Genlerimize Kodlanan 4 İlginç Bilgi


0

Korkular, annelik, çok eşliliğe eğilim, aşk, psikolojik bozukluklar gibi kısaca her davranışımızın genetik bir alt yapısı olduğunu anlatacağımız bu yazımızda ilginç deneylerden de bahsedeceğiz inşallah. Bilim sevdalıları bir el atsın 🙂

1. Korkular

Bugün sizi korkutan bir nesnenin veya olayın yıllar önce dedelerinizin genleriyle size geçmiş olabilir nasıl mı? İlk defa 1951 yılında yapılan ve defalarca tekrarlanan deneyde bir günlük ve gün ışığı görmemiş civcivler kullanılıyor. Bir metre yüksekliğe asılmış ampullerin olduğu kutuda kalan civcivlerin üzerinden, haç şeklinde kesilen 40 cm boyunda karton önce kısa kenarı önde olacak şekilde sonrada ters çevirip uçak gibi uçuruluyor. Uçurulan kartonun gölgesi, kısa kenar öndeyken yırtıcı kuşlara benzediği için  civcivler kaçışıyor. İşin garip yanı aynı karton uzun kenarı öne getirilip uçurulunca civcivlerin gölgeden hiç rahatsız olmadan yem yemelerine devam etmesinde! Oysa daha önce ne yırtıcı kuş gördüler ne de başka bir canlı. Bu sonuç bizleri korkuların da aynı saç şekli, göz rengi gibi genlerle taşınabildiğine götürüyor.

2. Annelik

Hayvanlarda yavru bakımını sağlayan gen bölgelerinin ve hormonların olduğunu ispatlayan bir çok deney de var. Araştırmalara göre “iyi annelik geni” kız çocuklarına babadan geliyor. Oksitosin hormonunun varlığı, miktarı ve hormonun etkilediği hedef organ/hücre/salgı bezi annelik duygusunu meydana getiren unsurlardan biri.

3. Çok Eşliliğe ve Aldatmaya Eğilim

Geldik merak edilen maddeye! Yine oksitosin :). Deneyde fareler kullanılıyor; tek eşli yaşam gösteren farelerin beyinlerin de, çok eşli yaşayan farelerden daha fazla oksitosin alıcıları var. İnsanlarda da benzer etkilerin olduğuna dair çalışmalar mevcut kısaca aldatma da genlerle kalıtılmış olabilir. “Yani bu onun suçu değil mi?” diye düşünmeyin tabi ki onun suçu 🙂 eğsin kafasını mahreme yaklaşmasın 😉

4. Hastalıklar

Psikolojik bozukluklar, kanser, şeker ve aklınıza gelebilecek her türlü hastalığın genetik bir alt yapısı var eğer bu alt yapı çevresel şartlarla da desteklenirse ne yazık ki hastalık etkisini göstermeye başlıyor. Günümüzde hangi hastalıklara meylimiz olduğunu araştıran merkezler var. Bunları öğrenip tedbir alabiliriz buna imkan yoksa kendimizi her türlü aşırılıktan koruyup standart bir müslüman olarak yaşayıp bizim için hali hazırda çizilmiş sınırlarla kendimizi korumaya çalışabiliriz.

| Kaynak: Sinan Canan’ın Değişen Beynim kitabından faydalanılmıştır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı