“Bismillâhirrahmânirrahîm.”
“Resulüm! Kitab’dan sana vahyedileni oku ve namazı da dosdoğru/gereğine uygun olarak kıl. Çünkü namaz hayasızlıktan/utanmazlıktan ve kötü sayılan şeylerden alıkoyar. Allah’ın zikri namaz elbette ibadetlerin en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir.” (Ankebut Sûresi/45)
Kur’an-ı Kerim’de namazdan bahsedilirken “Salah” kelimesi kullanılır. “Salah” iyi hâl üzerinde bulunmak anlamına gelir. Namaz iyiliğe ve güzelliğe götüren ibadetlerdendir. Bu yüzden namaz kılarken, bu ibadetin gerçekten farkında olmamız gereklidir.
Peki bu farkındalık için neler yapılabilir? 4 madde ile sizler için hazırladık.
1. Allahın (Celle Celaluhu) Huzurunda Olduğunu Hatırla.
Namaz kılarken, Allah’ın (Celle Celâluhû) huzurunda olduğunu her zaman kendine hatırlat! Unutma O (Celle Celâluhû), senin ne düşündüğünü bilir. Bu yüzden seccadeye ayağını bastığın anda dünyalık endişelerini, heyecanlarını dışarıda bırak. Her şeye gücü yeten Rabbinin (Celle Celâluhû) huzurunda olduğunun farkında olarak namazına niyet et.
2. Son Namazın Gibi Düşün.
Ne zaman, nerede, nasıl bir şekilde öleceğimizi Allah’tan (Celle Celâluhû) başka kimse bilemez. Ölüm ile her zaman burun burunayız. Bu yüzden kılacağın namazın son namaz olabilir. Mahşer gününde namazdan da sorguya çekileceğini hatırla!
“Bir de emredildi ki: Namazı dosdoğru kılın ve O’nun emirlerine uygun yaşayın. Huzuruna varıp toplanacağınız ancak O’dur.” (En’am Sûresi/72)
3. Namazı Erteleme.
Bir iş ile uğraştığımız, bir şeyleri yetiştirmeye çalıştığımız zamanlar vardır. O anlarda ezanın sesini duyarız ama “Şu işi bir bitireyim de, öyle kılarım.” deriz. Müslüman namazı hayatına göre şekillendirmez, hayatını namazına göre şekillendirir.
“Artık namazı bitirdiğiniz zaman ayakta iken, otururken ve yanlarınız üzerinde uzanmış iken Allah’ı zikredin, emniyete kavuştuğunuz zaman da namazı dosdoğru kılın. Çünkü namaz, müminlere vakitleri belli bir farzdır.” (Nisa Sûresi/103)
4. Nefsini Kurban Et.
Bazen insanoğlunun nefsine namaz kılmak zor gelir. Özellikle de sabah namazlarında bu durumu çok yaşarız. Uykuyu bölüp namaz kılmak nefsimize ağır gelir. Çünkü uyku tatlıdır. Ama hatırla! Rabbin (Celle Celâluhû) seni huzuruna çağırıyor. Onunla tekrar buluşabilmen için, tevbe edebilmen için sana bir gün daha armağan ediyor. Müslüman bunun bilincinde olmalı ve bu fırsatı iyi değerlendirmelidir. Nefsini kurban et ve Rabbine (Celle Celâluhû) koş!
“O takva sahipleri: ‘Ey Rabbimiz! Biz gerçekten iman ettik, artık bizim günahlarımızı bağışla ve bizi ateş azabından koru.’ deyip sabredenler, imanlarında, söz, niyet ve işlerinde doğruluk gösterenler, Allah’a itaat ederek boyun eğenler, infak edenler ve seher vakitlerinde dua edip mağfiret dileyenlerdir.” ( Al-i İmran Sûresi/16-17)
Kaynaklar
| Kur’an-ı Kerim Meali, Feyzü’l Furkan
Es-Selamu aleykum kardesim bunlari okuyorum ve cok sey ogrendim baskasi bilgilensin diye kopyalamak istiyorum ama kopyalamiyorum sizce niye boyle oluyo ??
Muhtemelen sitede koruma var ama sosyal medyada paylaşman için yukarda butonlar var onları kullanabilirsin
Bu yazıyı kimin yazdığını hangi hocanin ya da öğrenebilir miyim? Allah razı olsun