Çalışmak biten tükenen bir şey değil. Neye elimizi atsak hep bir çalışma süreci bizi bekliyor. Nükte olması açısından; bir kimya hocamız söyle derdi: “Madem geldik dünyaya çalışacağız kimyaya” ? Dünyaya geldiysek çalışacağız ama kimyamıza çalışmak alerji yapıyorsa? Öğrenip mevyesini yerken güzel de o zor çalışma sürecini nasıl atlatacağız? “Niyetimde, hayalimde çok şey var ama ders çalışasım yok” diyenlerdenseniz bu yazı size geliyor.
1. Kolonya
Şöyle bunaldığınızda sizi ferahlatacak güzel kokulu bir kolonya edinin. Çünkü devamlı ve zorlayarak çalışmak hiç kolay değildir. Eğlene eğlene ders çalışan, saatlerce mutluluk ile sıkıcı dersleri dinleyenler nerede görülmüş? Ya da onlar insan değil ? Bu işler zorlayarak olacak bunu baştan kabul edin. Ne zaman çok eğlenceli ve mutluluk verici hale gelecek? Sadece meyvesini yiyince mi? Şöyle de bir parantez açalım; asıl mutluluk veren hal o yorulma sürecinin zorluğu. Çok yorulmuş, gün boyu yerinde durmamış, planlarının da çoğunu yerine getirecek çabayı sarf etmiş, aşırı uykusu gelince de yatağa yatan kişinin o anki memnuniyetini düşünün; o an dünyanın en güzel şeyi yastığıdır. Birde tüm gün yatarak televizyon izlemiş habire uyuklamış gece de herkes uyudu, el ayak çekildi bari bende yatayım da şimdi nasıl uyuyacam fikri ile yatağa giren birinin sıkıntısını düşünün; Tavandaki sinekleri izleyip duracaktır. Mutluluk, zorluk ve sıkıntı sonrası geliyor. Bunlar paket program. Mutluluk, zorluğa bantlanmış promosyon ürün gibi. Yani mecbur, sıkılarak, ağlayarak, bunalarak da olsa çalışacağım diyeceksiniz arada kolonya ile de bir ferahlık gelecek ?
2. Zamanla
Odaklanma ve devam etme gücünüze göre en az 30 dakika en fazla 2 saat olacak şekilde kendinize bir alarm kurun ve o süre boyunca dersinizin başından kalkmayın. Aralarınız 10 ile 20 dakika olsun daha da fazla uzatmayın. Bu döngüyü en az 2 kez tekrar etseniz bile gösterdiğiniz ilerleme hoşunuza gidecektir. Yemek ve namaz için daha uzun aralar oluşturabilirsiniz ama alarm ile olması alışkanlık edinmek açısından önemli. Başlamadan karnınızı doyurun, ağır yemeyin ki uykunuz gelmesin, tuvalete gidin, abdestinizi alın, suyunuzu da yanınıza alın. Sizi, tayin ettiğiniz süre içinde kalkmam zorunda bırakacak işleri halledin. Saat kurarken de uyabileceğiniz bir süre seçin. Teneffüs için alarm kurarken namaz vakitlerinizi ya da kesin ara vermeniz gereken başka bir işinizi düşünerek zamanlama yapın.
3. Daralma
Kendinizi aşırı sıkmak da aşırı gevşek bırakmak da aynı şekilde sonuçlanır. “Ne yapacağım?” diye düşünüp dururken bir şeyler yapacağınız zaman da akıp gitmesin. Ne çok rahat davranın, olur gider havasında ne de nasıl yetişecek diye vesvese yapın. Siz gücünüz kadar çalışın elinizden geleni yapın bakın nasıl bereketleniyor.
4. Planla
Ders çalışma sürecinizi haftalar, günler ya da konular şeklinde planlayın. Burada en kritik mesele uygulanabilir plan yapmak. Ki devam etmeye hevesiniz kalsın. Yapınca tik atma, üstünü çizme zevki size güç verecektir. Burada bir risk ise “yapmış olmak için yapma” tehlikesidir. Bir yandan zeminin altını boşaltırken bir yandan da üstüne bina yapmaya benzer. Sonra da ama ben çok çalıştım demekle kalırsınız. Kendinizi kandırmadan, bilinçli ve verimli bir şekilde çalışma planı oluşturun.
5. Abartma
Başarısızlıklarınızı da başarılarınızı da abartmayın. Daha önce yapabildiniz diye her zaman aynı kolaylıkla ve aynı başarıda devam edemezsiniz. Daha önce yapamadınız diye bu hep böyle gitmeyecek. Devamlılık, çaba, umut, dua, inanç, itidal, bunlar sizi yavaş yavaş başarıya ulaştıracak. Zaten siz bu adımları yerine getirince başarısız(!) olsanız -insanların, sistemin ve rakibin gözünde- bile kendinizi rahat ve kazanmış hissedeceksiniz. Tamam üzülürsünüz o başka! Ama unutmayın; elinden geleni yapmış olmanın ferahlığı ile başarının mutluluğu ölümüne kapışır.
6. Bırakma
Tek seferde olmayabilir ki genelde olmaz da. Devamlılık konusunda kendinize söz verdiğiniz, tutamadınız; olsun! Devamlılık oluşturmak için de devamlı uğraşmak gerek. Ben buyum, fıtratım bu hemen sıkılıyorum demek, öz saygınızı yitirmenize ve tembellik etmenize sebep olacaktır. Devamlılık oluşturmak için bile tekrar tekrar denemeye devam ettikçe bir şeylerin rutine oturduğunu göreceksiniz. Kendinizi eğitmek size düşünüyor. Kimse kafanıza vurarak sizi eğitemez. Ödül ve ceza yöntemi eğitimin en etkili yöntemidir. Tembellik ettiğinizde kendinizi, istediğiniz bir şeyden vazgeçerek cezalandırın ya da ‘bu işi tamamladığım da şunu alacağım şuraya gideceğim’ gibi kararlar alarak kendinizi ödüllendirin. Kendinizi öylece akışa bırakmayın, direnin! Gerekirse tersine kürek çekin.
7. Bozulma
Motivasyonunuz bozulmasın. Sizi aşağı çekecek, moralinizi bozacak, devam etme tereddüdü oluşturacak ortamlardan uzak durun. Bunu siz yapıyorsanız da ışık hızıyla kafanızdaki konuyu değiştirmek için çabalayın ve sizi motive edecek bir uğraş, bir fikir, bir insan bulun.
0 Yorum