Bugün, tarihin hiçbir noktasında görülmediği kadar, çok sayıda yurdundan edilmiş insan dünya üzerinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Bu insanların çoğu zulüm, çatışma, ekonomik kriz ve doğal afetler dolayısıyla vatanlarını geride bırakmak zorunda kalıyor. Üstelik bu mültecilerin yarıdan fazlasını; mal, vatan, hatta sevdiği insanlardan yoksun olan çocuklar oluşturmakta. Planlı inşa edilmesine rağmen, kontrolsüz yerleşim problemi yaşayan mülteci kamplarında, teselli imkânı ve biraz olsun rahatlık arıyorlar. Sizin için, belli sebeplerle vatanlarından çıkmak zorunda kalan insanlar için sığınak olan, dünyadaki en kalabalık 8 mülteci kampını derledik.
8. Katumba, Tanzanya (66.416 kişi)
Katumba mülteci kampı planlı bir şekilde inşa edilmedi.
Bu listedeki en eski mülteci kampı olan Katumba’nın kökeni 1972’ye kadar dayanıyor. Yida kampı gibi plansız bir yerleşim yeri olan Katumba, birçok Burundi vatandaşının Tanzanya’ya geçiş yapması üzerine ortaya çıktı. Burundi vatandaşları, Burundi hükümetinin Hutiler üzerinde yürüttüğü kitlesel kıyım hareketinden kaçmak için Tanzanya’ya sığınmıştı.
7. Yida, Güney Sudan (70.331 kişi)
Güney Sudan yaklaşık 20 yıl süren bir iç savaşın ardından 2011’de Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını kazandı. Buna rağmen ülkelerin durumu dengesizliğini koruduğu için iki milletten de birçok Sudanlı bu mülteci kampına akın etti. İkinci Sudan iç savaşında (1983-2005) ortaya çıkan bu kamp, diğer kampların aksine planlı bir şekilde inşa edilmemişti.
6. Zaatari, Ürdün (77.781 kişi)
Suriye’de 2011’den sonra patlak veren çatışmaların ardından kurulan kamp, 77 binden fazla Suriyeliyi ağırlıyor.
Ürdün’ün kuzeyinde yer alan Zaatari kampı çoğunluğunu Suriyeli mültecilerin oluşturduğu 77,000 kişiye ev sahipliği yapıyor. Ürdün hükümeti ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği birlikteliğiyle 2012’de, Suriye’de ortaya çıkan insanî krize karşılık kurulan kamp sakinlerine iki hastane, dokuz okul ve mültecilerin işlettiği 3000’den fazla dükkan ile hizmet veriyor. Bunların yanında kampta sirk akademisi, bir futlbol ligi ve bunlara benzer eğlence tesisleri yer alıyor.
5. Ifo, Kenya (84.089 kişi)
İfo mülteci kampı, Somali iç savaşından sonra Kenya’ya kaçan mültecilerin yaşam ihtiyacını karşılamak için kuruldu.
İfo mülteci kampı, 5 kampın birleşiminden oluşan Dadaab mülteci kampları bölgesinin en eski kampı. Çoğunluğu Somali’den olmak üzere 80,000’in üzerinde mülteciye ev sahipliği yapıyor. Kamp sel tehlikesi olan bir alana kurulmuş olmasına rağmen fazlasıyla kalabalık.
4. Dagahaley, Kenya (87.223 kişi)
Kampın Kenya hükümeti tarafından kapatılması halinde, 90 bine ulaşan mülteci nüfusun akıbetinin ne olacağı meçhul.
Hagadera kampı gibi, Dagahaley kampı da Dadaab bölgesinin bir parçası. 1990’larda Somali iç savaşı sonrasında ortaya çıkan mülteci akımını göğüsleyebilmek için aceleyle kurulan kampın nüfusu neredeyse 90,000’e ulaşıyor. Halihazırda çok kalabalık bir nüfusa ev sahipliği yapmasına rağmen kampın Kenya hükümeti tarafından kapatılmakla tehdit edilmesi kamp sakinlerinin kaderini meçhul kılıyor.
3. Hagadera Mülteci Kampı, Kenya (105.998 kişi)
Geçici bir yerleşke olması niyetiyle kurulan mülteci kampları, bir süre sonra yönetim kurumları ve dükkanlarıyla küçük şehirlere dönüştü.
Kenya’daki Dadaab mülteci kampları bölgesinin bir parçası olan Hagadera mülteci kampı, 100,000’den fazla insanı ağırladı için dünyanın en kalabalık üçüncü mülteci kampı konumunda. Nüfusun yüzde 95’i Somalilerin oluşturduğu kampta yerleşimin hayli sık olması dolayısıyla mülteciler genellikle kamp dışı gayriresmi yerleşimlerde yaşamaktalar.
2. Kakuma Mülteci Kampı, Kenya (184.550 kişi)
Kakuma mülteci kampı, ciddi barınma ve iaşe problemlerine rağmen, düzenli yapısıyla dikkat çekiyor.
1992’de kurulan ve Kenya’nın kuzeybatısında bulunan Kakuma kampı, 184,000’den fazla insana ev sahipliği yaparak dünyanın en kalabalık ikinci kampı olma özelliğini bünyesinde barındırıyor. Kenya Mülteci Bakanlığı ve BMMYK (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) tarafından ortaklaşa kurulan kampta mültecilerin çoğunluğunu, sayıları 100,000’i bulan Güney Sudanlılar oluştururken 55,000’lik nüfuslarıyla onları Somalililer takip ediyor. Bu milletlerin yanı sıra kampta 20’yi aşkın milletten mülteci konaklıyor. Kakuma kampına yerleşen mültecilerin çoğunluğu iç savaş sebebiyle yurtlarını terk etmek zorunda kalmış. Kakuma kampı, yetersiz ve kapasitesinden daha fazla yükleme yapılan altyapı sistemleri, iş imkanlarının yetersizliği, yetersiz beslenme ve hastalık vakalarının sıklığı gibi çok önemli problemlerle mücadele etmekte.
1. Cox Bazar, Bangladeş (891.233 kişi)
Budistlerin saldırılarından kaçan Arakanlı Müslümanlar, Bangladeş’te oldukça zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor.
2017’den bu yana Myanmar ordusunun şiddetli baskısından ve Budist ırkçıların saldırılarından kaçan 900 bine yakın Arakanlı Müslüman mülteci Bangladeş’e sığındı. Sadece 30.000 kişi kayıt altına alınmış olsa da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre Bangladeş’in Cox Bazar bölgesinde çoğunluğu çocuklardan oluşan 891,233 sığınmacı yaşıyor. Bu durum Cox Bazar bölgesini dünyanın en büyük mülteci kampı haline getiriyor.
Kaynaklar
Gzt.com
Paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Allah hepsinin yardımcısı olsun gerçekten çok üzücü hep Müslüman ülkeler zulme uğruyor. Nereden, nereye gelinmiş. Batı yıllar evvel birbirini yerken şimdi Müslümanları yiyor.
ABD’li aktivist Daniel Puls Türkiye’deki mülteci kampları dünyadaki en iyi kamplar. Türk Hükümeti mülteciler için çok ciddi bir çaba gösterdi’ dedi.
resmen yalan.. turkiye de insana deger mi veriliyor ki
İşin şakası olmaz ama Bonus olarak da Türkiye’yi koymalı idiniz. 3-4milyon mülteci var tek farkı kampın Türkiye’nin her yeri olması.