“Kıyamet gününde dört şeyden sorgulanmadıkça, kulun ayakları yerinden kımıldamaz: ömründen, onu ne ile yok etti; gençliğinden, onu nerede çürüttü; malından, onu nereden kazandı ve nereye sarf etti; ilminden, onunla ne yaptı.”(Tırmızî)
“Ta ki kendilerine ait birtakım menfaatlere şahit olsunlar…” (Kur’an-ı Kerim, Hac Suresi 28.ayet)
Küçüklüğümüzden beri birçoğumuz Hacca gitmenin- Kâbe’yi, İbrahim aleyhisselamın makamını bizzat görmenin; zemzem suyundan içmenin, Kâbe’yi tavaf etmenin, Haccın beyaz elbiselerine bürünmenin ve insanlık tarihindeki en büyük uluslararası toplanmada Müslüman kardeşlerimizle birlikte olmanın hayalini kurmuşuzdur. Hac bizlere, bağışlanma, değişim, Yaratıcıya dönüş ve cennet için verilmiş bulunmaz bir fırsattır, inşa’allah(Allah’ın izniyle).
Ama bazen ulaşılması neredeyse imkânsız ve çok uzaklarda gelebilir bizlere. Özellikle de gençler için.
Ancak insanoğlu hayatına devam ettikçe liseyi ve üniversiteyi bitiriyor. Bunun sonunda elinde para kalabiliyor ya da borçlarını kapatabilmiş oluyor ve Hac ibadetini eda edebilecek konuma gelmiş oluyor. Tabi ki hayatta karşımıza çıkan başka fırsatlar da var. Evlilik, seyahat ya da tatil gibi ki bunlardan birini seçmek durumunda kalıyoruz. İşte gençler için kalplerinde hayatın bu imkânları bir savaş halindeyken, hayat boyu devam eden o hayali “Hac Yolculuğu”nu gerçekleştirmek adına kalplerimizi, çabamızı ve elimizdekileri ortaya koymak için birkaç sebep.
1.Bu Fırsat Bir Daha Gelmeyebilir
Hayalinizin gerçekleşmesi sonunda daha mümkün bir halde- peki, siz bunun için gerekeni yapacak mısınız? Dünya hayatı gerçekten kısa ve bizler bu fırsatın bir daha ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Allah sübhanallahu ve teâlâ da dünya hayatının ne kadar kısa olduğunu bizlere şöyle bildiriyor:
“Sadece az bir süre kaldınız, keşke siz bilmiş olsaydınız” (Kur’an-ı Kerim, Mü’minun Suresi 114. Ayet)
Hacc ibadeti için bir fırsat yakalamışsak, eda edebilmek için bu fırsatı değerlendirmeliyiz.
İbni Ömer radyallahu anh (Allah ondan razı olsun) şöyle demiştir: “Akşama ulaştığında sabahı gözetme, sabaha kavuştuğunda da akşamı bekleme. Sağlıklı anlarında hastalık zamanın için, hayatın boyunca da ölümün için tedbir al.” (Buharî)
2.Hacca Doğru Hızlanın
“Farz haccı eda etmek için acele edin. Çünkü biriniz, başına ne geleceğini bilemez.” (İbni Mace, Ahmed)
Hac ibadetini eda etme fırsatını yakaladığımızda, bizleri bu amacımızdan neyin vazgeçirebileceğini bilemeyiz. Bununla birlikte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bizlere hac ibadetini bir an önce yerine getirmemiz gerektiğini öğütlüyor. Hac, bizler için yapılması gereken bir ibadet; ikinci plana atılabileceğimiz, ihmalkârlık gösterebileceğimiz ya da ondan başka şeylere öncelik verebileceğimiz bir ibadet değil. Allah sübhanallahu ve teâla tarafından yapılması emredilen bir görev, İslam’ı ayakta tutan temellerden biri. İmkânları olduğu halde hac ibadetini yerine getirmeyen kimselerin durumu hakkında Peygamber Efendimiz bizleri şöyle uyarıyor:
“Allah buyurdu: Kullarımdan sağlıklı olan ve beş yıl boyunca imkânı olan ve Benim Evimi ziyaret etmeyen kimse mahrumdur.” (İbni Hibban & Ebu Ya’la Müsned)
“Mahrum” kelimesinin ilk anlamı, aklımıza geleceği üzere, bir şeylerden yoksun olmaktır ki buradaki anlamı da Hacca gitme imkânı olduğu halde gitmeyen kimselerin, kendilerini, yararlı ve iyi şeylerden mahrum bırakarak Mahşer Günü’nde hayal bile edilemeyecek bir pişmanlıkla karşı karşıya getirmeleridir.
3.Hac Yoksulluğu Azaltır
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyor: “Haccı ve umreyi peşi peşine yapınız. Bu ikisi körüğün; demir, altın ve gümüşün pasını yok ettiği gibi, fakirliği ve günahları yok eder. Mebrur(kabul edilen) haccın sevabı ancak cennettir.” (Tırmızî, Nesaî, Ahmed). Hac için imkânlarımız varsa, endişelerimizin bizleri bu ibadeti yapmaktan alıkoymasına izin vermemeliyiz. Geçim sıkıntısı yüzünden endişeliysek, Hac ibadetini durumumuzun iyileşmesini umut ederek gerçekleştirmeliyiz ki Allah sübhanallahu ve teala bizlere bunu nasip etsin.
4.Dua
Haccın en önemli özelliklerinden biri Allah sübhanallahu ve teâlâ’ya yapılan dualardır ki Hac ibadeti süresince birçok dua var. Dahası, hacda yapılan dualar inşa’allah kabul oluyor. Hacda yapılan en iyi dua ise Arefe günü yapılan duadır.
“Hac ve Umre yapanlar Allah’ın misafirleridir. O’ndan bir şey isterlerse, onlara cevap verir. Af isterlerse, onları affeder. ” (İbni Mâce, İbni Hibban).
“En hayırlı dua Arife günü yapılan duadır…” (Tırmızî, Malik)
“Arefe gününden üstün bir gün yoktur. O gün Allahu teâlâ, yeryüzündekilerle iftihar ederek göktekilere, ‘Ey gök ehli, kullarıma bakın, rahmetime kavuşmak ve azabımdan kaçmak için uzak yerlerden geldiler…’ buyurur. Arefe günü Cehennemden o kadar çok kul azat edilir ki, başka günlerde bu kadar azat olmaz.” (Müslim)
Ve işte, o hoşlarına giden işe girmek, beğendikleri okulu kazanmak, Allah sübhanallahu veteala ile ilişkilerini düzeltmek-aynı zamanda O’nunla yakınlaşmak, o harika kadın ya da erkekle evlenmek, aileden birini İslam’la tanıştırmak ya da doğru yola geri çağırmak isteyen gençlik için Hac, tam da yapılması gereken ibadet, tam da olunması gereken yer. Hacdayken dua etme fırsatını yakaladığınızı ve inşa’allah, tüm hayatınız boyunca bu dualarınızın karşılığını aldığınızı bir düşünün.
5.Günahlardan Arınma
Hac ibadeti yalnızca dua için değil aynı zamanda geçmiş günahlarımızın ve eksikliklerimizin silinmesi için bulunmaz bir fırsat.
“Her kim Kâbe’ye gelir, kötü söz söylemez, büyük günahlardan çekinir, küçük günahları işlemekte ısrar etmezse, günahlarından arınarak anasından doğduğu günkü gibi tertemiz olarak döner.”(Buharî &Müslim).
Tüm günahlarınızın silinip gittiğini ve tertemiz,sağlıklı bir inanca, zihne, kalbe ve yeniden saf bir ruha sahip olduğunuzu düşünün, inşa’allah. Rüya gibi ve paha biçilemez.Allah sübhanallahu ve teala’nın şefkat ve merhametiyle, Hac ibadetini yapabilenler için bu, ulaşılabilir bir yer, inşa’allah. Gençler için hac, geçmişteki eksiklerini kapatmak,hatalarını temizlemek ve daha parlak bir gelecek için mükemmel bir başlangıç. Hac aynı zamanda Cennet için de bir fırsat:
“Umre, ikinci bir umreye kadar olan günahlara kefarettir. Mebrûr haccın karşılığı ise ancak cennettir.” (Buhari &Müslim).
Umre ise, Hac ile benzer olmakla birlikte hacdan daha kısadır ve yılın her vakti yapılabilir.
6.Gençliğinizi Kullanın
Hac geçmişteki hatalarımız ve eksikliklerimiz için bir yeniden doğuş olmakla birlikte, Allah sübhanallahu ve teala tarafından, gençlere, hayatlarının bu altın çağını kullanmaları için verdiği bir fırsattır. “İki nimet vardır ki insanların çoğu bunlar hususunda aldanmıştır, kıymetini takdir edip onları değerlendirmekten mahrumdur. Bu iki önemli nimet; sağlık ve boş vakittir.” (Buharî). Başka kimseye verilmemiş bu fırsattan istifade edin. Hac yalnızca manevi, duygusal ve zihinsel bir deneyim değil aynı zamanda fiziksel de bir deneyimdir. Her ne kadar genç ve iyi durumda olsanız da Hac ibadeti boyunca Allah sübhanallahu ve teala’nın sizlere nasip ettiği enerjiyi ve sağlığınızı son damlasına kadar kullanmak için ayakta kalacaksınız, inşa’allah.
7.Deneyim Kazanın
Genç bir insan olarak, hayatın bu erken dönemlerinde kazanılmış deneyimler çok değerlidir ve daha kalıcı bir etkiye sahiptir. Bir kimsenin Hacda kazanabileceği en belirgin deneyim ise tüm insanların birbirine eşit olduğunu anlamasıdır. Hac ibadetini yaparken bu, dil ile ya da fikir ile ifade edilen bir olgu değil bizzat yaşanılan, pratiğe dökülen ve şahit olunan bir olgudur. Haccın Veda Haccı kısmında Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: “Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allah’tan korkmaktadır.” (Buharî, Müslim, Tırmızî, Ahmed).
Neredeyse dünyanın her köşesinden erkek ve kadınlar birlik içinde Allah’a teslim olma adına bir araya geliyor. Tüm erkekler aynı beyaz sade giysiyi giyiyorlar, tüm erkek ve kadınlar aynı şekilde ibadet ediyorlar; zengini, düşkünü, yaşlısı, genci hatta çocuklar bile bu ibadete katılıyor. Allah sübhanallahu ve teala’nın huzurunda herkes eşit bir durumda, takvaları yalnızca Allah sübhanallahu ve teala için. Ve Allah sübhanallahu ve teala hakkımızda hüküm verecek son Hâkim. Milyonlarca insan ile birlikte böyle bir deneyimi yaşamak, inşa’allah, bu dünyada insan olmanın, Allahu teala’ya teslim olunan bir ortamda Müslüman olmanın ne demek olduğunu anlamamız için kalplerimize, zihinlerimize ve ruhumuza huzur verecektir.
0 Yorum