İnsanlar başlarına ne geleceği hakkında, nasıl bir hayata erişecekleri hakkında oldukça meraklılar. Bu merakları onları kimi zaman gayrimeşru yollara sürüklemekte, dinlerini ve dünyalarını son derece kötü yönde etkileyecek vaziyetlere iletmektedir.
Bu çeşitli yollar etrafında Müslümanların ne yapacaklarına Kur’an ve Sünnet ışığında karar vermeleri, böylelikle kendilerini bu tehlikelerden korumaları gerekmektedir. Gelecekle ilgili en hassas konulardan olan kahinlik ve astrolojiyi hep birlikte ele alalım:
1. Kahin Kimdir?
Gelecekte gerçekleşecek şeylerle ilgilenen, kişinin sırlarını bildiğini iddia eden kimse. Gelecekten aldıkları haberleri, semadan kulak hırsızlığı yapan cinlerle kapmaya çalışırlar. Arraf, Müneccim, Rummel gibi türleri vardır.
Arraf: Gelecekten veya kayıp eşyaların yerinden vs. haber vermeye çalışan kimse.
Müneccim: Astrolog, yıldızlardan bir şeyler okuduğunu iddia eden kimse. Burçlarla ilgilenenler de buna dahildir.
Rummel: Kumdan geleceği okuduğunu iddia eden kimse.
2. İslam'da Kahinliğin Hükmü
1- Muaviye İbni’l-Hakem (radıyallahu anh) şöyle dedi:
”Ey Allah’ın Rasulü! Ben, yeni Müslüman olmuş biriyim. Allah bizi İslam ile şereflendirdi. Bizden öyle kimseler vardır ki, kahinlere gider, onların söylediklerine inanırlar, dedim. O da:
“Artık onlara gitmeyin!” buyurdu.”
| Muslim, Mesacid 33. Ebu Davud, Salat 167; Nesai, Sehiv 20
Bu hadisten kahinlere gitmenin sebebi ne olursa olsun mutlak anlamda yasaklandığını anlıyoruz.
2- Safiyye Binti Ebu Ubeyd, Nebi’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) bir eşinden naklen Nebi’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğunu bildirmiştir:
“Kim, arrafa gidip ondan bir şey sorarsa o kişinin kırk gün hiçbir namazı kabul olunmaz.”
| Muslim, Selam 125.
Bu hadisten ise arrafa gidip sadece soru soran kimsenin kılmak zorunda olduğu halde kırk gün boyunca namazının kabul olmayacağını anlıyoruz.
3- Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“Kim bir kahine gider de dediklerini tasdik ederse, şüphesiz Muhammed’e indirilmiş olanı inkar etmiş olur.”
| Ebu Davud, Tıb, 21.
Bu hadisten de kahinin söylediğini tasdik etmenin kişiyi küfre sokacağını anlıyoruz.
4- İbni Abbas’tan (radıyallahu anhuma) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“Yıldızlardan bir bilgi edinen, bir parça büyü elde etmiş olur. Bilgisi arttıkça günahı da artar.”
| Ebu Davud Tıb 22, 51. İbni Mace, Edeb 28.
Bu hadisten, astrolojinin ve kahinliğin büyünün bir parçası olduğunu ve aynı hükmü aldığını anlıyoruz.
3. Kahinlere Gitmek Kimler İçin Caiz?
Onların yalanlarını ve batıllarını ifşa etmek için ilim talebeleri ve alimler için bu caizdir. Hatta bu, Allah yolunda cihat etmenin türlerinden biridir. Bunun delili ise Musa’nın (aleyhisselam) şu kıssasıdır:
“Musa, “Sizinle buluşma zamanı, süs (bayramı) günü ve insanların toplanacağı kuşluk vaktidir.” dedi. Bunun üzerine Firavun döndü gitti ve bütün hile vasıtalarını topladıktan sonra geldi. Musa onlara dedi ki, “Yazıklar olsun size! Allah’a yalan uydurmayın. Sonra bir azap ile kökünüzü keser. Gerçekten (Allah’a) iftira eden hüsrana uğramıştır.” (Ta-Ha/59-61)
4. Kahin Gelecekten Nasıl Haber Verir?
Aişe (radıyallahu anha) şöyle dedi:
Bazı insanlar Rasulullah’a (sallallahu aleyhi ve sellem) kahinleri sordular da kendisi, “Aslı olan bir şey değildir.” buyurdu. Ey Allah’ın Rasulü! Ama onların bize verdikleri geleceğe ait bazı haberler söyledikleri gibi çıkıyor, dediler. Bunun üzerine Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem):
“Onların bu tür haberleri (görevli meleğin ilham ettiği) gerçeklerdendir. Onu bir cin meleklerden kaparak kahin dostunun kulağına fısıldar. O kahinler de bir doğruya yüz yalan karıştırırlar.” cevabını verdi.
| Buhârî, Tıb 46, Bedu’l-Halk 6, Tevhid 57; Müslim, Selam 122-124
Buhârî’nin bir rivayetinde (Bed’ul-Halk 6) Aişe (radıyallahu anha), Rasulullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğunu işitmiştir:
“Melekler buluta inerler, gökte geleceğe yönelik verilmiş kararları birbirlerine aktarırlar. Bu esnada şeytan, kulak hırsızlığı yaparak edindiği bilgiyi kahinlere fısıldar. Onlar da bu habere kendiliklerinden yüz yalan katarlar.”
Selamun aleyküm, burç konusuna nasıl yaklaşmalıyız ? Günlük burç yorumlarından bahsetmiyorum, genel özellikler bakmak doğru mu? Allah razı olsun.