Okuldaki Tüm Dersleri Kaldıracak Dünya’daki İlk Ülke: Finlandiya
Finlandiya’nın dünyadaki en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip olduğu biliniyor. Uluslararası değerlendirmelerde daima ilk 10’de kendine yer bulmasına rağmen, yetkililer sürekli aynı yerde kalmaya gönüllü değiller. Bu yüzden, eğitim sistemlerinde gerçek bir devrim gerçekleştirmeye karar vermiş bulunmaktalar.
Finlandiyalı yetkililer tüm okul derslerini müfredattan kaldırmak istemekteler. Böylece artık fizik, matematik, edebiyat, tarih ya da coğrafya gibi dersler olmayacak.
Helsinki’de bulunan Eğitim Bakanlığı’nın başındaki isim olan Marjo Kyllonen, yapılacak değişiklikleri şöyle açıkladı: Bazı okullar eski yöntemlerle eğitim vermeye devam ediyor. Bu yöntemler 1900’lerin başında kullanışlıydı fakat ihtiyaçlarımız değişiyor ve bu yüzden de 21.yy’a uygun yeni yöntemlere ihtiyacımız var.
Birbirinden ayrı dersler yerine öğrenciler, bilimler arası yani bir diğer deyişle tüm öğrenme dallarını harmanlayan bir formatta olay ve olguların eğitimini görecekler.
Örneğin ikinci dünya savaşı, tarih, coğrafya ve matematik gibi farklı perspektiflerden incelenecek. Ayrıca,”Bir Kafede Çalışmak” dersini alarak da öğrenciler ingilizce dili, ekonomi ve iletişim becerileri gibi alanlarda da gerekli tüm bilgiyi edinmiş olacaklar.
Bu sistem, 16 yaşlarında olan son sınıf öğrencileriyle başlatılacak. Buradaki genel düşünce şu ki; öğrenciler hangi konuyu ya da olguyu öğrenmek ve çalışmak istediklerini gelecekle ilgili hayallerine ve yeteneklerine dayanarak kendileri seçmeliler. Böylece hiçbir öğrenci kendi kendine hep “Bunu neden bilmem gerekiyor?” diye düşünerek fizik ya da kimya gibi tüm bir dersi görmek zorunda kalmıyorlar.
Bu sistemle birlikte geleneksel öğretmen-öğrenci iletişim şekli de değişicek. Artık öğrenciler okul sıralarının arkasında oturup endişeyle kendilerine sorulacak bir soruya cevap vermelerinin istenmesini beklemeyecekler. Bunun yerine küçük gruplar içerisinde birlikte çalışarak çeşitli problemleri tartışacaklar.
Finlandiya eğitim sistemi, ortaklaşa çalışmalara teşvik etmektedir ve bu sebeple değişiklikler öğretmenleri de etkileyecektir. Aynı zamanda bu okul reformu farklı branşların öğretmenleri arasında büyük bir işbirliği gerektirecektir. Helsinki’deki öğretmenlerin yaklaşık %70’i zaten yeni sistem doğrultusunda bilgileri sunmak için hazırlık çalışmalarına başlamış bulunmaktalar ve bunun sonucu olarak da ücretlerinde bir artış olacaktır.
Bu değişikliklerin 2020 yılına kadar tamamlanması beklenmektedir.
brightside.me sitesinden Suffagah için çevrilmiştir.
Bizim de acilen eğitim usulümüzü ve müfredatımızı hem İslam’a hem zamana uygun bir hale getirecek şekilde düzenlememiz lazım. Öğrenciler senelerce okuduğu halde hayata yönelik değil sınav kazanmaya yönelik bilgi yükleniyor.