Hayatımızda her ne yapmak istersek isteyelim mutlaka bir desteğe – motivasyona ihtiyaç duyuyoruz. Amacımız, hedefimiz her ne olursa olsun bir yola başladığımızda çok büyük hevesle, istekle, enerjiyle başlarız. Ama biraz yol kateder etmez içimizde o yola devam etmemize mani bir çok ses duymaya başlarız. Mesela ders çalışmak isteriz, çok güzel enerjiyle başlarız, bugün bunu bitirip hedefime bir adım daha yaklaşacağım deriz, bir kaç saat bile sürmeden sıkılmaya başlar, dikkatimiz dağılır, bazen acıkır, başka işlere yönelmeye başlarız. Ya da fazla kilolarımız var, sağlığımıza kavuşmak için spora /diyete başlarız. Bir kaç gün belki çok büyük hevesle yaparız, içimizde o başarıyı hissederiz ama çok da uzun sürmeden sıkılır, başka şeylere yönelmeye başlarız. “Şu videoyu da izleyeyim sonra dersime başlayıp hepsini bitireceğim; şu kişi ne paylaşmış bir bakayım sonra sporuma başlayacağım; şu yemek artık son, pazartesi kesin sağlıklı yemekler yemeye başlayacağım” – gibi bir sürü de bahane buluruz. Ama ne o derse başlanır, ne spora ne de sağlıklı beslenmeye. Tüm bunların nedeni çok hevesle yani yüksek motivasyonla başladığımız işlerimizde bir süre sonra o motivasyonu kaybetmeye başlamamızdır.
Neden Motivasyona İhtiyacımız Var?
Motivasyon farkında olsun veya olmasın her insan için yemek, su kadar bir ihtiyaçtır. Bir araba düşünün, yola çıkmadan benzin deposunu doldurdunuz ve yola koyuldunuz. Benzin bitene kadar o yola devam edebilirsiniz. Peki ya benzin biterse? Benzin bittiği an araba durur. Belki bir kaç kişi yardım eder biraz ileri itilir ama kilometrelerce yolu benzin olmadan gidemezsiniz. İşte motivasyon da insan için bir benzin gibidir. Çıktığımız yola devam edebilmek ve hedefe ulaşabilmek için kendi benzinimiz olan motivasyona ihtiyacımız var. Belki o yolda arada molalar için duracağız ama benzinimiz/motivasyonumuz olduğu sürece hedefe gitmek için bütün bahaneleri atlatabiliriz. Bu yazımızda motivasyon kazanmak ve ona daima sahip olmak için yapabileceğiniz bir çok yöntem ve fikir bulacaksınız. Motivasyon Kazandıracak Yöntemler:
1. Kendinizi Tanıyın:
Kendinizle gerçekten tanıştınız mı? Aslında kim olduğunuzu, düşüncelerinizi, hayallerinizi, yeteneklerinizi gerçekten biliyor musunuz? Öncelikle kendinizi tanımaya başlayın. Yeteneklerinizi keşfedin. Bu çok önemli bir konudur. Allah(c.c.) her insana (belki de o insanın farkına bile varmadığı) yetenekler, yani nimetler vermiştir. Her birimiz bu nimetleri bilmeli ve her an Allah’a (c.c.) hamd etmeliyiz. “Benim pek bir yeteneğim yok” – diye düşünen milyonlarca insan var, ama bu asla doğru değil. Bu yüzden elinize bir kağıt ve kalem alın ve sessiz bir odada kendinizle başbaşa kalın. Kağıt, kalem önemli çünkü dijital aletler (telefon, tablet, bilgisayar gibi) dikkat dağıtmada ustadır. Düşünün, yeteneklerinizi düşünün. Yetenek demek illa şiirler yazmak, sanat eserleri çizmek demek değil ki. Okuduğunuzu hemen ezberleyebiliyorsanız bu bir yetenektir. Ya da mesela, güzel el yazınız varsa, hızlı yazı yazabiliyorsanız, size kötülük yapanları affedebiliyorsanız, zor günlerinizde bile insanlara gülümseyebiliyorsanız, hayal kurabiliyorsanız, bir lokma ekmeğinizi paylaşabiliyorsanız, hatta kibar biriyseniz bile, bunlar da bir yetenek. Dünyada bu yeteneklere sahip olamayan milyonlarca insan var. Bize tüm bunları yapabilme yeteneğini veren Allah’tır(c.c.). Kendimizin farkına varmalı ve her şey için Allah’a (c.c.) hamd etmeliyiz.
2. Hedef ve Amaç Belirlemek:
Bir işe başlamak için önce tam olarak ne yapmak istediğimize, hedefimizin ve amacımızın ne olduğuna karar vermeliyiz. Nereye gideceğinizi bilmeden o yola çıkamazsınız değil mi? Önce oturup, düşünüp, “benim hedefim nedir” -diye kendimize sormalıyız. Hedefimiz kadar amacımız da önemli. Çıktığımız bu yolculukta hedefimiz varmak ama varınca ne olacağı bizim amacımızdır. Peki amacımızı nasıl bulacağız? Amacımız bulmak için sormamız gereken tek soru var: “neden bu hedefi seçtim?” Kısa bir örnek vermek gerekirse: Diyelim ki hedefiniz üniversiteye girmek. Peki ama neden? Üniversiteye girme amacınız ne? İyi bir meslek sahibi olmak mı? Diploma sahibi olmak mı? Yüksek maaşlı iş bulmak mı? Öğrenmek istediğiniz bilgileri öğrenmek mi? İnsanlar için faydalı işler yapabilmek mi? Önce sorulara cevap bulup bir amaç belirlememiz gerek. Amacınız, odak noktanız Allah (c.c.) yerine insanlar ise amacınızın da hedefinizin de bir önemi kalmaz. Her bir müslümanın amacı onu Yaratan Allah (c.c.) olmalıdır. Yani Allah’ın rızası. Bu dünyaya bir amaç uğruna geldik, bunu hatırlayıp hedeflerimizi ona göre belirlemek zorundayız.
3. Hedefe Giden Yolda Duraklar Belirlemek:
Amacımıza uygun bir hedef belirledik. Peki bu hedefe hiç durmadan gidebilir miyiz? Uzun bir yola çıktığımızda o yolu tek seferde bitirmek çok zor, hatta bazen imkansızdır. Bizler insanız, bazen çay, kahve molalarına ihtiyaç duyarız. Bu yüzden önümüze bir hedef koyduğumuzda ara sıra duraklayabiliriz. Bu duraklar nefes almak içindir, pes edip geri dönmek için değil. Mesela bir kitabı okumak istiyoruz. Hepsini tek seferde okuyup bitirmek çok zordur. Ama günde 10 sayfa okuyacağım diye kendinize 10 sayfalık duraklar belirleyebilirsiniz. Ya da spor yapıyorsanız her gün bu hareketten 10 tane yapacağım – diyerek esas hedefinizi (mesela kilo vermek) günlere bölebilirsiniz. Hiç durmadan çalışırsanız bir süre sonra iç sesiniz durmanızı, sıkıldığınızı söylemeye başlar. Böylece motivasyon kaybedersiniz. Hiç durmadan çalışmak yerine her gün belirli oranda çalışmak gerek.
4. Pes Etmemek:
Araba ile yola çıktık. Bu yol çok uzun bir yol olabilir. Araba yolda bir çok çukurla, taşlarla karşılaşacak, tekerleği patlayacak, benzini bitecek, hatta belki bozulacak, ama bu sebepler yüzünden yoldan geri dönen araba oluyor mu? Hayır. Her ne olursa olsun o yere gitmek zorunda. Tekerlek değiştirilir, benzin doldurulur, araba tamir edilir ama o yol mutlaka bitirilir. İşte biz de tam böyle olmak zorundayız. Önümüze engeller, kötü sözler, insanlar çıkar, nefsimiz susmaz, şeytan fısıldar, sağdan soldan her yerden darbeler alıp dururuz. Tüm bunlar bizi hedefimizden saptırmaya çalışır. Ne olursa olsun asla durmayacaklar da. Tüm bunlarla baş edemeyeceğiz belki ama güçleneceğiz, öğreneceğiz. Hedefe ulaştığımızda belki umduğumuzu bulamayacağız, hatta belki hedefe ulaşamayacağız. Bunlar da olasılıklar. Ama bu yolda önümüzde çıkan tüm engellerle başetme yöntemleri geliştireceğiz. Artık yeni bir hedefe koştuğumuzda önceki tecrübelerimiz, deneyimlerimiz, bilgilerimiz bize ışık tutacak. Bu yüzden her ne olursa olsun pes etmeyeceğiz. Düşersek kalkacağız, Bismillah diyerek devam edeceğiz. Allah’a (c.c.) sığınacağız. Çünkü Allah (c.c.), kendisine sığınan kulunu yalnız bırakmaz.
5. İnanmak:
Bismillah: “O, beni yaratan ve bana doğru yolu gösterendir.” (Şuarâ 26/78) Bize doğru yolu gösteren Allah’a (c.c.) her zaman güveneceğiz. Dua edip, duamıza icabet edeceğine her zaman, her an güveneceğiz.
“Gençler! Sizin inanmadığınıza melekler niye amin desin. Büyük düşünün, büyük yaşayın! -Nureddin YILDIZ”
Ne güzel bir söz. Önce biz inanacağız, dua ederken, hayal kurarken, hedef belirlerken, yola çıkarken. Kendimize ve bizi yaradan yüce Allah’a (c.c.) koşulsuz inanıp güveneceğiz.
6. Olumlu Düşünmek:
Zorluklarla karşılaşıp hemen tüm olumsuz yönlerini gören birisi nasıl kazanabilir ki?! Zorluklar karşısında her zaman olumlu düşünebilmek zor, ama hangi bebek yürümek zor geldi diye yürümenin kötü bir şey olduğunu düşünür ki? Kaç kere düşse de kalkıp yeniden yürümeye çalışır. Ve sonunda da başarır.
Allah (c.c.) buyuruyor ki, Bismillah: “… Hakkınızda hayırlı olduğu halde bir şeyden hoşlanmamış olabilirsiniz. Sizin için kötü olduğu halde bir şeyden hoşlanmış da olabilirsiniz. Yalnız Allah bilir, siz ise bilemezsiniz.” (Bakara 2/216)
Başımızdan gelen her ne olursa olsun olumsuz bakamayız, çünkü neyin şer neyin hayır olduğunu yalnızca Allah (c.c.) bilir. Allah’a (c.c.) güvenen kullar olarak biz Allah’tan (c.c.) hayır isteriz. Ve bu yüzden de başımıza gelen her şeyde bir hayır olduğunu biliriz. Onun için bardağın boş tarafını değil dolu tarafını görenlerden olmak zorundayız.
7. Allah (c.c.) kulunun her daim yardımcısıdır.
Tüm bunları tekrar tekrar düşünerek hedeflerimiz, hayallerimiz için çalışmaya başlamalı, başladıysak da devam etmeliyiz. Allah (c.c.) kulunun her daim yardımcısıdır. Allah (c.c.) çıktığımız tüm yollarda, hedeflerimiz, hayallerimiz doğrultusunda en hayırlı şekilde ilerleyebilmemiz için yar ve yardımcımız olsun. Amin.
Güzel bir tavsiyeler dizisi olmuş. Destek olmak adına sosyal hesaplarım da paylaştım. Emeğinize sağlık. Teşekkür de motivasyonu attırır değil mi:?
Allah razı olsun çok güzel bir yazı olmuş.