Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş herhangi bir alışkanlık, bir günlük çalışmanın sonucu değildir. Aksine uzun bir zamanın ve belirli bir enerjinin sonucudur. Şu anda sürekli yaptığımız bir davranışımızın kökeni 2-3 yaş aralığımıza veya geçmişimizde uzun bir döneme dayanabilir.
Bu alışkanlıklarımız, uyurken yastığa sarılmak veya her bir lokmadan sonra bir yudum su içmek ya da güne Kuran okuyarak başlamak olabilir. Alışkanlıklar listesi gereksiz ve sonsuz görünebilir fakat şaşırtıcı şekilde hayatımızın ayrılmaz bir parçası olurlar. Bilinçaltımızda depolanır ve sıklıkla çok fazla çabaya gerek duymadan gayri ihtiyari bir şekilde harekete geçerler. Çünkü çok küçük yaşlardan içimize işlenmişlerdir.
Verimli bir alışkanlık, değerlerin ve fikirlerin devamlı bir motivasyon ve değerlendirmeyle birlikte özel olarak ekilmesinin sonucudur – tıpkı verimli gür yeşil ağaçlar gibi. Derin kökleri, yüksek yeşil filizi, güçlü gövdesi, sert lifleri ve altında oturan kişiyi ferahlatan ve dinlendiren gölgesi ve gür ve bol yeşil yapraklarıyla bir ağaç, kesinlikle bir bahçıvanın tohumları itinayla ekmesi, devamlı sulaması, istenmeyen otları temizlemesi, gübrelemesi ve bitki yetiştirmek için gerekli her şeyi yapmasının sonucudur.
Aynı yöntem çocukların yetiştirilmesinde de uygulanabilir. Tarih bize Peygamberlerin çoğunun, kendilerinden önce gelen Peygamberlerin eğitim ve öğretimlerinin bir neticesi olduğunu göstermektedir, örneğin geçmiş Peygamberler tarafından sağlanan ilahi ve manevi eğitimler, kendilerinden sonra gelenler için oldukça etkiliydi.
Peygamberimizin Ashabında ve onların çocuklarında bulduğumuz İslam’ın gerçek ruhu, ebeveynlerinin ellerinden aldıkları eğitimin meyvesidir. İslam tarihinin büyük alimleri de çok küçük yaşlardan itibaren aileleri tarafından yetiştirilmişlerdir. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur,
“Hiçbir baba, evlâdına güzel terbiyeden daha üstün bir hediye vermemiştir.” (Tirmizî, Birr, 33)
Erken Başlayın
Çocuğunun iyi bir Müslüman olmasını isteyen ebeveynler, çocukluklarından itibaren çocuklarının kalbine İman ve İslam tohumlarını ekmelidirler – bu kendiliğinden olan ve kolay bir süreç değildir.
Ebeveynlerinin, yaşamın ilk yıllarında bu konuda hiçbir çaba sarf etmedikleri çocuklarının, yetişkin olduğunda sihirli bir şekilde çok iyi bir Müslümana dönüşmesini beklemeleri mantıksızlık olacaktır, ardından hayal balonları patladığında geriye sadece hüzün ve sızlanmalar kalacaktır.
Hedefe ulaşmak için yolculuk şimdi başlamalıdır. Ve Ramazan’ın başlangıcı, yolculuğa yeni başlayacaklar aileler için büyük bir fırsat veya çocuklarının yaşamlarına İslami erdemleri aşılama sürecine önceden başlamış aileler için de başka bir fırsattır.
Katı bir sistem, monotonluk, dersler ve teori, kalıcı bir etki oluşturmada işe yaramayacaktır ve çocukların geçici bir süre belirli ritüelleri kalplerini ve ruhlarını dahil etmeden gerçekleştirmelerine sebep olacaktır. Bu çağın ebeveynleri, Ramazan’ın değerini aşılamak için farklı yollardan yararlanmalıdırlar.
İşte onlardan bazıları:
1. Heyecanlanın
Kaynak: Pinterest
Evinizde mutlu ve kıpır kıpır bir atmosfer oluşturun. Çocuklar ebeveynlerinin coşkularını fark ederler. Ebeveynler heyecanlarının ve coşkularının sebebini çocuklarına açıklamalılar ve Ramazan’ın başlaması için sabırsızlandıklarını söylemeliler. Çocuklar Ramazan gelmeden onun mahiyetini hissetmeli ve bu mübarek ayı karşılamak için hevesle beklemelidirler.
Evinizi balonlar, kartlar, afişler ve ışıklarla süsleyin. Onları da süsleme işine dahil edin ve elleri kirlenirken onları eğitin. Bu mübarek ayın değerini anlatan yazıların ve duaların bulunduğu kartlar hazırlayıp sevdiklerinize verebilirsiniz.
2. Birlikte Ramazanla İlgili Kitaplar Okuyun
Ashabın Ramazan’ı nasıl geçirdiğini, bu harika ayın faziletini ve her bir amelin kat kat fazlasıyla sayılacağını ve en kötü düşmanları olan şeytanın nasıl zincirlendiğini onlara anlatın.
İnternette ufak bir araştırmayla veya bir kütüphane ya da kitapçıda biraz dolaşarak birçok kaynağa veya fikirlere ulaşabilirsiniz.
3. Ramazan Takvimi Başlatın
Kaynak: Productivemuslim.com – Susan Carland
İster hazır alın isterseniz de hayal gücünüzle birlikte özgün takviminizi kendiniz yapın. Çocuğunuzun kapasitesine göre belirli günlerde yapılacak görevleri ceplere yerleştirin, Kuran okumak, oruç tutmak, teravihe katılmak, bir sünneti uygulamak gibi.
Tamamlanan her bir görev ise cebin içinde yer alan minik hediyelerle ödüllendirilebilir.
4. Ailenizle Birlikte Ramazan Hedefleri Belirleyin
Ramazan göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor dolayısıyla bu aydan maksimum faydalanmak için önceden plan yapmalıyız. Küçük çocuklarınızı da dahil ederek birlikte oturun ve bir aile olarak planınızı yapın. Aile üyeleri Ramazan ayı ilerlerken birbirlerini motive etmeli ve hedeflerini birbirlerine hatırlatmalıdırlar.
Ailenin en genç üyesi için, 3 yeni sure ezberlemek, anlamıyla dualar öğrenme veya beş vakit namazı vaktinde kılma gibi birkaç hedef belirlenebilir. Bütün aile Ramazan boyunca bir kötü alışkanlığı bırakmaya karar verebilir veya bir sünneti hayatlarına geçirmeye niyet edebilir.
Bütün bunlar bir plan dahilinde bir kağıda, kartona vb. yazılmalı ve evin görünen bir noktasına asılmalıdır. Kendi amaçlarına başarıyla ulaşanlar için özel ödüller belirlenebilir veya sürpriz olarak gizlenebilir.
5. Sadakanın Farklı Çeşitleri İçin Gayretlendirin
Bu, çocuklara sadakanın ve kendilerinde olanı, olmayanlarla paylaşarak ulaşabildiği hoşnutluğun önemini öğretmek için büyük bir fırsat.
Bu sadece para yardımı demek değildir, iftarını paylaşmak gibi basit ve samimi bir sadaka da olabilir. Çocukların bu görevi tamamlamaları için yemeğe ve ev işlerine dahil olmalarına müsaade edin. Onlar da bu basit görevleri tamamlar ve hazırlanan yemekleri dağıtabilirler.
6. Bir Ramazan Zaman Çizelgesi Hazırlayın
Günlük pratik bir zaman çizelgesi çocuklara büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Çizelgede sahur, kestirme, okul, Kuran okuma, ezber yapma, oyun zamanı gibi ögeler bulunmalıdır.
Sonuçta çocuklar yeni ve yenilikçi her şeyi severler.
7. Ailece İbadet Edin
Cemaat olarak kılacağınız Teheccüd namazı, Kuran’ın mealini okuyup anlamak, bir hadisi detaylı bir şekilde okumak ve benzerleri gibi bütün ailenin katılabileceği en az bir veya iki tane ibadetiniz olsun. Çocuklar her gün neler öğrendikleri hakkında bir günlük tutabilirler.
8. Orijinal Bayram Hazırlıkları
Çocukların yakın akrabaları ve arkadaşları için bayram kartları hazırlamalarını sağlayabilirsiniz. Çevredeki yardıma muhtaçlara dağıtılacak yemekleri hazırlamada destek olabilir veya evi süslemede yardım edebilirler.
Çocuklar, Allah tarafından bize bahşedilen bu bayramın nimetlerinin tadını çıkarmalılar- onları namaza götürün, en güzel kıyafetlerini giydirin, onlara hediyeler verin. Bayramın neşesini hissetmelerini sağlayın.
9. Amacı Hatırlatın
Kaynak: freepik.com
Çocuklar yaptıkları görevlerin arkasındaki sebebi görmezlerse, onları tamamlamak için yeterli motivasyona sahip olamayacaklardır. Çocukları namaz kılmaya, oruç tutmaya ve diğer salih amelleri yapmaları için zorlamak yerine, bunların arkasındaki asıl amacı anlamalarını sağlayın.
Herhangi bir etkinliğe başlamadan önce, ister hikaye zamanı ister zaman çizelgesi hazırlamak olsun, bu etkinliği neden yaptığınızı açıkça izah edin. Bu ibadetleri başka hiçbir şey için değil, yalnızca Allah’ın rızasını kazanmak için yaptığınızı hatırlatın.
Ailelerinden gelen hediyeler onları bu denli mutlu ediyorsa, Allah’tan gelecek mükafatların mutluluklarını daha da yükseğe çıkartacağını belirtin.
Amaçları ahiretleri için en iyi ve en büyük mükafatları almak olmalıdır.
10. Allahın Yardımını Gözetin
Bir adam Rasulullah’a sallallahu aleyhi ve sellem gelerek,
“Ben devemi salı vererek mi tevekkül edeyim, yoksa bağlayarak mı?” demiştir. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem ise,
“Deveni bağla sonra tevekkül et” buyurmuştur. (Tirmizi, Kıyamet, 60)
Bu düşünceyle her ebeveyn çocuklarını yetiştirmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmalı ama aynı zamanda da Allah’ın yardımını gözetmelidirler. Elbette çaba gösterilmelidir fakat çabaların sonucu yalnızca Allah’ın elindedir.
Allah çocuklarımızı gözlerimizin nuru ve iki cihanda da büyük bir nimet eylesin. Amin.
Kaynaklar
muslimink.com sitesinden alınarak Suffagâh ekibi tarafından suffagâh.com için Türkçeye çevrilmiştir.
ELON MUSK gibi işi şeytana tapmak ona hizmet etmek olan birinin yaptıklarını başarı gibi vermenize şaşırdım. o başarı diye gösterdiğiniz şeyler tesadüf yada çalışma sonucu değil birilerinin onu beslediğinin kanıtı olur ancak. İnsana değer vermeyen kimseler bize örnek olamaz