Hasan el-Benna ve İhvan-ı Müslimin’in 5 Aşamalı Ömür Planı


0

Son zamanlarda plan/program işlerinin öne çıkması, ”yeni yeni ortaya çıkan bir akım” izlenimine kapılmamıza sebep oldu. Sırf popüler diye uzak durma isteği oluşabiliyor zihinlerde. Herkesin aynı şeyi yapması iğreti gelebiliyor. Oysa herkesin aynı anda yaptığı şey, o işi yapma yöntemi olabilir.

Kimse plan yapmıyor olamaz. Bazılarımız yazmaz, akılda tutar. Bazılarımız en ince ayrıntısına kadar hesaplar. Bunlar kişisel farklılıklardır. Aslen yazmanın çok büyük getirileri vardır. Dileyen bunları araştırabilir.

Biz bu yazımızda size, son zamanların en etkili isimlerinden biri olan Üstad Hasan el-Benna rahmetullahi aleyhin İslami bir nizam olarak kurduğu ”Müslüman Kardeşler Teşkilatı” ile yaptığı planlama basamaklarını sunmak istiyoruz.

Bunu sunma nedenimiz ise böyle büyük işler başaran adamların dahi ne kadar ince bir plan anlayışlarına sahip olduklarını ve ‘‘Şimdi herkes böyle şeyler yapıyor.’’ diyerek bu yöntemin popülariteye feda edilemeyecek kadar mühim olduğunu göstermektir.

Hasan el-Benna rahmetullahi aleyhin de dediği gibi;

“Bir davetçi ferdi problemleri için davasını erteleyemeyeceği gibi dava görevini bahane edip ferdi görevlerini de ihmal edemez. Davetçi, büyük hedeflere küçük adımlarla sağlam ilerler.”

1. Ömürlük Plan

İhvan-ı Müslim’in yani Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın en büyük planı budur. Yani planlamanın en büyük çerçevesi ”ömürlük” olandır. Senin yaşam gayen nedir, hedeflerin nelerdir? Ömrün ne ile geçsin istiyorsun? ”Bütün ömrümü bunun için harcarım.” dediğin ne var bu hayatta? Ömrünün ana gayesini belirler isen, sonraki adımları daha rahat çözebilirsin. Biz bu dünyaya kulluk için geldik. Tüm evrene İslam nizamını hakim kılmak için görevlendirildik. O halde ömürlük hedefimiz buna dair olmak zorundadır. Ömrümü İslam davasına harcayarak bu davaya nasıl bir katkı sağlayabilirim? Bu soru kolay bir soru değil, biliyoruz. Gayemizin adını bilmek bile bir adımdır. İçini doldurmak ise zaman alabilir. Ama diğer aşamalar için bu hedef bize şu an yeter. Müslüman Kardeşler ise bu kısma şunları yerleştirmişler: Hayat boyu, sürekli olarak dava için çalışmak ve cihad etmek. Aile eğitimine önem vermek. Hac için her zaman dua etmek. Bu duayı belli vakit namazlarda sabitlemek. Hac fonu oluşturmak ve para biriktirmek. Şehitlik için dua etmek ve vakit namazlara sabitlemek.

2. Yıllık Plan

Ömrümüzü seneler oluşturuyor. Peki, bizim ömürlük hedefimize ulaşmak için bu yılki hedeflerimiz neler olabilir? Ben bu yıl ne yaparak ömürlük hedefime biraz daha yakınlaşmış olurum, yol kat ederim? Bu soruları sormak ve cevap vermek zorundayız. Yoksa öylece yaşar ve gideriz. Oysa biz beyhude bir hayat için bu dünyaya gelmedik. Hepimizin bu davada bir yeri var. Herkes kendi yerinin hakkını vermek zorundadır. Herkes her şeyi yapamaz ama herkesin yapabileceği bir şey vardır. O nedenle artık kuruntuları kenara koyup ömürlük hedefimize ulaşabilmek için yıllık planımızı yapmamız gerekir. Dert etmeyelim, eğer eksiklerimizin farkında isek bunlara dair gerçek ve uygulanabilir bir plan yapalım. (Bu konu için şu yazımıza göz atabilirsiniz: Uygulanabilir Bir Plan İçin 5 Öneri ) Yavaş yavaş bu planlar bize ömürlük hedefimizi de fark ettirecek, bulduracaktır. Tabi ki sır: çok çalışmak ve dua etmek.

3. Aylık Plan

Evet, yıllık planımızı yaptık. Mesela ”Biz bu yola yeni çıkıyoruz, o halde ilmihal okumamız lazım.” dedik. Aylık hedefimizde ise yıllık planımızın bölümlenmiş halini göreceğiz. Yani biz bu yıl yapmak istediğimiz şeye bu ay ne yaparak ulaşabiliriz? Aylara bölerek yıllık hedefin planlaması da tamamlanmış olur. Müslüman Kardeşler ise bu kısma şunları yerleştirmişler: Nasihat Günleri: Emri bil maruf için ziyaretler yapmak. Ahiret Günü: Ölümü hatırlamak için kabir ziyaretleri yapmak. Ziyaret Günü: Hastaları ziyaret etmek ve onlara moral vermek. Barıştırma Günleri: Küs olan kişileri tespit ederek onları barıştırmak. Allah İçin Tanışma ve Ziyaretleşme Günleri: Üyelerle toplanmak ve kardeşliği canlı tutmak. Bunları ayda 1 kez olacak şekilde planlarına dahil etmişler.

4. Haftalık Plan

Aylık olarak hazırladığımız bu planı haftalara bölünce bize ne düştü? Bu hafta ne yapmamız gerekiyor? Bunu planlıyoruz. Ayrıca haftada bir de olsa yapmamız gereken şeyleri belirliyoruz. Mesela sıla-i rahim. Bu bölüm için tam da uygun bir madde olabilir. Müslüman Kardeşler ise bu kısma şunları yerleştirmişler: Bir dersin mütalaasını yapmak. En az haftada bir kere topluca (cemaatle) namaz kılmak. Bir gün oruç tutmak ve beraber iftar yapmak. Bir defa teheccüde kalkmak.

5. Günlük Plan

Artık hedefimizin en küçük yapı taşına gelmiş bulunuyoruz. Bugün bize ömürlük hedefimizin hangi parçası düşüyor? Biz bugün onu yaparsak bina yükselmeye başlayacak. İşte büyük bir hedef, parçalara bölünürse kolaylaşmış olacak. Ancak yine biz o küçük parçayı ihmal edersek en küçük yapının ihmali büyük binanın ihmaline sebep olup hedefimizi sarsacaktır. Müslüman Kardeşler ise bu kısma şunları yerleştirmişler: Kişisel Eğitim: Seher vakti ayakta olmak ve bu vakti değerlendirmek. Sabah Namazı Sabah Akşam zikirleri Zikir (Günlük vird)

6. Son Söz

Elbette onların içinde bulunduğu teşkilatlanmaya yönelik belli maddeleri vardı. Bunlardan başka maddelerinin de olduğu muhtemeldir. Ancak burada biz bir kısmını görmüş olduk. Kendimize pay çıkaracağımız noktaları tespit etmeliyiz. İşte bu nedenle de bizim için planlama çok mühimdir. Çünkü biz gayesiz insanlar değiliz. Öylesine, canımızın istediği gibi yaşayamayız. Hele ki günümüz şartlarında pek çok şeye geç kalmışken, daha da beklemeye vaktimiz olamaz. Hasan el-Benna rahmetullahi aleyhi duyan herkes ona hayran kalır ve imrenir. Onun planlı yaşamını sizinle paylaştık ki, onu örnek alanlar için bir alan daha açmış olalım. Herkes gibi olmak zorunda değiliz. Rabbimizin istediği gibi olalım ve bu yolda nefsimize takılmayalım yeter. Rabbim gayelerimizi mübarek kılsın. Gayret bizden, tevfik Allah’tandır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Allah razı olsun, insan bazen planlarını uygulayamayınca acaba ben yapamıyor muyum planlı bir hayat diyebiliyor.. Önemini hatırlatmanız bu işten vazgeçmememiz gerektiğini öğretti.