Bismillah.
“Kendimi bildim bileli yollara karşı hep ilgim oldu. Küçük yaşlardan itibaren okumaya başladığım kitap ve dergiler de bu ilgimi zamanla bir tutkuya dönüştürdü. Kitap ve dergilerdeki dünya, çoğu zaman içinde yaşadığımız dünyadan çok daha zevkli ve heyecanlı geliyordu bana… Kelimelerin, sayfaların peşine takılıyor, seyyahlarla birlikte bambaşka dünyalara açılıyordum. Bundan dolayı dünyanın bir kitap gibi olduğunu, gezmeyenlerin, okumayanların, hayal kurmayanların, bir şeyleri değiştirmek için mücadele etmeyenlerin bu kitabın sadece birinci sayfasını okuyabileceklerini, diğer sayfalardan ise habersiz olarak yaşayacaklarını erken yaşlarda fark ettim…” diyen ve yollara düşüp yıllarca Âlem-i İslam’ı gezen Adem Özköse, bu gezilerini kağıda dökerek “Seyyah” adlı kitabında yayınlamış ve bir de kitabın sonunda yola çıkmayı düşünen, seyyahlık hayali kuranlara on yıla aşkın yol tecrübelerine dayanarak bazı hatırlatmalarda bulunmuş.
Bizler de “Seyyah” adlı kitaptan bu nasihatleri derleyerek yol hazırlığı yapanlara Adem Özköse’nin 10 nasihatini listeledik 🙂 Öyleyse önce iyi okumalar sonra iyi gezmeler.. 😉
1. Seyahat ciddi bir iştir ve mutlaka ciddiye alınmalıdır.
İyi seyyahlar yolu, seyahati ciddiye alanlardır. Yola çıkmadan önce mutlaka iyi bir hazırlık yapın. Ben de yola çıkmadan haftalar önce hazırlanmaya başlıyorum. Yola çıkmadan önce gideceğim ülkeyi, elde ettiğim bilgiler ve kurduğum hayallerle önceden dolaşıyorum.
2. Gideceğiniz ülke ile ilgili internetten ya da orayı önceden ziyaret etmiş kişilerden bilgiler öğrenin.
Yolculuk yapmayı düşündüğünüz ülkeye daha önceden giden seyyahların yazılarını okumayı ve imkanınız olursa onlarla oturup uzun uzun sohbet etmeyi ihmal etmeyin. Ülke ile ilgili merak ettiklerinizi, ucuz otelleri, çekincelerinizi, ülke insanının karakteristik özelliklerini öğrenmeye çalışın.
3. Gideceğiniz ülkeden biriyle yola çıkmadan önce mutlaka iletişime geçin.
Ziyaret edeceğiniz ülkede iyi kontağınız varsa o seyahat harika geçecek demektir.
4. Gezeceğiniz ülkenin gezi için uygun aylarını da önceden araştırın.
Yazın görülecek bir yere kışın gitmek, kışın görülecek bir yere de yazın gitmek seyahatinizi mahvedebilir.
5. Yanınıza az eşya ve küçük bir sırt çantası alın.
Yolculukta çok eşya seyyaha yük olmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Zaten iyi seyyahlar lüksten, fazla tüketmekten, yolculukta yanına çok eşya almaktan hoşlanmazlar. Yol, insanı biraz da yüklerinden, fazlalıklarından arındırmalı.
6. Yola çıkmadan önce pasaportunuzu da kontrol edin.
Pasaportunuzun bitiş süresine 6 aydan az süre varsa bu, gideceğiniz ülkeye kabul edilmeyeceğiniz anlamına gelir.
7. Yola eğer birisiyle çıkacaksanız yol arkadaşınızı mutlaka ama mutlaka çok iyi seçin.
Yol arkadaşınız kafa dengi olsun, huylarınız biraz birbirine benzesin. Yol arkadaşınız iyi değilse seyahati baştan mahvolmuş bilin.
8. Hastalıklardan korunmak için gerekli aşılarınızı yaptırmadan yola çıkmayın.
Özellikle Afrika ülkelerine giderken gerekli tıbbi önlemlerinizi alın. Kronik rahatsızlığınız varsa kullandığınız ilaçlarınızı yanınıza almayı unutmayın.
9. Gezmek için inanın çok paraya ihtiyacınız yoktur.
İhtiyacınız olan tek şey, biraz cesaret ve yola düşmeyi istemek. Siz yeter ki bir sefer yola çıkın, yol sizi alıp ulaşmak istediğiniz diyarlara götürür.
10. Dünyayı gezmeye bizim şehirlerimizden başlayın.
Önce Saraybosna’yı, İsfahan’ı, Kahire’yi, Trablus’u, Marakeş’i, Gazze ve Kudüs’ü görün. Daha sonra da Afrika’ya doğru açılın… Saraybosna’da Baş Çarşı’da, İsfahan’da Nakşî Cihan Meydanı’nda, Kahire’de Fişhavi Kahvehanesi’nde, Marakeş’te Camiül Fena’da saatlerce kalın. Hatta buralara bir kez değil, defalarca kez uğramaya çalışın. Tabi hepsinden önce kendi ülkemizi doyasıya gezin, görün, anlatın 🙂
Kaynaklar
| Adem Özköse’nin “Seyyah” isimli kitabından alıntılanmıştır.
Burası İslami bir site değilmi? 2. maddedeki fotoğrafı değiştirirseniz sevinirim. Dinimizde bir kadının kollarını erkeklerin görmesi haram değil mi!?