Allah sizi muhteşem bir vazife için seçmiştir. O sizi Peygamber Efendimizin (sav) ümmeti olmakla onurlandırmıştır. Ama genellikle bu, hamilelikteki hâkim düşünce değildir, değil mi?
Hormonal dengesizlik ile ilgili mide bulantıları, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı, baş ve sırt ağrısı hamileliği değer verilen iyi bir tecrübe olmaktan çıkarır. Aslında, gerçek şu ki; hamileliği hayatınızdaki en hatırlanabilir ve verimli tecrübe yapmak ya da onu ağlayıp sızlanarak geçirmek sizin elinizde.
Aşağıda hamileliği zevkli ve verimli bir tecrübeye çevirecek birkaç ipucu vereceğiz, İnşaAllah.
İpuçlarına geçmeden hemen önce, sizi insanoğlunun dört boyutu olduğunu göz önünde bulundurmaya davet ediyorum. Biz manevi, duygusal, fiziksel ve akli olmak üzere dört temel ihtiyacımızı karşılayacak ruh, kalp, akıl ve vücuda sahibizdir. Daha doğru bir deyişle verimli ve huzurlu hamilelikten zevk almak için bu ihtiyaçlar kendi içinde uyumlu olmalıdır.
Yaşam Tarzı için İpuçları
- Yaptığınız her şeye eşinizi de dâhil edin. Beraber öğrenin ve beraber büyüyün. Bu babanın çocuğuyla güçlü bir bağa sahip olabilmek amacıyla hamilelikte aktif rol oynaması için çok önemlidir.
- İnsanlara onlardan ne tür bir işbirliği beklediğinizi söyleyin. (ruh halinizdeki gelgitleri yok saymaları, sizi daha mutlu hissettirmeleri, vb.)
- Sizin moralinizi yükselten ve hamileliğiniz boyunca yumuşak şekilde seyretmenize yardımcı olan olumlu insanlarla vakit geçirin.
- Kendinizi meşgul tutun. Çok olağandışı bir zorunluluk olmadıkça normal aktivitelerinizi terk etmeyin. Ne kadar meşgul olursanız hamilelik sıkıntılarına endişelenecek o kadar az zamanınız olur.
- Hedeflere yönelik bir yaşam sürün.. Eşinizle küçük hedefler belirleyin ve başardığınızda sevinip kutlayın. (beraber kitap okuyun, egzersiz yapın vb.) Sonra yeni bir hedef belirleyin ve bunu düzenli olarak tekrarlayın.
Ruhsal İhtiyaçlarınızı Karşılamak İçin İpuçları
- Kendinizi eğitin. Hamilelik ve sorunlarının nasıl ortadan kaldırılacağı hakkında kendinizi eğitmek için kitap veya makale okumalı, programlara katılmalı ve öğretici konferanslar dinlemelisiniz. Bu aynı dalmadan önce havuzun derinliğini bilmek gibidir. Sizi birçok sıkıntıdan kurtarır.
- Deneyimli insanlarla konuşun (arkadaşınız veya ablanız da olur). Onların tecrübelerinde yararlanmak ya da farklı yapmak isteyeceğiniz şeyler olabilir.
- Karamsar ve bunalımlı bir anne karamsar ve bunalımlı bir çocuk demektir. Unutmayın depresyon yıkımın reçetesidir. Araştırmalar gösteriyor ki annenin depresyonu çocuğun normal gelişimini yavaşlatır, hafızasını etkiler ve geç öğrenmesine neden olur. Depresyonlu anne ayrıca çocuğun korkak olmasına sebep olur. Gördüğünüz gibi, annenin depresyonu uzun zamanda etkiye sahip. Sizin ruhsal durumunuz çocuğunuzun ruhsal durumunu etkiler. Yani, eğer sizin duygularınız çöküşteyse mutlu olacak sebepler bulmak için ekstra çaba sarf edin. Olumlu düşünen biri olmak için ısrarcı olun ve etrafınızdaki insanlardan olumlu düşünmek için yardım isteyin.
- Stresi çabucak çözümleyin. Stres katekolamin denilen bebeğin sinir sistemini etkileyen bir hormon üretir.
- Çocuğunuza sesli bir şeyler okuyun. Bu yavaş yavaş çocuğun ileriki hayatı için okuma alışkanlığı aşılar. Bu alışkanlığı oluştururken eşinizle küçük bir takım olmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bazen annesi bebeğe kitap okurken bazen bu işi baba yapabilir.
Duygusal İhtiyaçları Karşılamak için İpuçları
Doğum öncesi araştırmacıları annenin düşünceleri ve hisleri ile bebeğin nasıl hissettiği arasında bazı bağlantılar olduğuna ve altı aydan doğum öncesine kadar bebek annenin duygularını onunla bağlantılı hormonlar sayesinde gösterebileceğine inanır.
- Bebeğiniz büyürken sürekli annesinden mesajlar alır. Bebek hamileliğin 20 haftasında seslere karşılık verir. “Gerçek şu ki, biz insanı katışık bir nutfeden (erkek ve kadının dölünden) yarattık; onu imtihan edelim diye, kendisini işitir ve görür kıldık.” (Kur’an-ı Kerim, 76. Sure, 2. Ayet) Yani bebeğinizle konuşun! (Bebeğim, baban geliyor, hadi hazırlanalım. Anne şimdi ibadet edecek, uslu bir bebek ol. Bebeğim annen senin için sesli okuyacak, dikkat kesil) Onlar dış dünyada ne olup bittiğini bilirler.
- Eğer ismine karar verdiyseniz, ona ismiyle hitap edin. Bu duygusal bağlarınızın güçlenmesine vesile olacaktır.
- Sıklıkla insanlara sarılın. Bu stres karşıtı ve sosyal ilişkilerde olumlu bir etkiye sahip olan oksitosin hormonunun salgılanmasına neden olacaktır. (oksitosin aşk, sevgi hormonu olarak bilinir.)
- Mutlu bir aile hayal edin ve bebeğinizi de bu resme dahil edin. Kendinizi, eşinizi ve bebeğinizin doğmuş halini mutlu, plaja giderken, oyunlar oynarken ve beraber muhteşem zaman geçirirken hayal edin. Hayallerinizin gelişmesine izin verin. O an oradaymış gibi hissedene ve her yönüyle zevk alana kadar hayal etmeyi sürdürün.
- Sevgi isteyin ve bunu çevrenizdeki insanlardan sağlayın. Onlara hamile olduğunuzu ve bazen sizin ruhsal gelgitlerinizin kurbanı olabileceklerini ama onların verdiği şefkatli koruma ve sevginin bunu atlatmanızda yardımı olacağını hatırlatın.
Fiziksel İhtiyaçlarınızı Karşılamak için İpuçları
Fiziksel ihtiyaçlar hamileliğin bütün dikkati üstüne çeken bir yönüdür. Ve bazen bu çok belalı bir hamileliğe neden olabilir çünkü diğer üç ihtiyaç tipi ihmal edilirken bizim odağımız (ve çevremizdekilerin odağı) sadece hamileliğin fiziksel yönüne doğru yönelir. Fiziksel ihtiyaçlar ile ilgili zaten çok fazla şey bildiğimiz için sadece kısaca değineceğim.
- Yemekteki her eksiklik bebeğin gelişiminde bazı sıkıntılara neden olur. Dengeli beslenin.
- İşlenmiş gıdaların her türünden kaçının. Organik besinler tüketin.
- Tatlı karpuz, bal, arpa ve greyfurt hamilelikte yardımcı olur. Hurma da doğuma bir hayli yardım eder. (Hz. Meryem’i hatırlayın.)
- Egzersiz (Şahsen ben telefondan en sevdiğim dersi açıp her gün yarım saat yürürdüm. Bir taşta iki kuş). Bunun yanı sıra, bazı egzersizler normal doğuma destek olur. Bu egzersizleri doktorunuza sormalısınız.
- Fiziksel aktivitelerinizi arttırın. Ne kadar çok fiziksel aktivite yaparsanız doğumunuz o kadar kolay olur.
- Doğaya yakın olun. Çimenlerde yürüyün. Temiz havada nefes alın. Allah’ın(CC) işaretleri üzerine düşünün.
Manevi İhtiyaçların Karşılanması İçin İpuçları
- Plansız bile olsa asla, asla, asla Allah’a hamilelikten dolayı şükürsüz olmayın. O plan yapanların en iyisidir. (Araştırmalar gösteriyor ki; hamile olmaktan gücenen annelerin çocukları daha fazla duygusal problem yaşar. Çocuğunuzun duygusal olarak dengesiz olmasını istemezsiniz, değil mi?)
- İbadet etmek rahatlamanın en iyi yoludur ve hem sizi hem de bebeğinizi sakinleştirir.
- Bütün Kur’an’ı kendi sesinizden sesli bir şekilde çocuğunuza okuyun. 6 aylık anne karnındaki bebek kendi bedenini annesinin söylevine göre hareket ettirebilir. Çocuğunuza doğumundan önce Allah kelamıyla bağ kurmaktan daha iyi ne hediye edebilirsiniz ki? Bunu yapmanın yanında onların dosdoğru, takva ehli, yumuşak başlı ve daha dine yatkın hale gelmesini umabiliriz, İnşaAllah. ( Modern zamanın araştırmaları da müziğin doğmamış bebek üzerinde etkisi olduğunu ve onların doğduktan sonra da bu müziği tanıdığını ispatlamıştır.)
- Tövbe edin. Günahlarınızın bebeğiniz üzerinde olumsuz bir etkisinin olmasını istemezsiniz. Yani, istiğfar üzerinde sabit olun ve bol bol dua edin.
- 7/24 Allah ile bağlantıya geçin. O sizin en iyi arkadaşınızdır. O’nunla konuşun. Kararlarınıza O’nu dahil edin. İstihareye yatın (hangi doktora gideceğiniz, hangi hastahaneyi seçeceğiniz, vb.) O’ndan size tehlikesiz doğum, takva ehli çocuk ve aile olarak beraber mutlu bir hayat vermesini isteyin.
Hayırlı ve mutlu bir hamileliğiniz olsun!
Kaynak: productivemuslim.com sitesinden alınarak Suffagâh ekibi tarafından suffagâh.com için Türkçeye çevrilmiştir.
Degerli paylasiminiz icin emegi gecen herkezden Allah c.c. râzi olsun.
Eksiklerimizi hatirlatip onlari kapatmamizda yardimci oluyorsunuz.
Allah c.c. bütün hamile hanimlarin yardimcisi olsun.
Sürec hernekadar zorda olsa güzel. Önemli olan hangi gözle baktigin.
Her daim olumlu düsünün. Her zorlukta kolaylik vardir, unutmayin 🙂
vesselam <3