Günümüz İspanya’sında Yaşayan Yerli Müslümanlar


0

Bugün İspanya’da sadece Müslümanların yaşadığı bir kasaba olduğunu söylesek inanır mıydınız? Almodovar del Rio kasabası, 1990’lı yılların başında Müslüman olan İspanyolların yerleşmesiyle bizlere kendisini tanıtmıştır. Aslında bu kasaba tarihi bir yer fakat Müslümanların yerleşimiyle beraber ilgimizi daha çok çekti. Sürgünden tam beş asır sonra İspanya Müslümanlarının yaşadığı ilk yer olan Almodovar del Rio, İber yarımadasının en eski yerleşim yerlerinden biri. 

ispanya-müslümanları-1790569268.jpg

1980’li yıllarda İspanya’da demokrasinin gelişiyle ilk defa İslam’a giriş vakaları görülür. Yeni Müslüman olanlar, Sociedad para el retorno del Islam en Espana, İspanya’ya İslam’ın Dönüşü adında bir platforma üye oldular.  Ardından ülkede Din Özgürlüğü Yasası kabul edilince İslam dini ‘köklü bir din’ olarak resmen tanınmış oldu. 

İlk Müslümanlardan bazıları 1989’da Granada merkezli İspanya İslam Birliğini kurdular. Birlik 1990’lı yılların başında Almodovar del Rio kasabasına taşınıyor ve 20 yıldan fazla bir süre faaliyetlerine burada sürdürüyor. Bu birlik, günümüz İspanya’sında İslami kurumsallaşmasının temeli oluyor.

İslam Birliği Başkanı psikiyatrist Dr. Şeyh Mansur Escudero Almodovar kasabasında Cuma namazlarının kılındığı Darüsselam isminde bir cami kuruyor. 20 yıldır bu cami, İslam Birliği, İslam Dokümantasyon ve Yayınlar Merkezi ve Helal Enstitüsü’nün merkezi olmuş durumda. 

Şeyh Mansur Escudero aynı zamanda dünyada ilk İspanyolca İslami portal olan www.webislam.com internet sitesinin de kurucusudur.

Darüsselam Camii Almodovar del Rio’da faaliyetlerine devam etmekte ve her Cuma hem yerel Müslümanlar hem de diğer yerlerden gelen Müslümanlar burada namaz kılmaktadır. 

Almodovar del Rio’da 9 Müslüman aile yaşamakta (2015). Almodovar del Rio Belediyesi, Müslümanlar için şehir mezarlığında bir arsa da tahsis etmiş.

Yolunuz Endülüs’e düşerse, bu küçük kasabayı görüp, Endülüslü Müslüman kardeşlerimizle tanışmayı ihmal etmeyin deriz J 

Kaynaklar

Hashim Cabrera-Endülüs’ün Son Müslümanları
Derin Tarih Özel Sayı 4


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı