İlk olarak, unutmayalım ki Allah –subhanehu ve teala- haklar bahşederek; kızlar, eşler, anneler ve toplumun Müslüman hanımları olarak oynadığımız çeşitli rollerle cennetin en yüksek derecelerini kazanma fırsatı vererek, biz kadınları onurlandırmıştır. Özgüven sahibi olmanın kendini beğenmişlik belirtisi veya İslami değerlere ters düşen bir şey olmadığını anlamak için, Hz. Aişe binti Ebu Bekir (radıyallahu anhum) gibi geçmişteki hanım alimlerin örnekliğine bakmamız yeterlidir. Esasen bir insan, amaçlarının peşinden giden bir Müslüman hanım olarak inancında da sağlam durabilir.
Hatırlayalım ki Allah –subhanehu ve teala- şöyle buyurmuştur:
“And olsun ki, biz insanoğullarını şerefli kıldık, onların karada ve denizde gezmesini sağladık, temiz şeylerle onları rızıklandırdık, yaratıklarımızın pek çoğundan üstün kıldık.” (İsra – 17/70)
Şimdi benim şahsen korkumu yenip özgüvenimi kazandığım bazı yollara bakalım:
1. Kendinize inanın
Bir Müslüman hanım olarak, eğer bir şeyi –küçük bir iş bile olsa- başarabileceğine inanmıyorsanız, bu özgüveninizi adamakıllı etkiler. İlk adım, olumlu bir düşünce geliştirmek ve başarmayı hedeflediğiniz şeyi yapmaya Allah’ın yardımıyla yeterli olduğunuza inanmanızdır. Bu kendi içinizde bir çalışma gerektirecek ve bir günde de oluvermeyecektir, fakat Allah’ın (subhanehu ve teala) hayatın her alanında olabileceğiniz en iyi Müslüman hanım olmanızı istediğini kendinize telkin ederek işe başlayabilirsiniz.
2. Yapıcı bir dil kullanın
Günlük yaşantınızda -evde, işte, toplum içinde- nasıl bir dil kullanıyorsunuz? Cümlelerinizde “yapamam”, “zannetmiyorum”, “emin değilim” gibi ifadeleri sık kullanıyor musunuz? Eğer öyleyse, belki de psikologlarin ‘kendi kendini sınırlayan’ dedikleri, özgüveninize engel olan terimleri kullanıyor olabilirsiniz. Onlar yerine “bunu yapabilirim”, “başaracağım inşallah” veya “…da yetenekliyim” gibi ifadeleri kullanmaya gayret ederseniz yapıcılığınız artacak ve kendinize inanma duygusu gelişecektir.
3. Olumsuz düşüncelerden kurtulun
Olumsuz düşünceler ve vesveseler aklınıza geldiğinde, kendinize yapıcı dili hatırlatın. Bu düşüncelerin sizi geri bırakmasına izin vermeyin ki hedeflerinize ulaşabilesiniz. Olumsuz duygu ve düşünceleri yazmaya çalışın, sonra da yazdıklarınızın tam tersini kendinize telkin edin. Mesela “şu konuda yeterince başarılı olmadığım için bunu yapamıyorum” yazdıysanız, kendinize “bunu yapmaya çalışacağım ve belki onda başarılı hale de gelebilirim” deyin. Şayet olumsuz düşüncelerin üretkenliğinizi sabote etmesine izin verirseniz, daha sonra bundan pişmanlık duymanız işten bile değildir.
4. Güçlü yanlarınızın listesini yapın
Benim için en etkili çalışmalardan biri, düzenli olarak yaptığım, güçlü yanlarımı düşünüp yazmaktı. Örneğin “kişiler arası iletişim kabiliyetim gelişmiştir” yazmıştım ve bunu ispat eden, yeni tanıştığım bir insanla olan olayı örnek olarak yazmıştım. Bu küçük alıştırma en fazla 20-30 dakika sürer ama özgüveninizi artırmak için çok iyi bir yoldur; özellikle de kendinizi kötü hissettiğiniz zamanlarda. Bu listeleme yöntemini neye motive olmak istiyorsanız o amaçla kullanabilirsiniz.
5. Özgüven üzerine okumalar yapın
Kendine güven, hepimizde doğuştan olan bir şey değil, ama etrafımızda birilerinde gördüğümüzde hayranlık uyandıran bir özellik. Bazılarında Allah vergisi bulunan bu özellik, bazılarında dışarıdan fark edilmeyen “gizli bir güven” şeklinde var olabilir. Özgüven konusunda size yardımcı olacak pek çok güzel kitap var. Benim en sevdiklerimden biri, Dale Carnegie’nin ‘Söz Söyleme ve İş Başarma Sanatı’. Ayrıca internet üzerinde de özgüvenin özellikle kadınlar için hem kişisel hem profesyonel alanda neden önemli olduğuna dair araştırmalar yapar, makaleler bulabilirsiniz. En güzel örnek onlar olduğundan, hanım alimler, mütedeyyin kadınlar hakkında okumalar yaparak onların kişilik ve yaşamlarından dersler alın.
[reklam1]
6. İltifatları incelikle kabul edin
Özgüvenimin yüksek olmadığı dönemlere baktığımda, özellikle de hocalarım gibi saygı beslediğim insanlardan gelen iltifatların bendeki etkisinin büyük olduğunu hatırlıyorum. Halbuki bazı arkadaşlara iltifat kabul etmek çok zor geliyor ve iltifat edene nazikçe teşekkür etmek yerine onları görmezden geliyorlar. Bunun kibir ve kendini beğenmişlik gibi duygulara sebep olmaması için dengede tutulması gerekmekle beraber, duyduğunuz iltifatları sahiplenmek, size müspet ve başkalarına faydalı özelliklerinizin olduğunu hatırlatabilir. Tevazunuzdan bir şey kaybetmeden, her zaman öğrenecek çok şeyinizin olduğunun bilincinde olarak, iltifatlara “teşekkür ederim, çok naziksiniz” şeklinde karşılık verebilirsiniz.
7. Başarılı olduğunuz bir işin ardına düşün
Bir konuda başarılı olduğunuzu görmek kadar motive edici bir şey yoktur. Bir kez nede başarılı olduğunuzu keşfederseniz, kişisel tatmin duygusuyla özgüveninizi besleyebilirsiniz. Tanıştığım birçok hanım kardeşin pek çok idealleri, hayalleri var, fakat çevre veya ailelerin beklentileri bu fikirlerin peşinden gitmelerine engel oluyor. Tavsiyem, başarıncaya kadar uğraşmaya devam etmenizdir. Sonuçta sevdiğiniz işlerle meşgul olmanızın hem sizin hem de aileniz için olumlu psikolojik etkileri olacaktır.
8. Yeni arkadaşlar edinin
Yeni kimselerle tanışmak bizi konfor alanımızdan çıkaracağı için özgüvenimize bir test niteliğinde olabileceği gibi, başkalarına kendimizden bahsederek özgüvenimizi artıracağımız bir yol da olabilir. Başkalarıyla bir arada olacağınız bir etkinliğe, topantıya vs. dahil olmadan önce, konuşmaya konu edebileceğiniz ilginç bir ilgi alanınızı veya faaliyetinizi düşünün. Bu, konuştuğunuz insanlarla ilgi çekici söyleşiler yapmanıza ve özgüvenli bir Müslüman hanım olarak hatırlanmanıza vesile olacaktır.
9. Bağımsız olun
Bir işi başkalarına dayanmaksızın yapmak, güç ve özsaygı hissi verdiğinden, büyük moral kaynağıdır. Bu yeni bir kabiliyet geliştirmek veya bir hobi edinmek gibi daha önce kendi başınıza yapmadığınız bir iş olabilir. Ehliyet sınavını geçinceye kadar yıllarca kaç defa kalmıştım! Tamamen bağımsız olarak bir şeyi başarmak, size gerçek bir özgüven artışı yaşatacaktır.
10. Şu özel duayı yapın
Allah’a (subhanehu ve teala), imanda ve karakterde gelişmemizde bize yardımcı olması için her zaman duyduğumuz ihtiyacı özetleyen harika bir dua var. İstediğimiz kolay bir şey değil ve bu dua kendine güvenen, üretken Müslüman hanımlar olmamız için bize güç verecektir:
“(Musa) dedi ki: ‘Rabbim! Gönlüme ferahlık ver. İşimi bana kolaylaştır. Dilimdeki tutukluğu çöz ki sözümü anlasınlar.’” (Taha- 20/25-28)
Siz de özgüveninizi nasıl artırdığınıza dair yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz!
Kaynak: productivemuslim.com sitesinden alınarak Suffagâh ekibi tarafından suffagâh.com için Türkçeye çevrilmiştir.
Kisisel gelisim kitabi olarak Dr. Muhammed Bozdag’in “Dusun ve Basar” adli kitabini oneririm
Herkes bildiğinin hocasıdır derim her zaman. Yeni birşey mi öğrendik? Hemen onu başkasına aktaralım. Bu hem ilmin zekatını vermek açısından hemde bilginin bizde kalıcı olması açısından çok önemli. Birilerine faydalı olduğunu görmekte teşvik olur ve özgüvenİ geliştirir.
Kitap önerisi olarak :
BAŞARIYA GÜLÜMSE / SITKI ASLANHAN
kitabını okumanızı tavsiye ederim.
Harfler neden tam çıkmamış düzeltilebilir mi acaba
Yıllardır kilo problemiyle uğraşıyorum. Okulda çok zorbalığa uğradım buyüzden. Özgüvenim hiç yoktu. Wonder(mucize) filmini izledim bir gün ve o küçücük çocuğa ‘ Kendini sev sen çok değerlisin’ diyordum içimden. O an anladım aslında kendimle konuşuyordum. Bir de şunu fark ettim . Ben de diğer insanlara ön yargılı davranıyordum. Her insanın değerli olduğunu kavradığımda kendiminde değerli olduğuna inanabildim.Tabi ki bir gün de olmuyor ama zaten her şey küçük adımlarla başlamaz mı?
Allah (subhanehu ve teala. bize bunca nimet vermişken nankörlük yapmayalım ve şükredelim. Hayatta gelişmek için sizden daha ileride olan insanlara bakıp tavsiye alabiliriz ama genel olarak bizim sahip olduğumuz şeylerin bir başkasın da olmadığını bilerek yaşamalıyız.
Okuyan kişiye not: Ben seni tanımıyorum ve sen de beni ama biz kardeşiz . Kendini çok sevmelisin çünkü Allah (subhanehu ve teala) sana bir ruh verdi, bir kalp, bir iman . Seni cennete girmen için yarattı . Sen kendini sevip değer vermeyeceksin de kim sana değer vericek?
Ben sana değer veriyorum.Sen de kendine değer ver ve kendine çok iyi bak.Masal Terapi \ Judith Malika Liberman okumanıda tavsiye ederim.