Dünya Dışı Yaşamın Olabileceği 10 Gezegen


1

Dünya dışında bir yaşam mümkün olsa hangi gezegende yaşamak isterdiniz. Mars’ta mı, Neptünde mi? Porto Riko Üniversitesi, Nisan 2014 itibariyle yayınladığı, “Dünya Dışı Yaşamın Mümkün Olduğu Gezegenler Kataloğu”nda Güneş sistemimizin ötesinde, yaşam ihtimalinin yüksek olduğu 21 gezegeni listeledi. Yaşamak isteseydiniz aşağıdaki gezegenlerden bazılarını da gözden geçirmek isteyebilirsiniz diye aşağıda listeliyoruz.

Porto Riko Üniversitesi’ne göre uzaylı yaşamın muhtemel olduğu 10 gezegen.

1.Kepler-186f

Fotoğraf: NASA Ames/SETI Institute/JPL-CalTech

Kepler 186-f, boyutu yaklaşık Dünya boyutunda olan, dünya dışı yaşamın mümkün olduğuna inanıldığı ilk gezegendir. Dünya’dan 490 ışıkyılı uzaklıktaki yabancı dünya, gezegenimizden sadece yüzde 10 kadar daha büyük ve neredeyse tamamı kayalık.

2. Gliese 581g

Fotoğraf: Lynette Cook

Bu gezegenin keşfi, tartışmalı bir keşif. İlk keşfi 2010 yılında gerçekleşti ancak onaylanması sürecinde zorluklar oldu. Porto Riko Üniversitesi, bu zorluklara rağmen yine de dünya dışı yaşama uygun gezegenler listesine Gliese 581-g’yi de dahil etti. Tamamı kayalık bu gezegen, güneşimizden yaklaşık 20 ışık yılı uzaklıkta  ve dünyamızın iki-üç katı büyüklüğünde. Terazi takımyıldızında, kendi güneşinin etrafında 30 günde bir, bir tur atar.

3. Gliese 667Cc

Fotoğraf: Carnegie Institution for Science

Bir başka ‘süper dünya’ ise Gliese 667Cc.  Akrep takımyıldızında yer alan bu gezegen, dünyamıza 22 ışık yılı uzaklıkta. Gezegen, dünyamızdan en az 4 – 4,5 kat büyük ve kendi güneşinin etrafında bir turu 28 gün sürüyor. GJ 667C –Gliese 667Cc’in güneşlerinden sadece biri- aslında üç güneşten biri. GJ 667C, M sınıfı bir cüce yıldız ve kütlesi güneşimizin kütlesinin üçte biri.

4. Kepler-22b

Fotoğraf: NASA/Ames/JPL-Caltech

Kepler-22b dünyamızdan büyük ve güneşi de, boyut ve sıcaklık açısından güneşimize oldukça yakın. Kepler-22b, dünyanın 2,4 katı büyüklüğünde ve sera etkisi dünyamızınkine benzer olduğu tahmininden yola çıkılırsa, tahmini yüzey sıcaklığı 22 derece. Kuğu takımyıldızında yer alan yıldız sistemi, güneşimizden 600 ışık yılı uzaklıkta.

5. HD 40307g

Fotoğraf: J. Pinfield, for the RoPACS network at the University of Hertfordshire.

“Süper Dünya” HD 40307g, güneşinin yaşanabilir kısmında yer alan yörüngesinde, rahatça dolanıyor. Ressam takımyıldızında yer alan gezegen, dünyamızdan 42 ışıkyılı uzaklıkta. Dünyamıza öyle yakın ki, gelecekte teleskopların bu gezegenin yüzeyini görebileceği öngörülüyor. Güneşinin yörüngesi 90 milyon kilometre, ki dünyamızın yörüngesi 150 milyon kilometre, yani yörüngesi dünyamızın yörüngesinin yaklaşık yarısı.

6.HD 85512b

Fotoğraf: ESO/M. Kornmesser

HD 85512b, Şile’de yer alan HARPS, (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher)  tarafından 2011 yılında keşfedilen 50 gezegenden biri. Bu gezegen, dünyadan yaklaşık 3,6 kat daha büyük. Yel takımyıldızında yer alan bu gezegen, güneşimizden yaklaşık 35 ışık yılı mesafede. Araştırmacılar, bir gün gezegenin yüzeyinde su bulunup bulunmadığını gün yüzüne çıkarmayı umuyorlar.

7. Tau Ceti e

Fotoğraf: PHL @ UPR Arecibo (phl.upr.edu)

2012 Aralık ayında keşfedilen Tau Ceti e, dünyamızdan sadece 11,9 ışıkyılı uzaklıkta. Bu ‘süper dünya’, dünyamızdan en az 4,3 kat daha büyük. Araştırmaların sonucunda Tau Ceti e, ya basit yaşama uygun sıcak bir gezegen olduğu anlaşılacak, ya da Venüs gibi kavurucu bir gezegen olacak.

8.Gliese 163c

Fotoğraf: PHL @ UPR Arecibo

Gliese 163c’nin kütlesi, bu gezegeni gri bir bölgeye yerleştiriyor. Kütlesi, dünyanın kütlesinden yedi kat daha fazla, ki bu onu ya kocaman bir kayalık gezegen ya da bir cüce gaz bulutu yapıyor. Kılıç takımyıldızında yer alan gezegen, dünyamızdan yaklaşık 50 ışık yılı uzaklıkta, güneşinin yörüngesinde 26 günde bir tur atıyor.

9.Tau Ceti f

Fotoğraf: PHL @ UPR Arecibo (phl.upr.edu)

Tau Ceti f, kardeşi Tau Ceti e gibi bir ‘süper dünya’. Ancak Tau Ceti’nin yaşanabilir bölgesinin dış kısmında yer alıyor. Tau Ceti f, dünyamızdan en az 6,6 kat daha büyük ve atmosferi önemli miktarda ısıyı hapsederse yaşam için uygun olabilir.

10.Gliese 581d

Fotoğraf: Debivort | Wikimedia Commons

En az bir çalışmada Gliese 581d’nin kalın ve karbondioksitten oluşan bir atmosferi var. Dünya’dan yaklaşık yedi kat daha büyük olan bu gezegen, kızıl cüce yıldızın yörüngesinde dolanır. Aynı zamanda, potansiyel yaşamın olduğu Gliese 581g’nin de kardeş gezegeni. Güneşten yaklaşık 20 ışık yılı mesafedeki gezegen, uzayı baz alırsak, neredeyse dünyamızın arka bahçesinde.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

1

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
3
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
2
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
1
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
3
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı