Yaşadıkları dönemi şekillendiren, yön veren çağdaş dönemin 8 büyük isimlerini sizin için derledik. Aralarında düşüncelerini benimsemediklerimiz de olabilir. Gayemiz; doğrusuyla yanlışıyla her halükarda İslam gibi önemli bir misyonu üstlenmiş, düşünceleriyle dönemine damgasını vurmuş isimleri burada zikretmektir.
1. Babanzade Ahmet Naim
Kendisi Fransızca, Farsça ve Arapçayı çok iyi bilen, Doğu ve Batı medeniyetlerine tam manasıyla hakim, Garp ilminin aşığı, fakat maddeciliğin amansız düşmanı bir felsefe alimidir.
2. Elmalılı Hamdi Yazır
Hepimizin bildiği gibi Kuran-ı Kerim tefsirindeki yorumlarıyla tanınan Elmalılı; bu müfessirliğinin yanı sıra farklı dillerde şiirler de yazardı. Hat sanatıyla ilgilenmiş, edebiyat ve matematik ile uğraşmış, 3-4 senesini sırf felsefeye adamıştır. Döneminde “Batının değerlerini değil, pozitif ilimlerinin alınması gerektiğini” savunmuştur.
3. Muhammed İkbal
İkbal’e baktığınızda ilk olarak mistik tecrübe ile rasyonel (akılcı) bir düşüncenin ahenkli dansını görürsünüz. Pakistanlı düşünür ve şair, kelam ve tasavvuf ilmine büyük önem vermiş, hatta Celaleddin Rumi’nin Mesnevi-i Şerif’ini ingilizceye tercüme ederek ismini duyurmuş bir felsefecidir. En meşhur şiir kitabı Esra-ı Hodi (benliğin sırları) adlı eseridir.
4. Nurettin Topçu
Ahlakı bütün ideolojilerin üzerinde tutmasıyla tanınan, “Tasavvuf, İslam’ın ahlaki özünü mistik tecrübenin konusu yapan derin bir felsefi yaşayıştır ” manasıyla düşünce tarihinde çığır açan isimlerden birisidir. Tüm eserlerinin okunmasını faidelidir 🙂
5. Roger Garaudy
Marsilya’da doğmuş, ömrünün gençlik yılları oldukça hareketli geçmiş sıkı bir protestandı. Marksizm hakkında pek çok araştırmalarda bulunmuş, komünist partisinin büro şefliğini yapmış, lakin 1981’de Cezayir’de yaşadığı bir olay üzerine Müslüman olmuştur. İslami düşünceleriyle kısa zamanda tüm dünyanın ilgisini üzerine çekmiştir.
6. Mehmet Akif Ersoy
Hepimizin yakından tanıdığı İstiklal Marşı’nın şairi, Safahat eseriyle meşhur Akif; İslamcı bir düşünürdür. İslam felsefesine ait klasik metinleri iyi bilir ve Batı medeniyetine de vakıf birisidir
7. Hilmi Ziya Ülken
Ülkemizde sağlam bir felsefe geleneğinin oluşmasında büyük hizmetler yapan Ülken; sosyoloji ve felsefe dergilerinin çıkmasına vesile olmuş, dönemin aydın dünyasında HÜMANİST yaklaşımıyla da gözleri üzerine çekmiştir.
8. İsmail Hakkı İzmirli
Eserlerinde, Antik Yunan düşünürleri, Müslüman düşünürler ve batılı düşünürler hakkında genişçe bilgiler vermiştir. İslami ilimlerde yaptığı en büyük katkılardan biri de bu düşünürleri bir araya getirip sentezlemesidir.
Üstad Necip Fazıl neden yok?
BEDIIUZZAMAN SAID NURSI nerde?
Evet aynen katılıyorum hangi düşüncede olursak olalım asrın alimleri tarafından bihakkın Bediüzzaman lakabı verilen, milyonlarca takipçisi, bulunan müslüman ve gayr i müslim birçok kimselerin hak yolu bulmasına ve hidayetine vesile olan Risale i Nur gibi bir eser bırakan ve bu 8 kıymetli düşünürün çağdaşı olan bir zatı zikretmemek büyük eksiklik.
Özür; size yazdığım cevap sayfada görünür zannettim
Çağdaş dönemde demişsinde Osmanlı zamanında çağ dışımıydık çağdaşlığı sizmi getirdiniz baş örtüsünü yasaklayarak camileri ahıra çevirerek kuranı türkçeleştirerek çocuklara içki içirterek din adamlarını asarak çağdaş dönem diyip kendinizi kandırmayın o siyonist rejimler özgürlükleri engelleyerek hiç bi zaman sandınız kişiler olmadı siz benzetme yapmaya devam edin tarih gerçeklerden kaçamaz
Mehmet akifi çikarin derim
Düsunur oldugu kesin ama pek muslumanca dusundugu soylenemez
Kini dinine galip gelmis biri
Koca Halife sultan Abdulhamid hakkinda
Kizil kafir baykus merkep korkak ifadelerini kullanmisdir
Kini o dereceye ulasmisdirki icki icmiyor diye Halifeyi Islami ayiplamisdir
Bunun haricinde cok tehlikeli şiirleri olmakla beraber ben bununla yetineyim
Çunku bence milli musluman diye itibara alinmamasi icin yeterli bir sebep…
Evet adı değil asrının alimlerinin layık görmesiyle sıfatı Bediüzzaman olan zatın olmaması büyük eksiklik.