Kuran-ı Kerim’deki her kelimenin ayrı bir hikmeti var. Burada bahsettiğimiz ayet ise, Nisa suresinde geçmektedir, 136. ayeti kerimedir. Sizlere bu ayetle alakalı 10 hikmetten bahsedeceğiz.
1. İman ettiğiniz değerlere tam anlamıyla güvenin ve tüm şüpheleri izale edin.
2. İman hakikatlerini iyice öğrenin ve içselleştirin.
Nasıl Beni İsrail’e buzağı sevgisi içirildiyse, siz de imanın sevgisini için. Kanınıza, damarınıza karışsın o iman. Karışmazsa eğer o zaman gerçek manada iman olmuyor.
3. İmanlarınızı taklidi imandan tahkiki imana yükseltin.
Taklit ile başlayabilirsiniz lakin tahkik ile bitirmelisiniz.
4. İmanlarınızı kemale erdirme yolunda gayret içinde olun.
İnsanı kamil, kemalâta yürüyen insan demektir. O noktaya erdim diyen yoktur. O noktaya erenler Peygamberlerdir. Bize düşen ermeye gayret etmektir. Biz oraya doğru yürüyeceğiz ama bilmemiz gereken bir şey var ki, orası varılan bir hedef değil. Çünkü seviyen arttığı oranda Allah senin üzerine külfet adına, nimet adına farklı şeyler yükleyecek. Dolayısıyla kemalâta doğru yürürken seviyen yükselerek gidecek. Ve sen sonuna kadar o çizgiyi yakalamak adına bir gayret içinde olacaksın.
5. İmanın size yüklediği sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeye çalışın.
İman bir iddia, haydi o iddianın ispatını gösterin diyor. İman ettiğinizi söylediniz. Allah da buna karşın size belirli bir sorumluluk yükledi. Onları ortaya koyun diyor Rabbimiz.
6. İmanlarınıza asla şirki bulaştırmayın ve her alanda tevhidi hakim kılın.
7. İmanlarınıza pazarlık karıştırmayın. Ecir ve mükafatınızı sadece Allah'tan bekleyin.
Pazarlık yok. “İman ettik, hani bunun ödülü?” deme. Bunu demeye hakkın yok senin. Eğer sen karşılık beklersen, imanının sana katacağı güzelliklerin bedelini burada almak istersen, haşa çok tehlikeli ve insanı ürkütecek bir söz ama farkında olmadan yapıyoruz. Allah’a bu manada fatura uzatırsan, haddini aşarak bir şeyleri Allah’tan beklersen, işte orada pazarlık ortaya girdi ve iman zedelendi. Orada da sana o ilahi ferman geldi, kavuştu. “Ey iman edenler! İman edin!” dedi. Çünkü iman asla pazarlık kaldırmaz. Aynen Firavunlara inanan iman eden sihirbazlar gibi, aynen ateşe atlayan iman atamız olan Hz. İbrahim gibi. Ne kadar zor bir durum olursa olsun bu işin pazarlığı yok.
8. İmanınızı hayatınızın tamamına yayın.
Allah’a ait alanları parçalayıp, bölmeyin. Her şey güzel. Camide Allah, sonra sokakta da Allah. Devlette de Allah. Neresi aklına geliyorsa. Çünkü Müslümansan eğer, bölmek yok. Tevhid odur zaten. Birlemek, birleştirmek zorundasın. Orada da gelir işte bu ilahi ferman.
9. İmanlarınız üzerinde sebat edin ve her gün her an yenilemeyi unutmayın.
Tecdidi iman bu aslında. Bu ayet tecdidi imanın Kuran’daki delilidir. Bu ilahi ferman, tecdidi imandır. Peki tecdidi iman nedir? Camilerde yapıyor hocalarımız. Hadi bir aşk ile buyrun diyor. Millet aşk ile buyuruyor. Ama o mudur? Sadece orada yapılan yeterli midir? Evet, buna karşı çıkmıyorum. İnsanlar yapsın, aşk ile söylesin, farklı bir ufuk-güzellik olsun, zihinlere-kalplere nakşedilsin. Ama ondan sonra eğer biz iman hakikatleri üzerine tefekkür etmezsek, işte orada Abdullah bin Revaha’nın yapmak istediğini yapmamış oluruz. “Gelin oturalım, 1 saat iman tazeleyelim” demişti ya o büyük insan… Bunu yapmamış oluruz ve o zaman iman hakikatlerini kendi dünyamıza tam anlamıyla taşımamış oluruz.
10. İmanınızı kaybetme endişesini son nefese kadar diri tutun.
Akibet endişesi ödümüzü koparsın. ‘Allah’ım iman nimetini bize bahşettin. Acaba sana yürürken de imanlı yürüyebilecek miyiz? Son anımız imanla mı olacak? Şu ayakların, gönüllerin, yüreklerin kaydığı dünya hayatında biz istikamet üzere, imanla senin huzuruna gelebilecek miyiz?” Bu fermanda aslında akibet endişesi de var.
İşte bakın… Bir ayet bize neler neler söyledi. Allah bu söylenenleri hayatımıza da yaysın, hakim kılsın inşaAllah. Amin..
Kaynaklar
| Muhteşem Ahlak Dersleri, Muhammed Emin Yıldırım Hocaefendi, Ne Tatlı Bir Nimetsin Sen Ey İman, 54. Ders. (Sen Ne Tatlı Bir Nimetsin Ey İman)
Elhamdülillah
Tahkiki iman dersini çok iyi bir şekilde veren Risale-i nur eserlerini okumanızı tavsiye ederim…