Hadis ilmi derinlemesine çalışılmadan anlaşılabilecek, hakkında net konuşulabilecek bir alan değildir. Ama herkesin muhakkak bilmesi gereken genel hatları vardır.
1. Sahih Hadis
Hakkında hiç tereddüt bulunmayan, kesin olarak Peygamber Efendimiz(sallallahu aleyhi ve sellem)‘e ait olduğu bilinen hadislerdir. Bu hadisler insanlara aktarılması ve amel edilmesi bakımından hiçbir sakınca olmayan hadislerdir.
2. Hasen Hadis
Sahih hadisten tek farkı, ravisinin (hadisi rivayet edenin) zabt (kaydetme) açısından sıkıntılı olmasıdır. Hasen hadis çoğu muhaddis tarafından sahih gibi görülmüştür. Bu hadislerle amel etmek veya onları insanlara ulaştırmakta herhangi bir sakınca yoktur.
3. Zayıf Hadis
Bir hadiste bulunması gereken şartların tamamını taşımayan hadistir. Bu hadislere uydurma hadis gözüyle bakılamaz çünkü zayıflığı ravi zincirinin kopmasından veya ravinin kusurundan kaynaklanmış olabilir. Bu hadislerle araştırılmadan amel edilemez. İnsanlara ulaştırırken de zayıf olduğu belirtilmelidir çünkü zayıf olduğunu belirtmemek caiz görülmemiştir.
4. Uydurma Hadis
Peygamber Efendimiz(sallallahu aleyhi ve sellem)‘e ait olmadığı halde insanlar tarafından O(sallallahu aleyhi ve sellem)‘na atfedilmiş sözlerdir. Ne sebeple olursa olsun Peygamber Efendimiz(sallallahu aleyhi ve sellem)‘e ait olmayan sözleri O(sallallahu aleyhi ve sellem)‘na isnad etmek haram kılınmıştır. Bunlarla amel edilmesi sakıncalı olacağı gibi, insanlara bile bile ulaştırmak da günahtır.
0 Yorum