Hepimiz hayatımızın bir anında iman hazzını yakalamış, huşu duymuş, o tadı tatmıştır. Ancak hepimizin korkusu o lezzeti kaybetmek, bir daha yakalayamamak, o ana ait kalmasıdır. İşte bu iman lezzetini kaybetmemek adına şunları yapabiliriz.
1. Ameli dua
Sözle edilen duayı gerçekleştirmek için elimizden geleni yapmalıyız. Harekete geçirmek lazım bu duayı. Bu da en başta Kuran okumak ile olur. Onun ardından da elden ne gelirse, o dualar gerçekleştirmek, sonra tevekkül etmek gerekir.
2. Belli bir vird zamanı
Günlük belirli bir zamanda 5 dk da olsa dua virdi yapmalıyız. Ayet ve hadisler bize nasıl dua edeceğimizi en güzel şekilde öğretir. İşte gönlümüzün, ümmetimizin sıkıntısına göre duaları seçip o 5 dk da her gün gönülden bunları okumak, tefekkür etmek lazım.
3. Hadis okumak
Günde 1 tane de olsa hadis okumak, insanın yolunu hatırlamasına yardım eder. Riyazüs salihin veya Kütübü Sitte.. fark etmez, oradan ya da telefon uygulamalarından her gün yolda ya da yatmadan dahi olsa birkaç tane hadis okumalıyız.
4. Salihlerle birlikte olmak
Muhakkak insanın çevresinde İslamı yaşayan salih insanlar olmalıdır. Onlarla birlikte olmak, vakit geçirmek, dualarına dahil olmak, meclislerinde bulunmak gerekir. Bu insanın hayatına bereket verir inşaAllah.
5. Kardeşlik
Salihlerin ardından, insan kardeşlerini, dostlarını, en çok vakit geçirdiği kişileri de İslami hassasiyeti olan kişilerden seçmeye özen göstermelidir. Zira kişi arkadaşının dini üzeredir.
6. İlim meclislerinde bulunmak
İnsanın kendini beslediği ilim meclisleri bulunmazsa bir yanı hep eksik kalır. Allah bizi cem, cemaat fıtratlı yaratmış. Bu nedenle tek başına bir şeyleri yapmak çok zordur. Şeytan da hep tek başına olanlarla uğraşır. O yüzden tedbir alıp, düzenli ilim meclislerinde bulunmak gerekir.
7. İslam öncülerinin hayatlarını incelemek
Sahabeler bizim için hep uzak hedefler gibi görünür. Hep ama onlar sahabeydi, bahanemiz vardır. Elbet bu haklı bir bahane değil, nihayetinde onlar da insandı. Ancak ahir zamanda yaşamış ve bu dünyanın pek çok zamanında farklı farklı zorluklara göğüs germiş onca İslam öncüleri, bize bu yolda ışık tutan adımlar olacaktır. Onları tanımak, hayatlarını okumak ve irdelemek, inşaAllah gücümüze güç katarken, yanı sıra rol model de olacaktır.
8. Tövbe etmek
İnsan her gün tövbe etmeli, düzenli istiğfarda bulunmalı. Ama yanı sıra günahlarından vazgeçmek için özel çabalar harcamalı. Samimi pişmanlık duymalı, o günahı bir daha işlememeye gayret etmeli ve bunun için de çabalamalıdır. Tövbenin ancak böyle bir anlamı olur.
9. Takva
Bu zamanın takvası şüpheli şeylerden kaçınmak ile olur. Şüpheliler, haramlığı, helalliği kesin olmayan şeylerdir. Ve şüpheliler dairesi bizi haramlara götürebilir. İşte bu ihtimal bizi korkutmalı ve ondan uzak durmamızı sağlamalıdır.
10. Muhasebe
Kişi her gün yatmadan evvel günün ve kendinin muhasebesini yapmalıdır. Bugün nasıldı, neler yaptım, niyetlerimde sapma var mıydı, ibadetlerimi aksattım mı, birinin kalbini kırdım mı.. gibi sorularla kendini yoklamalı ve ertesi gününe pay çıkarmalıdır.
11. Dine hizmet çalışması
İlmimizle amel etmek durumundayız. Allah insana fiili bir yapı vermiş ve böyle olmasını istemiştir. Kişi bir yerde faaliyet gösterecekse bu İslamın ve ümmetin yararına olmak zorundadır. Başkalarının iyiliği için bir şeyler yapmak ise her Müslümanın görevi olduğu gibi, o kişinin mevkisini de yükseltir. Öyle ki, Kuran da en çok övülen insan bu insan tipidir. Öyleyse hepimizin ümmet adına bir şeyler yapmaya çalıştığı sosyal faaliyet alanları olmalıdır.
12. İhtilaflardan uzak durmak
Zamanın en büyük fitnelerinden biri de ihtilaflardır. Allah Kehf suresinde bilginiz olmayan, ayrıntı şeylere takılmayın diyor. Hadislerde de bu uyarıları alıyoruz. Ancak yine de günümüzde sonucunun bir anlam ifade etmediği ihtilaflar içinde bölünüp duruyoruz. Namaz kılmıyoruz ama ihtilaf tartışıyoruz. İşte bu fitne, işte bu şeytan işi. Bu nedenle bu devirde ihtilaflardan uzak durabilmek meziyettir ve bize de bunu yapabilmek düşer.
13. Vakti doldurmak
Müslüman vaktini malayani dolduramaz. Malayani, boş iş demektir. Yani kendisinin kişiye bir fayda vermediği iş. Öyleyse vaktimizi çok iyi değerlendirmek adına planlar yapmalıyız. Her aksilik veya olağanüstü duruma karşı esneklik payımız olmalı ve bir B planımız kafamızda hazır olmalı.
14. İbadetleri aksatmamak
Günler çok hızlı geçip gidiyor, insan yorgun ve zamanla yaşlanıyor. İşte bu kayıp giden zamanda, kendimizi ve ahiretimizi kaybetmemek adına en önceliğimiz ibadetlerimiz olmalı. Bunu da ancak ibadet eksenli bir hayat yaşarsak başarabiliriz. Namazlar bizim planlarımızın belirleyicisi olursa, aksatma durumu ancak diğer işlerde meydana gelir.
15. İslamı bütünüyle yaşamak
İslam bütünüyle bir dindir kardeşler. Öyle bir köşesinden tutmak ile yaşanamaz. Zira o zaman yanlışlara yol açabilir. O nedenle temelden de olsa, İslama bütüncül yaklaşmalıyız. Zira o, birbirini tamamlayan bir sistem zinciridir. Bu da öğrenmekle olur. Öyleyse kişi temelde İslamı yerleştirmeden, özel alanlarda derinleşmeye çalışmamalıdır.
BONUS: Yaptığınız planları uygulayamadığınızda kıyamet kopmuş gibi her şeyi bitirmeyin. Elbet böyle zamanlar gelecek ama alternatif planlar üretmek zorundasınız. Bu anlarda şeytan en çok bir daha düzen tutturamayacağınızı ve imanınızın zayıflığını fısıldar. İşte mühim olan o anda şeytana yenilmemektir. Bu da dua le olur.
Ellerinize sağlık 🙂 🙂 🙂 🙂
İnsanoğlu hayatının her döneminde yolumuzu aydınlatacak, sıkıntılarımızdan çıkış yollarını gösterecek pusula ya ihtiyacı var. İşte sizin yaptığınız tam da bu doğru bir istikamet te devam edebilmek adına pusula . Var olun Allah razı olsun