Kainatta bulunan bunca hassas denge dinsizlerin dediği gibi bir dizi tesadüf eseri midir?
Allah, gökleri ve yeri hak olarak (yerli yerince) yarattı. Şüphesiz bunda, iman edenler için (Allah’ın varlık ve kudretine) bir nişâne bulunmaktadır.
| Kur’an-ı Kerim, Ankebut Suresi 44. Ayeti
1) Yerküre şimdiki kalınlığından bir kaç kadem daha kalın olsaydı karbondioksiti emerdi. Dolayısıyla hayat mevcut olmazdı.
2) Eğer atmosfer kalınlığı şu andaki durumundan biraz daha ince olsaydı, uzaydan gelen meteor ve gök taşları atmosfere ve dünyamıza çarparak her şeyi yakar, yaşama imkânını ortadan kaldırırdı.
3) Güneş şimdikinin yarısı kadar ışın ve ısı gönderseydi, donardık. Eğer gönderdiği miktarın yarısı kadar daha fazla ışın gönderse çoktan kül olmuş olurduk.
4) Ay eğer şimdiki durumundan 20.000 mil daha yakında olsaydı gel-git (med-cezir) olayı nedeniyle dağlar bile her gün iki kere sular altında kalırdı.
5) Eğer geceler şimdikinden on kat daha uzun olsaydı, güneş ışınları uzun yaz günlerinde bitkileri kavuracak, yine gecelerde de tüm canlılar donmuş olacaktı.
6) Eğer oksijen şimdikinden %50 fazla olsaydı (şimdiki oranı %21'dir), ufak bir kıvılcımda her şey tutuşmuş olurdu. Bir yıldırımdan tutuşan dal bile bir ormanı yakmaya yetecekti.
Buna karşın oksijen oranı %10 miktarında olsaydı, o zaman da insanlık bugüne dek gelemezdi.
7) Eğer yağmur olmasaydı, yeryüzü üzerinde hayat olmayan bir çöle dönüşürdü. Rüzgârlar, denizler, okyanuslar olmasaydı, yine hayat olmazdı. Eğer su, tuzdan arınmadan buharlaşmasaydı hayat olmazdı. Buhar havadan hafif olmasaydı yine hayat olmazdı.
8) Eğer okyanus suları tuzlu olmasaydı kokardı ve yine hayat olmazdı. Çünkü tuz okyanuslarda suyun kokuşmasını önler. Sodyum ve klor elementleri tuzu oluşturacak şekilde birleşmemiş olsalardı yine hayat olmayacaktı.
9) Yerküre şimdiki gibi ekseni etrafında 23 derecelik bir eğiklik içinde olmayıp düz olsaydı, okyanus ve denizlerden buharlaşan sular dünyanın sadece güney ve kuzey kutbuna yağmur olarak yağacak buralarda buzullar oluşacak ve bu durum hiç değişmeden (mevsimler olmadan) sürüp gidecekti. Hayat canlılar ve insan olmayacaktı.
10) Yerküre Merkür gibi olsaydı yani bir tarafı sürekli güneşe dönük olsaydı, güneş çevresindeki dönme müddetinde ancak bir defa da kendi etrafında dönmüş olacaktı. Böylelikle dünyanın bir yüzü sürekli gece bir yüzü gündüz olacaktı ki gündüz ve geceler boyunca hayat imkânsız olacaktı.
11) Eğer çekim kanunları olmasaydı atom ve atom partikülleri nerede olacaktı? O zaman ne güneş ne yeryüzü yerinde olurdu. Hiçbir şey yerinde olmayacak hayatın mevcudiyeti mümkün olmayacak dolayısıyla insan olmayacaktı.
12) Yer yüzündeki çekim gücü ay kadar olsaydı veya bu çekim kuvveti şimdikinin 1/4'ü kadar olsaydı, o zaman yer yüzü atmosferini ve suyu muhafaza edemeyecek sıcaklık da öldürücü dereceye yükselecekti.
13) Eğer elektron ve protonlar birbirine yapışık halde olsaladı, boşluk olmamasından dolayı yerküre bir yumurta büyüklüğünde olurdu. O zaman insan ya da başka canlılar nasıl olurdu? Atomlardaki çekim gücü olmasaydı gördüğümüz her şeyin biçimi başka bir görünüm alacaktı.
14) Eğer elementler birbirleriyle bileşikler teşkil etmeseydi, toprak oluşmazdı, su oluşmazdı, ağaç oluşmazdı, hayvanlar ve bitkiler oluşamazdı.
Atomların elektronlarındaki son sekize tamamlanma durumu olmasaydı, yer yüzündeki bileşiklerin hiç biri olmazdı. Diyelim ki bir elementin atomunda son yörüngesinde elektron eksikliği var, atom, bu sayıyı sekize tamamlamak için bir başka elementin atomunun son yörüngesindeki elektrona müracaat edecek böylelikle her iki atom da birleşerek bir molekül oluşturacaktır.
Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım
” O göğü , o yeri ve bunların arasında bulunanları Biz boşuna yaratmadık .Bu , o küfredenlerin zannıdır. Bu yüzden küfredenlere ateşten helak vardır. ”
Sadakallahul Aziim . ( Sad Suresi , 27 )
Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım
” O göğü , o yeri ve bunların arasında bulunanları Biz boşuna yaratmadık .Bu , o küfredenlerin zannıdır. Bu yüzden küfredenlere ateşten helak vardır. ”
(Sad Suresi , 27 )