Tüm aileler çocuklarına düzgün bir eğitim vermek isterler. Ancak çocuk eğitimi nedir, ne zaman verilir, biter mi, bitmez mi gibi sorular hep muallaktadır. Oysa biz her şeyde önderliğini takip ettiğimiz Peygamber Efendimiz’in sallallahu aleyhi vessellem yaşamında buna dair örnekler de görüyoruz. Yine örnekliğinde yaşamaya çalıştığımız Sahabenin hayatında da bu konuya dair örnekler görebiliyoruz. O halde 2 örnek ile bu konuyu irdeleyelim.
1. Peygamber Efendimiz’in sallallahu aleyhi vessellem uygulaması
Efendimiz sallallahu aleyhi vessellem kızı Fatıma annemize, evlenmeden önce verdiği namaz ile ilgili tavsiyeleri kaynaklarda çok yer almaz. Ancak evlendikten sonra Efendimizin sallallahu aleyhi vessellem uyguladığı bir yöntem vardır.
Hz. Fatıma ile Hz. Ali hicretin 2. yılında evlenmişler ve Medine’nin içlerine doğru bir eve yerleşmişlerdir. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vessellem ilk günden itibaren, özellikle 6 ay boyunca her gün sabah namazı için önce onların evlerine uğrar, ev halkını uyandırır ve öyle mescide giderdi.
İşte burada Efendimizin sallallahu aleyhi vessellem evlat eğitiminde hassasiyet gösterdiği noktaları görüyoruz. Buradan evliliğin özellikle ilk zamanlarında, şeytanın çiftlerle çok uğraştığı ve bilakis namaz konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini anlıyoruz. Demek ki, anne baba için evlenince de yükümlülük bitmiyor ve namaz konusunda dahi sorumluluk devam ediyormuş.
2. Hz. Ebu Bekir’in uygulaması
Çocuk eğitimi konusunda Hz. Ebu Bekir de imtihanların büyüklerini yaşayanlardandır. Abdullah ve Abdurrahman isimli 2 oğlundan da çok çekmiştir. Abdurrahman 21 sene iman etmemiştir. Hatta Bedir ve Uhud gazvelerinde müşriklerin safında yer almıştır. Ta ki Mekke’nin fethi sırasında, dedesi ile iman etmiştir. Abdullah ise küçüklükten iman etmiş ancak ibadet konusunda sorun yaşamaktadır. Bedir zamanı Abdullah 14-15 yaşlarındadır. Küçük çocuklar cepheye gidebilmek için ayak parmakları üzerinde boy uzatırken, Abdullah evde oturmaktadır. Uhud’da da öyle, Hudeybiye’de de… (Hz. Ebu Bekir’in halini bir düşünün.)
Zaman gelir ve Abdullah Atike b Zeyd evlenmek ister. Ancak evden çıkmayan Abdullah, nikahtan sonra cemaatle namazı da keser. Artık bir Cuma namazını da aksatınca, Hz. Ebu Bekir sinirlenir ve gidip Abdullah ile Atike’yi boşar. Abdullah Atike’yi çok sevmektedir ve ardından şiirler yazmaktadır. Bunu gören baba dayanamaz ve 2 şart ile oğlunu geri Atike ile nikahlar. Bu şartlar şöyledir;
- Cemaatle namazı aksatmayacaksın
- Cihadlara katılacaksın
Bunları kabul eden Abdullah, hakikaten de sözünde durmuş ve Taif kuşatması sırasında yaralanıp ve şehit olmuştur.
Buradan da anlıyoruz ki, evladı evlendirince iş bitmiyor. Takip etmesi, uyarması, gerekirse müdahalesi yine anne babaya düşüyor. Öyleyse çocuk eğitimi, Sahabe’nin bile zorlandığı bir alan ise, azığını iyice hazırlamalı, temsiliyet adına gerekenleri yerine getirmeli, işin temeline merhamet ve muhabbeti koymalısın ki, biraz olsun bu yolda ilerleyebilesin.
Allah cümlemize hayırlı ve salih evlatlar nasip etsin inşAllah. Amin.
Kaynak: Muhammed Emin YILDIRIM – Hz. Peygamberin Albümü
0 Yorum