1. Çocuğun istediği pozisyonu alabileceği, parmaklıkları olmayan, istediği zaman oradan çıkabileceği bir yer yatağı
Çocuğun istediği pozisyonu alabileceği ve içinde hapsolmuş hissetmeyeceği bir yer yatağı çocuğun kişisel gelişimi açısından önemli olduğu gibi çocuğun daha çabuk uykuya dalmasına da yardımcı olur.
2. Musluk ve lavabolara erişmeyi kolaylaştıracak basamaklar
Çocukları kaldırıp ellerini yıkamak yerine çocuğun kendi ellerini yıkayabilmesine yardımcı olmak, erken yaşta çocukların kendi sorumluluklarını yerine getirmesine yardımcı olur.
3. Çocuğun ayakkabılarını giyip çıkarırken kullanabileceği minik bir tabure
Çocuklar bir alışkanlığı kazanırken zamana ihtiyaç duyarlar, onlara ayakkabılarını giydirmek yerine ayakkabılarını rahat giyebilmesi için uygun bir ortam sağlamak ve onlara karşı sabır göstermek önemlidir. Basit bir tabure sayesinde çıkış esnasında ayakkabısını giymeye çalışan çocuğun kapının önünde oluşturacağı trafik engellenmiş olur.
4. Çocuğun boyuna uygun bir askılık
Çocuğun düzen ve tertip edinmesi açısından montunu, hırkasını, günlük ihtiyaçlarını ortalıkta bırakmadan bir askıya asması önemlidir. Kullanılacak bu askının boyuna uygun olması gerekir.
5. Oyuncakları bölümlemek; bu sayede kullanılan oyuncaklara kolay erişim
Oyuncakları sandıktan ziyade, ayrı ayrı kutulara toplamak daha iyi olacaktır, zira sandık herşeyi yığın haline getirir. Bu kutuları kolayca tanıyabilecekleri ve erişebilecekleri biçimde yerleştirebiliriz.
Genel olarak çocukları özerk olmaya davet edelim: arkalarından temizlemeye, yataklarını yapmaya, elbiselerini katlamaya, seçmeye ve elbiselerinin kirli olup olmadığını değerlendirebilmeye alıştıralım. Günlük yaşam becerileri çocuğun kendine olan güvenini arttırır, zira onu bağımsız kılar, yapıp edebilmeye ‘muktedir’ olmasını ve bundan gurur duymasını sağlar.
Mutfakta da çocuğa yer vardır. Meyve kesmeye yardım edebilir, masayı silebilir, bulaşık makinesini boşaltabilir. Bu faaliyetlerin anne baba tarafından önceden açıklanması gerekebilir. Çocuğun faaliyetin bütün aşamalarını kavrayabilmesi için, anne baba bitmek bilmeyen işlerine bir ara vererek onlara bu işlerin nasıl yapılacağını gösterebilir.
Çocukları büyüdükçe bağımlı bir hale getirmekten ziyade büyüdükçe bağımsızlaşan, kendi ihtiyaçlarını halledebilen, hem kendine hem de çevresindeki insanlara saygılı, faydalı ve duyarlı bir çocuk yetiştirmeye özen gösterilmelidir. Bunun sırrı da öncelikle çocuklara saygı duymakla mümkündür. Çocukların Allah tarafından verilmiş bir emanet olduğu gerçeğini akıldan çıkarılmamalıdır.İleriki hayatlarında karşılaşacağı sıkıntı ve zorluklara karşı çocukları dirençli ve hazırlıklı hale getirmek anne-babalık görevidir. Bu görevi yerine getirirken merhamet ve şefkatli olmak müslüman anne-babanın en önemli vasıflarıdır.
Yardımcı Kaynak; Bana Kendi Kendime Yetmeyi Öğret / Charlotte Poussin