Çocuğunuzun İnadıyla Başa Çıkabilmek İçin 11 Davranış


0

Evet çocuklar inatlaşır ama neden inatlaşır? Çocuklar benliklerinin farkına varıp aile içinde kendilerinin özgür olduklarını ispatlamaya ve “Benim istediğim bu. Siz de bana ayak uydurmak zorundasınız” mesajını inatlaşma yoluyla kabul ettirmeye çalışırlar. Bağımsız birer birey olduklarının farkına varmaya başlamaları ve dünyayı keşfetme merakları bu inatlaşma sürecini tetikler.

bebeklerde gelişime oyuncak etkisi

Özellikle inatçılığın altın çağı 2-4 yaşları arasıdır. Bu yaş dönemlerinde çocuklar isteklerinde son derece kararlı, dediğim dedik olurlar. Uzmanların normal olarak gördüğü bu süreç; ebeveynlerin çocuğun inadı karşısında nasıl davranacaklarını bilmediklerinden dolayı onların inatları karşısında yenik düşmelerine veya evde bir kriz yaşanmasına sebep olur. Anne ve babalar için son derece sıkıntılı olan bu zamanları yaşanabilir hale getirebilmek için yapmanız gerekenler:

1.Karşınızdakinin Çocuk Olduğunu Ve Durumun Geçici Olduğunu Unutmayın

2.Ona Karşı Tutarlı ve Hoşgörülü Davranın

happy-muslim-family-cartoon-3-2-featured

3.Kararlı Olduğunuzu Hissettirin

Aldığınız doğru kararlardan geri adım atmayın. Özellikle de anne ve baba olarak paralel yaklaştığınızı gösterin. Annenin onayladığına baba hayır, babanın onayladığına anne hayır dememeli.

Tutarsızlık

4.Başta Hayır Dediğiniz Bir Şeye Daha Sonra Bir Takım Gerekçelerle Evet Demeyin

Çocuk gördüğü bu tavır karşısında isteklerinden vazgeçmediğinde sonucun kendi istediği gibi olduğunu farkeder. Bu sefer dediklerini yaptırmak için inadından vazgeçmez ve ebeveynlerinin kendisi karşısında yenik düşmesini sağlar. Anne babalar kararlı olduklarında çocuğun ebeveynlerinin tavizinden yararlanmasının önüne geçilmiş olur.

hayiR

5.Kalabalıkta Geri Adım Atmayın

Çocuğunuzun kalabalık yerlerde inatlaşması halinde, herkesin size baktığını düşünerek veya çocuğunuzun ağlamasından, bağırmasından insanların rahatsız olduğunu düşünerek geri adım atmayın. Bir an önce o ortamdan uzaklaşmaya çalışın. Örneğin arabaya gittiyseniz çocuğunuza bu davranışından vazgeçip, sakinleşene kadar arabada bekleyeceğinizi söyleyin.

baby

6.Ceza Vermeyin

Yapmasını istemediğiniz davranışları ona cezalar vererek engellemeye çalışmayın. Ona neden bu davranışı istemediğinizin sebeplerini basit bir şekilde açıklayarak bu davranışından vazgeçmesini sağlayın.

Unutmayın insan “ceza ile eğitilemez”. Çünkü ceza toplumsal kabul görmüş bir “şiddettir”.

cocuk-ceza-verme

7.Sesinizi Ayarlayın

Çocuk ne kadar inatlaşırsa inatlaşsın ses tonunuzu asla yükseltmeyin. Sabırlı olmaya çalışın.

siddetin-Çocuk-Üzerine-Etkileri-300x270

8.İnatlaşmayın

İnatlaşma esnasında çocuğunuzla çatışmaya girmek yerine onun dikkatini başka yönlere çekmeye çalışın. Yapmaktan hoşlandığı etkinliklere yönlendirin ve birlikte o işle meşgul olun.

child_businessman_warning

9.Ona sevginizi belli edin ve bu durumun geçmesini sabırla bekleyin.

Kriz anının geçmesini bekleyin ve sakinleştiği zaman çocuğunuza fiziksel temasta bulunun. Saçlarını okşayın, öpün…

status_of_parents_in_islam_by_zaakir-d82hsko-1024x768

10.İyi Bir Dinleyici Olun

Onların duygu ve düşüncelerini söylemelerine fırsat verin ve dikkatli bir şekilde sabırla dinleyin. Hiçbir zaman söylediklerini kulak ardı etmeyin. Çocuğunuzu basit cevaplarla geçiştirmeyin.

laf goze anlatılır duvara degıl

11.Destekleyin

Çocuğunuzun kendi başına yapmak istediği işleri desteklemeye çalışın. Giyinme, yemek yeme gibi etkinlikler buna örnek gösterilebilir.

cocukvebeslenme

Çocuklarınız sizlere Allah subhanehu ve teala’nın emanetleridir. Emanetlerinizi sahibine teslim edinceye dek en iyi şekilde koruyun.

“Münâfığın alâmeti üçtür. Söz söylerken yalan söyler. Vaad ettiği, söz verdiği zaman sözünde durmaz. Kendisine bir şey emânet edildiği zaman hıyânet eder.” Buhârî, Îmân 24, Şehâdât 28, Vesâyâ 8, Edeb 69


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir