Bismillahirrahmanirrahim. Velhamdulillahi rabbil alemin. Vesselatu vesselamu ala rasulina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.Esselamu Aleyküm. Bu yazımızda Sevgili Peygamberimizin aleyhissalatu vesselam Sevgili Mihmandarı , Ülkemizin medar-ı iftiharı Ebu Eyyubi Ensari Hazretleri radıyallahu anh hakkında konuşacağız inşaAllah. Salihlerin anılması rahmet vesilesidir…
1-Hayatı Hakkında
İsmi Halid olan bu büyük Sahabi Efendimiz Allah ondan razı olsun Hazrec kabilesine mensup olup üst soyu Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem ile birleşir. Hazreti Ebû Eyyûb-i Ensârî, Bi’setin onbirinci senesi (m. 620) Hac mevsiminde îmân ederek müslüman oldu. Bi’setin onikinci senesinde (m. 621) Hac mevsiminde ikinci Akabe Biatinde bulunarak, Resûlullahın Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem sohbeti ile şereflendi. Eshâb-ı kiram ve Ensâr-ı kiramdan oldu. Hanımı Ümmü Eyyûb de radıyallahu anha Müslüman olup, Peygamberimize Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem hizmet ile şereflendi. Üç erkek, bir kız çocuğu vardı. Eyyub, Abdurrahmân, Hâlid erkek; Amre de kız çocuğudur.Efendimiz’in sallallahu aleyhi ve sellem Vahiy katiplerindendi. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem zamanında Kur’ân-ı Kerîm âyetlerinin bir araya getirilmesine hizmet etti. Ashab Allah hepsinden razı olsun arasında ilmiyle de tanınır kendine sorulan dini konularda fetva verirdi. Peygamber efendimizden aleyhissalatu vesselam şunu rivâyet etmiştir:
”Müslüman kişinin kardeşi üzerinde yerine getirmesi gereken altı hakkı vardır. Bunlardan birini yapmadığı zaman, altı hakkından birini yerine getirmemiş olur: 1- Ona rastladığında selâm vermesi, 2- Onu yemeğe çağırdığı zaman dâvetine icâbet etmesi, 3- Aksırdığı zaman ona dua etmesi, 4- Hastalandığı zaman ona uğraması, 5- Öldüğü zaman cenazesinde bulunması, 6- Kendisinden nasihat ve yol göstermesini istediği zaman ona yol göstermesi”
(Buhâri, el-Edeb, 134).
2-Mihmandarlık
Rasulullah’ın sallallahu aleyhi ve sellem Hicret yolculuğuna çıktığını öğrenen Hz. Eyüp Sultan radıyallahu anh Medine’ye yakın Hire isimli yerde Efendimiz’in aleyhissalatu vesselam yolunu gözlerdi. Nihayet Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem görülünce Neccarlıları toplayarak Efendimiz’i sallallahu aleyhi ve sellem karşıladı. Müslümanların hepsi Efendimiz’i sallallahu aleyhi ve sellem evinde misafir etmek istiyorlardı. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem devesini serbest bıraktı Kusva adlı devenn çöktüğü yerde misafir olacaktı. Kusva Ebu Eyyub Hazretlerinin radıyallahu anh evinin önüne çöktü. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Ebu Eyyub Hazretleri’nin radıyallahu anh misafiri olduğu sırada Ebu Eyyub Hazretleri radıyallahu anh şöyle bir olay anlatıyor:
“Rasûl-i Ekrem Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem evimizin alt katina yerlesmisti. Ben de üst kattaki odada idim. Bir gün yukaridan yere bir miktar su dökülmüştü. Suyun tavandan sızarak Rasulullah’ın üzerine gelmemesi için suyu bir bez parçasi ile kurutmaya çalıştık. Bunun üzerine Rasûlullah’in yanına inip dedim ki: ‘Ya Rasulallah, senin bulunduğun bir yerin üstünde bulunmak bize yakışmaz, yukarıdaki odaya teşrif etmez misiniz?’ Rasûlullah o günden sonra üst kata çıktı.”
(Müslim, Sahih II, 192).
Ebû Eyyûb ile zevcesi Ümmi Eyyûb Hazretleri Allah onlardan razı olsun Rasulullah’in sallallahu aleyhi ve sellem yemeğini hazırlardı. Bir gün soğanli bir yemeği Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem yemeyip,
“Onu yiyemedim, çünkü bu yemekte soğan olduğunu gördüm, ben ise soğandan hoşlanmam; fakat siz isterseniz yiyin onu yemekte bir sakınca yoktur.” demiş, Ebû Eyyûb da radıyallahu anh Hazretleri , “Ya Rasûlallah, sizin hoşlanmadığınız sşyden biz de hoşlanmayiz” demiştir.
(Müslim, Sahih, II, 198).
3-Cihad Sevdası
Efendmiz’le sallallahu aleyhi ve sellem beraber Bedir, Uhud, Hendek, Hayber, Mekke’nin fethi ve Huneyn başta olmak üzere bütün gazvelere katıldı. Savaşlarda Rasulullah’a sallallahu aleyhi ve sellem gelmesin diye yanından ayrılmazdı, hatta bazı geceler çadırı etrafında nöbet tutardı. “Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız.”(Bakara, 2/195) mealindeki ayeti savaşa gitmemek kendi işleriyle meşgul olmak olarak tanımlardı. bû Eyyûb radıyallahu anh, Hz. Ebû Bekir radıyallahu anh devrindeki savaşlarla Hz. Ömer radıyallahu anh devrinde yapılan Suriye, Filistin ve Mısır seferlerine katıldı. Kıbrıs seferinde de bulundu (28/648-49). Medine âsilerin eline geçip Hz. Osman’ın radıyallahu anh namaz kıldırması engellenince (35/656) herkes tarafından sevilip sayıldığı için Hz. Ali’nin radıyallahu anh tavsiyesi üzerine bir müddet imamlık yaptı. Hz. Ali radıyallahu anh halifeliği dönemin-de Irak’a gittiğinde onu Medine’de yerine vekil bıraktı. Ömrünü savaşlarda geçirdi. Efendimiz’in aleyhissalatu vesselam Hadis-i Şerif’i üzerine İstanbul’u kuşatan orduya ileri yaşına rağmen katılmıştır. Vefat edersegidilebilen en ileri noktaya gömülmeyi vasiyet eden büyük Sahabi Efendimiz Eyüp Sultan Hazretlerı radıyallahu anh hastalanarak İstanbul seferinde vefat etmiştir. Vasiyeti üzerine surlara yakın bir yere gömülmüştür. Durumu öğrenen Bizans imparatorunun kuşatma kalktıktan sonra onu kabrinden çıkarıp vahşi hayvanlara yedireceğini söylediği, fakat İslâm ordusu kumandanı tarafından gönderilen cevapta, böyle bir şey yapıldığı takdirde İslâm ülkesinde yaşayan Hristiyanların ve kiliselerin zarar göreceği bildirilince, kabre dokunmayacaklarına dair teminat verdiği nakledilmektedir. Ayrıca daha sonra halk tarafından bu mezarın ziyaret edildiği anlatılmaktadır.
Daha sonra şanlı Komutan Fatih Sultan Mehmet Han rahmetullahi aleyh tarafından İstanbul fethedilince İstanbul’un manevi fatihi Akşemseddih Hazretleri kuddise sirruh keşf yoluyla bin yıla yakın süre sonra kaybolan mezarın yerini bulmuştur. Bugün İstanbulda Eyüp Sultan olarak bildiğimiz semtte türbesi bulunmaktadır. Büreyde radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselam buyurdular ki:
“Bir yerde ölen Ashabımdan hiçbirisi yoktur ki, Kıyamet günü oranın ahalisine bir nur ve onlara (cennete sevkte) bir rehber olmasın.”
[Tirmizi, Menakıb (3864).
Allah bizleri de Eyüp Sultan radıyallahu anh Hazretlerinin rehberliğinde Efendimiz’in aleyhissalatu vesselam sancağı altında toplananlardan eylesin. Bizler büyük ve örnek şahsiyetlerin gerçek kahramanların hayatlarından bir kesiti size sunuyoruz. Bunu okyanusdan birer damla olarak düşünün. Hayatlarını etraflıca öğrenmek çocuklarımıza anlatmak önemli bir vazifedir. Çocuklarımız batının batman-superman gibi sahte çizgi roman karakterleri yerine gerçek kahramanları tanısın İslam’ı bilsin bu davayı anlasınlar inşaAllah. Bunun için çalışmalıyız inşaAllah. Sizlere de Eyüp Sultan’a radıyallahu anh ailenizle gidip türbesini ziyaret edip ailecek İslam tarihine bir yolculuk yapmayı bu konuları gündeme taşımayı tavsiye ederek dua eder dualarınızı bekleriz. Ruhlarına bir Fatiha ve üç İhlas! Esselamu Aleyküm.elhamdulillahi rabbil alemin. Vesselatu vesselamu ala rasulina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.
0 Yorum