesi için kefaletin caiz olduğu konusunda icma (görüş birliği) etmiştirler. Kefil olan kimse/kurum insanları rahatlattığı için Allah’ın yardımını üzerine çeker. Kefalet kefilin bizatihi sevap kazanacağı bir ameldir; çünkü bu hayırda yardımlaşmadır.
Toplum adına bir kişi veya kurumun bu görevi-şu an için helal gıda kefaletini- yüklenmesi toplumun maslahatı için bir zarurettir. İslam fıkhında buna kefalet kurumu denilir.
Şu an da Türkiye’de helal gıda konusunda uzman fıkıh alimler, kimyagerleri, doktorlar ve ekipleri ile çalışıp kefalet sistemini yürüten kurum Gimdes’tir. Gimdes yalnızca haram olan katkı maddelerine değil şüpheli olanları da elemekte, onlara helal sertifikası vermemektedir.
3. Gimdes Neden Kuruldu?
Yaşadığımız bu zaman diliminde, dünyanın çeşitli yörelerinde, azınlıkta ya da çoğunlukta yaşayan Müslümana ihtiyaçları için sunulan gıda, kozmetik ve sağlık ürünlerinin üretiminde kullanılan maddelerin ve uygulanan üretim işlemlerinin karmaşık ve İslami isteklere uygunluklarının tartışılır olması gerçeği karşısında, toplumun dini inanç ve sağlığının güvence altına alınması keyfiyeti ortaya çıkmıştır.
Bugün, Müslümanların ister çoğunlukta, ister azınlıkta olduğu devletlerin çoğunluğunun bu görevi sağlıklı bir şekilde yüklenemediği dikkate alınınca, toplumun adına, bir kişi veya bir kurumun bu görevi yüklenmesi toplumun maslahatı için bir zaruret olarak ortaya çıkmıştır. İslam fıkhında bu kuruma Kefalet Kurumu denir. Bu kefalete talip olmak adına da Gimdes kurulmuştur.
4. Gimdes Nedir?
GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği) ve bu derneğe bağlı İktisadi İşletme Kurumu (GİMDES Helal Ürünleri Araştırma Enstitüsü) Ülkemizde sağlıklı yaşamın temel unsuru olduğuna inandığımız helal ve sağlıklı ürünleri araştırma ve sertifikalandırma çalışmaları yapmak üzere kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. İlgi alanı olarak gıda, kozmetik ve sağlık ürünlerini kapsamaktadır.
5. Gimdes'in Görevi Nedir?
Ülkemizde üretilen veya ithal edilen ürünlerin ve bunların üretiminde kullanılan katkı maddelerinin denetimini ve Helal Sertifikalama çalışmalarını yürüterek Gıda ve ihtiyaç maddeleri, temizlik ve kozmetik ürünleri, ilaç ve diğer sağlık malzemeleri üreticilerinin ürünlerinin sertifikalandırılmasını yapmak, uygun olanlara “GİMDES HELAL SERTİFİKASI” vermektir.
6. Gimdes Başka Neler Yapar?
- Çeşitli konularda ve platformlarda araştırmalar yapar ve bunları raporlar
- İllerde çeşitli eğitim faaliyetleri sürdürür
- Gönüllüleri ile iletişim halinde daha fazla bilinçlendirme için çabalar
- Yazılı basın ve sosyal medya ile daha fazla farkındalık oluşturmak için çabalar
7. Gimdes'e Nasıl Ulaşabiliriz?
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama (GİMDES) Araştırmaları Derneği
Adres: Tekstilkent Ara Blok No:48 Esenler, İSTANBUL 34235
Tel: +90 212 438 33 18 (PBX)
Faks: +90 212 438 33 19
8. Gimdes'e Nasıl Gönüllü Olunur?
“Üzümü yemeden bağını soran bir nesil” için bilgilendirme ve faaliyetler yapan Helal Gıda Gönüllüsü olmak için buyurun;
9. Neden Gimdes'e Güvenelim?
- Her helal sertifika(!) gerçek helal sertifika değildir. 30-40 yıllık birikimle Türkiye’de helal sertifikalamayı ilk başlatan ve Kuran’ın “Helalen Tayyiben” emrini ticari menfaatler için sulandırmadan İslam Fıkhına uygun standart oluşturan tek kurum GİMDES’tir.
- Türkiye’de Dünya Helal Konseyi’nden ve Malezya gibi helal sertifika standartlarını yıllar önce oluşturmuş Müslüman ülkelerden tek akrediteli (tanıdığı, kabul ettiği) kurum GİMDES’tir. Bugün uluslar arası akreditasyona sahip GİMDES ve Dünya Helal Konseyi’ne (WHC) bağlı diğer kurumların tamamı sadece helal sertifika çalışması yapmaktadır. Hıristiyan kültürü ile hazırlanmış ISO, HCCP vs. kalite yönetim sertifikalaması ile meşgul olmamaktadırlar.
- Hiç bir cemaate veya kuruma bağlı olmadan ehli sünnet olan her türlü cemaat ve STK temsilcisini içinde barındıran tek ümmet kurumudur.
- Ehli sünnet hocalarından oluşan bir fıkıh kuruluna ve konusunda ihtisas sahibi gıda mühendisi, kimyager, veteriner ve ziraatçilerden oluşan bir bilim teknik kuruluna sahiptir. Bu iki kurumdan biri olmadan güvenilir bir sertifika kurumundan bahsetmek mümkün değildi
10. 'Peki Helal Gıda Nedir' diyorsanız, sizi serimizi okumaya davet ediyoruz;
Helal Gıda Serisi 1: Neden Helal Gıda Tüketmeliyiz?
Helal Gıda Serisi 2: Fıkıhta Helal-Haram Kaideleri Nelerdir?
Helal Gıda Serisi 3: 15 Adımda Helal Gıda Tavsiyeleri
Allah razı olsun çok güzel bir yazı olmuş .
Bazı ürünler helal sertifikalı olduğu halde uygulamada görünmüyor.kapsam dışı olmadığını da biliyorum.ne olur bir an önce her ürünü kaydedin ki barkot okuttuğumuz zaman terettutte kalmayalım.hassasiyetiniz için Allah razı olsun.