Gençleri IŞİD’e Katılmaktan Korumanın 5 Yolu


0

IŞİD gibi terörist gruplar, Twitter gibi sosyal medya ağlarını kullanarak, kolay etkilenen genç beyinleri kendilerine çekmeye çalışırlar. Baskıcı ailelere sahip olan gençleri hedef alırlar ve ‘özgürlük, heyecan, amaç ve aidiyet’ gibi yalanları önlerine sunarlar. Gençler kolaylıkla bu gibi yalanlara inanır, çünkü onların akıllıca ve dikkatlice yargılama, düşünme, kritik etme fonksiyonlarından sorumlu prefrontal korteksleri tam olarak gelişmemiştir.

15 yaşında bir genç kız babası olarak, kontrolden çıkmış gençlerin aileleri adına üzülüyorum, özellikle IŞİD gibi terörist gruplara katılma ihtiyacı duyan Müslüman gençlerin aileleri adına. Geçenlerde IŞİD’e katılmak için Londra’da evlerinden kaçan 3 gencin haberini okuduktan sonra, bu mesele ile alakalı düşüncelerimi sizlere aktarmaktan başka bir çare bulamadım.

Dünya çapında binlerce kişiye ulaşan bu sayfada, bu konu hakkındaki düşüncelerimi paylaşma fırsatı veren Allah’a şükürler olsun. Bu gibi platformlara saygılarımı sunarak, eğer böyle hassas ve önemli bir konu hakkında düşüncelerimi paylaşmasaydım, kendimi işe yaramaz hissedecektim.

Bu yazı, hemen çözüm üretecek anlamına gelmiyor. Ebeveynlik hayat boyu mücadele etmektir, çaba sarf etmektir ve bu yazı sadece ailelere bir hatırlatma niteliğindedir.

Gençleri IŞİD’e Katılmaktan Korumanın 5 Yolu

1. Düzgün Ebeveynlik:

düzgün ebeveynlik ışid

Doğru ebeveynlik, çocuk ile anne-baba arasındaki bağları güçlendirir. Bu, bu şekilde algılanabilir fakat maalesef ki böyle değil. Doğru ebeveynlikte 2 anahtar kelime vardır: Sabır ve Saygı.

Sabırlı olmak, ebeveyn olmanın en ehemmiyetli kısmıdır. Bir çocuğu anlamak, bizlere eşsiz farklı bir yol öğretir. Her bir çocuk bilgileri farklı bir şekilde benimser ve işler. Eğer bir çocuk çok başarılı ise, diğeri böyle olmadığında şaşırmamalısın. Bu durum, onun aptal olduğu anlamına gelmez. Sadece farklı bir öğrenme şekline sahip olduğu anlamına gelir; daha fazla dikkat, daha fazla zaman verme, daha az dikkat dağıtacak şeyler vb.

Saygı da çok mühimdir. Aileler genellikle çocuklarının karşılık beklemeden, kendilerine saygı göstermesi gerektiğini düşünürler. Eğer çocuklar aileleri tarafından saygı görmezlerse, nasıl saygı göstermeyi öğrenecekler? Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in asla herhangi birisine saygısızlık etmediğini hatırlayalım. Çocuklar, adil bir şekilde muamele görmeyi hak ederler. Her zaman ‘hayır’ diyen bir diktatör ebeveyn olmak, sadece çocuğu asi yapar. Fakat şuna dikkat çekmek isterim, isyankâr davranışlar hemen fark edilmeyebilir. Bu durumu fark etmek zaman alabilir. Ve bu süre zarfında, çocuk dışarıdaki IŞİD gibi tehlikelerin etkisi altında kalabilir. Ben ‘asi’ kelimesinin olumsuz bir anlama geldiğine inanıyorum. Gençler bağımsızlığı öğreniyorlar. Ebeveynler buna engel olmazlar, sadece onları yönlendirirler.

Sizlere şiddetle aşağıda ismini verdiğim 2 kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Bu kitaplar, bir baba, ebeveyn ve bir eş olarak, benim bakış açımı tamamıyla değiştirdi.

Çocuklar Nasıl Başarılı Olur – Paul Tough

Do Fathers Matter? – Paul Raeburn

2. İslam’ı Anlamak:

İslamı anlamak ışid

Sabır, bilgi ve kavramaktan gelir. Çünkü Hızır aleyhisselam, Musa aleyhisselam’a şöyle der:

‘Tam olarak kavrayamadığın, bilmediğin şeyler için nasıl sabredeceksin?’ (18:68)

Aileler, dini anlamayı ve öğrenmeyi kendilerine vazife edinmelilerdir. Sadece namaz kılmak, oruç tutmak gibi farz görevleri yerine getirmek değil, ayrıca çocuklarının soracağı konular hakkında geniş bir bilgiye sahip olmaları gerekir. Ne zaman kızım bana herhangi bir şey hakkında soru sorsa, hemen Kur’an-ı Kerim, hadislere başvururum. Kur’an ve hadisler, birçok konuda bana uygulanabilir bilgiyi sağlar. Bu sayede, kızımın sorularını tam olarak cevaplayabiliyorum ve aynı zamanda onu eğitebiliyorum.

Çocuklar, ergenlik dönemine girdikçe, özellikle İslam’a ait olmayan birçok toplumsal problemler ile karşılaşırlar. Çocuklarını eğitmek için kullandığın tüm bu hadis-i şerifler, İslam kaidelerini hatırlatıcı nitelikte davranmaya başlayacaktır. Ve böylece, onlar sizlere daha fazla minnettarlık ve saygı duyacaklardır. Bu, ebeveyn ve çocuk arasındaki sevgiyi ve bağlılığı yavaş yavaş aşılayacaktır. Çocuğun, okulda herhangi bir gününü sana anlatmaya geldiğinde, senin, çocuğunun karşılaştığı problemler ile nasıl baş ettiği konusunda dikkatini vermen önem arz etmektedir. Kararlarını onayla ve saygı duy. Onların kararlarının hala olgunlaşmakta olduğunu unutma. Bu nedenle, hata yapabilirler. Hata yapmaları, büyümelerinin bir parçası olarak kabul edilebilir.

3. Özsaygı ve Aidiyet Hissini Aşılamak:

özsaygı, aidiyet, ışid

Aidiyet hissi ve özgüven eğitiminin verilmesi zaman alır. Bazen aileler çocuklarından o anda değişmesini isterler, fakat maalesef ki bu hemen olabilecek bir durum değildir. Eğer ebeveynler sabırlı olmayı kendilerine görev edinmezlerse ve bu gibi değerleri çocuklarına aşılamazlarsa, sonra başka birisi bunu yapacak. Çocuklara aidiyet ve kendine güven hissini kazandırmanın yollarından biri, aileyi ilgilendiren meselelerde onların da fikrini almaktır. Bir kaç örnek ile ne demek istediğimi izah etmeye çalışayım:

‘Yeni bir araba almayı düşünüyoruz. Hangi modeli almamız konusunda bir fikrin var mı?
‘Yeni Mobilya almayı planlıyoruz. Birkaç parça bakmak ister misin?’

Evet, biliyorum bunlar, yapmamız gerektiğini bildiğimiz şeyler fakat aileyi ilgilendiren durumlarda birçok ebeveynin çocuklarının fikirlerine danışmaması beni şaşırtıyor.

Onların yeteneklerine, kararlarına ve fikirlerine değer ver ve onları dini konularda eğit. Dini eğitim mükemmeldir, fakat bu, ne kadar çok dini eğitim veren okula giderse, o kadar iyi Müslüman olur demek değildir.

Dini eğitim ilk olarak aile içinde verilir.

4. Sosyal Medyayı Sınırla ve Takip Et

sosyal medyayı sınırla

Ailelerin sadece çocuklarının arkadaşlarının kim olduklarını veya boş vakitlerini nerelerde geçirdiklerini bilmeleri yetmez, ayrıca onların sosyal medya ve internet kullanımını takip etmeleri gerekir. Elbette günümüz dünyasında bu çok zor. Çocuklar çok erken yaşlarda internet ve sosyal medya ile tanışıyorlar. Eğer sen, onun sosyal medya kullanmasına izin verirsen, sadece bir sosyal medya platformu seçme hakkına sahip olursa, sadece ona bağlanır. Eğer daha sonra başka birini kullanmaya karar verirse, ikisi arasında seçim yapmak zorunda kalır; ya şu anki hesabını dondurup yeni bir hesap oluşturacaktır ya da eski hesaba devam edecektir.

Ebeveynler her arkadaşlık isteğini takip etmelidir. Ergenlik çağı çocuklarının kolay etkilenir olmaları, onları yaşıtları tarafından zarar görmelerine sebep olabilir. Bu kolayca zedelenebilir yaşlarda aileler çocuklarının  sosyal medyada her hareketini takip etmeleri gerekir. Gençlerin sadece sevilmeyen ve saygı duyulmaya ihtiyaçları vardır. Kendinden uzaklaştırdığın anlarda en çok sevgiye muhtaçtırlar. Kötü davranışlardan kolaylıkla etkilenebilir.

Burada sizlere, çocuğunuzun telefonunu kolaylıkla kontrol edebileceğiniz ‘Ourpact’ adında bir mobil uygulama öneriyorum.

5. Allah'a Dua Et

dua

Çocuğunuzun doğru yolda olması için Allah’a dua et. Duanı mümkün olduğunca özelleştir. Her şey O’nun kontrolü altında olduğunu unutma. Her şey O’nun bilgisi dahilindedir. Kur’an’ı Kerim’de söylendiği gibi;
‘O’nun bilgisi dışında bir yaprak dahi düşmez.’(6:59)

Bu gerçeğin bilincinde olmak dua yaparken çok önemlidir. Allah’ın her şeyi bildiğini sürekli olarak kendimize hatırlatmalıyız. Hiç bir şey O’nun bilgisi dışında gerçekleşmez. Samimi bir şekilde dua et ve Koruyucu’dan korumasını iste, kabul edecektir.

Walid Darab

Kaynak:  muslimmatters.com sitesinden alınarak Suffagâh ekibi tarafından suffagâh.com için Türkçeye çevrilmiştir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı