Çalışma hayatınızda ki stresten uzaklaşıp; günü daha mutlu, huzurlu bir şekilde geçirerek hem günaha düşmekten kurtulup hem de günü hayırlı bitirmek isterseniz işte size birkaç öneri:
1. Huzura Uyanış; Sabah Namazı
En tatlı sabahlar o malum çikolata markası ile başlamaz; namaz ile başlar. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim sabah namazını kılarsa, Allah’ın garantisi altındadır.” (Kütüb-i Sitte, c.17, s.541) O halde evvela 4 rekat namaz ile kendimizi Allah’ın garantisi altına alalım.
2. Tebessüm ve Selam
İşe gittiğimizde içeriye asık bir suratla girip, etrafımızdaki insanları görmemezlikten gelerek masamıza oturmak yerine, tebessüm ile selam verelim. “İki mümin karşılaşıp musâfaha ettikleri zaman, aralarında yetmiş mağrifet taksim edilir. Bunun altmış dokuzu güler yüzlü olanındır.” (İhya-u Ulumid-din, c.12, s.179) hadisini unutmayalım.
3. Öfkeden Uzak Duralım Şeytan Doldurur
Stresli, yoğun ve zor bir işiniz olabilir. Of, puf, bıktım kelimelerine veda edip, “Lâ havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim“ zikredelim. Hazret-i Muaz bin Cebel (r.a.) anlatıyor: “İki kişi Resulullah Aleyhisselâm’ın huzurunda küfürleştiler. Öyle ki birinin yüzünde, diğerine karşı öfkesi gözüküyordu. Resulullah: “Ben bir kelime biliyorum eğer onu söyleyecek olursa kendinden zuhur eden öfke giderdi:”Eûzubillâhi mineşşeytanirraciym” buyurdular.”
4. Hırs Hastalığına Düşmeyelim
Hırs; haram-helal arasındaki dengeyi bozmaya ve kişiyi şükürden uzaklaştırıp, şirke sürüklemeye sebep olur. Ve zamanla dünyevileşip; göklerde ki ve yerde ki her şeyin sahibinin Rab’bimiz olduğunu ve onun tarafından rızıklandırıldığımızı unutmayalım.” İbrahim Aleyhisselâm’ın imtihanı, Nemrud’un ateşiydi. Bizim imtihanımız ise paranın, makamın, şöhretin ve şehveti ateşi.”(Nureddin Yıldız)
5. Vakti Boşa Değil 5’ e Ayıralım
Çalışırken mola ve yemek saatlerini saniye bile kaçırmayız. Gözümüz sürekli saattedir. Esasen kulağımız ezanda olmalı ve vakit namazlarını kaçırmamalıyız. “Hayye Ale’l Felâh” der bizi kurtuluşa çağırırken kim gitmek istemez ki? “ İnsanlar ikiye ayrılır; vaktini beşe ayıranlar, vaktini boşa ayıranlar.” (Necip Fazıl Kısakürek)
6. Çayımıza Günah Eklemeyelim; Şeker Tadında Muhabbetler Edelim
Bir çay molası iyi gelir dostlarla muhabbet eşliğinde hatta fevkalade olur. Lakin muhabbet bir araya gelip gıybet etmek değildir. Yanımızda olmayan kişilerin kıyafetini, bedensel özelliklerini, hal ve hareketlerini dillendirmenin sohbet olmadığını unutmayalım ve gıybete düşenlere müsaade etmeyelim. “Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir.” (Hucurât s.49, a.12)
7. Dizilere Yetişirken, Tefekküre Geç Kalmayalım !
Koşar adımlarla yetişilmeye çalışılan diziler… Haramı, günahı, zinayı meşru kılan şeyleri izleyerek harcanılan saatleri hiç düşündünüz mü? Peki ya bugün şükretmek için 1 saniye ayırdınız mı? Allahû Teâlâ’nın yarattıklarını düşünerek ‘Elhamdülillah’ demeli. ” Andolsun, size yeryüzünde imkan ve iktidar verdik. Sizin için orada birçok geçim imkanları da yarattık. Ama siz ne kadar az şükrediyorsunuz! ” (A’râf Suresi 10. Ayet)
8. Okumadan Uyumayalım
“Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm.” Allah ki, O’ ndan başka ilah yoktur. O hayydır, kayyûmdur. Okuyana Allahü Teâlâ tarafından bir koruma verildiği ve sabaha kadar hiçbir şeytanın yaklaşamadığı bilinen ve gece inmiş olan bu Ayet-i Kerim’i okumadan yatmayınız.
Selamün alayküm, “İki mümin karşılaşıp musâfaha ettikleri zaman, aralarında yetmiş mağrifet taksim edilir. Bunun altmış dokuzu güler yüzlü olanıdır.” yazmışsınız sanırım o ”OLANIDIR” değil OLANINDIR” olacak öyle bazı yazılarınızda da anlamadığım yerler olmuştu herkesin daha kolay anlayabilmesi için yazıma dikkat ederseniz çok iyi olur.Allah razı olsun davanızı daim etsin inşallah.
Ve Esselamünaleyküm rahmetullah,
belirtiğiniz hata giderildi, Allah razı olsun.