Hanımların Hiç Bitmeyecek 8 İşi


2

Kardeşlerim! İslam’ın güzel, naif, akıllı ve mümin kadınları, çok çalışmamız gerek çok! J Hem dünyamız hem de ahiretimizin hayırlı ve afiyet içinde olabilmesi adına kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla hepimize çok fazla görev düşüyor. İslam’ın bize ihtiyacı yok ama bizim bu görevleri yerine getirerek İslam’a hizmet etmeye ihtiyacımız var. Bu yazımızda kadını, erkeği, genci ve yaşlıyı yetiştiren hanımların, üzerine düşen ve hiç bitmeyen 8 görevinden bahsedeceğiz. Zira hepimizin bu ulvi görevlerimizi hatırlamaya ihtiyacı var.

Selam, doğru yola uyanların üzerine olsun” (Taha 20/47).

1. Bu Dünyada Adeta Bir 'Misafir' Olduğu Bilinciyle Yaşar

Mümin hanım ölümü ve ahireti her daim hatırlayarak, bu alçak dünyadan ziyade gözlerini ve gönlünü ahiret yurduna çevirir ki yetiştirdiği evlatları da ölümsüzmüş gibi dünya düşkünlüğü içinde yaşamasın. Yüce Rabbimizin dostluğunu birinci hedef haline getirir. 

“Bütün zevkleri kökünden yok eden ölümü çokça hatırlayınız!”  (Tirmizî, Kıyâmet, 26)

2. Kalbini, Dilini, Bedenini ve Düşüncelerini Kötülüklerden Uzak Tutmaya Çalışır

Her işinde, her hedefinde, eşine, çocuklarına ve ebeveynlerine muamelesinde hep Rabbinin rızasını gözetir. Hayalı olmanın en güzel süs olduğunu bilir. Allah’tan korkarak haramlardan sakınır (Takva). Yine Allah’tan korktuğu için şüpheli her türlü şeyden de sakınır (Verâ). Dedikodu yapmaz, yalan söylemez, zinaya yaklaşmaz, tesettüre dikkat eder, ilim öğrenir, güler yüzlüdür ve ikramı sever. Allah’ın muhabbetini ve rızasını kazabilmek adına çalışır, çalışır ve yine çalışır… Öyle bir zaman gelir ki artık gönlü rızasından başka hiç bir ücret istemez olur.

3. Varlıklar, Olaylar ve Yaşantıları Üzerinde Düşünür, Muhasebesini Yapar, İbret Alır

Müslüman bir hanım an için yaşamaz, anı yaşar! Yani an için, her istediğini, Rabbinin rızasını düşünmeden, umarsızca yaşamaz. Aksine anı yaşar ve her anın ve her nefesin hakkını verir. Hep şükür halindedir ve o anda zamanını nasıl değerlendirdiğini tartar. Gece olup karanlık çöktüğünde ise, başını yastığına koyduğunda şöyle der: “Rabbimiz her an bizimledir. Her yaptığımızı görür ve her söylediğimizi işitmektedir. Aklımızdan geçenleri ve kalbimizin özünü dahi bilmektedir…” (Abdullah Tüsteri Hazretleri her gece bu cümleleri üç defa tekrar edermiş ve zamanla bu kelimeler kalbine tesir etmiştir).

4. Rabbine Karşı Sürekli Bir Tövbe, İstiğfar ve Zikir Halinde Olmaya Çalışır

“Ben günde yüz defa Allah’ istiğfar ediyorum” buyuran Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in ümmeti olduğunu hiç unutmaz. Namazları sonrası zikirlerine devam eder, etrafını da teşvik eder.

Onlar ki, gerek ayakta, gerek otururken ve gerekse yanları üzerinde yatarken Allah’ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışı hakkında inceden inceye düşünenler «Ey Rabbimiz, sen bunu boşuna yaratmadın, seni bütün eksiklerden tenzih ederiz; o halde bizi o ateş azabından koru. (Ali İmran/191)

5. İbadetlerini Arttırmaya, Güzelleştirmeye ve Rükünlerine Uygun Yapmaya Gayret Eder

Allah’a şükür için nafile namazlarına devam eder. Kuşluk, Evvâbin ve Teheccüd gibi namazları az da olsa kılar. Önemli kararları alırken, İstihare namazına başvurur. Hacet namazı onu mutlu eder.

6. Farz Olan İlimler Başta Olmak Üzere, Düzenli Okuma Yapar

Mümin kadın her türlü ibadeti, itikadı ve amelleri hususunda farz olan fıkıh bilgilerini severek öğrenir. Zamanı geldiğinde de evlatlarına öğretir. Farz olan ilimlerin dışında, hanımların öğrenmesi gereken ilimler üçe ayrılır:

  1. Vacip Olan İlimler: İlmihal derecesinde akâid, dini ilimler ve karı koca hukuku ile ilgili bilgiler öğrenilmelidir. Mümin hanım, Ferdi ihtiyacından fazlasını da öğrenebilir.
  2. Mendup (Teşvik edilen) Olan İlimler: Eşlerin birbirine karşı görevleri, insanlarla iletişim, çocuk bakımı, ev ekonomisi ve evin işleriyle ilgili konular.
  3. Mubah Olan İlimler: Koca ve çocukların haklarından eksilme olmaksızın bir mümin hanım, her türlü ilmi ve bilimi öğrenebilir: matematik, tıp, coğrafya, beşerî ve sosyal ilimler gibi

7. Ailesini, Ebeveynlerini, Akrabalarını, Dost ve Arkadaşlarını Gözetir

Onlara destek olur, moral verir, dertlerini dinler. Kötülükten sakındırarak, iyiliği emreder. Aile içinde sevgi dolu yapısıyla birleştirici bir unsur olur.

8. Çocuklarına Gerekli Dini Eğitimi Sevgiyle Verir

“Hepiniz çobansınız ve hepiniz çobanlık yaptıklarınızdan sorumlusunuz” hadisi gereğince çocuklarına vereceği dini eğitimi sabırla vermeye gayret eder. Önce gerekli ilimleri kendisi öğrenir sonra ise çocuklarına nasıl öğreteceğini belirler. Yaşlarına ve psikolojilerine bir eğitim verir.

Kaynaklar

Buhari, Cum’a, 11; İstikrâz, 20; ltk, 17, 19.
İslam’da Tesettür, İskilipli Mehmed Atıf Efendi, Semerkand Yayınları
Kadın ve Aile İlmihali, Dilaver Selvi, Semerkand Yayınları
Buhari, Daavat, 3; Müslim, Zikir, 41-42; Ebu Davud, Vitir, 26.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

2

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
1
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
1
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı