Rabbim mübarek kılsın.
Demek size de bir adım O’na yaklaşmak için bir fırsat sundu. İnşaAllah hep birlikte bu fırsatları değerlendirenlerden oluruz. Çünkü biz bir müjde biliyoru, bir kudsi hadiste buyuruluyor ki;
Ben, kulumun benim hakkımda yaptığı zanna göreyim. O , beni zikretti mi onunla beraberim. Eğer o beni nefsinde zikrederse ben de onu onunkinden daha hayırlı bir cemaat içerisinde zikrederim. O bana bir karış yaklaşırsa ben ona bir zira yaklaşırım, o bana bir zira’ yaklaşırsa ben ona bir kulaç yaklaşırım. O bana yürüyerek gelirse ben ona koşarak giderim.”
Buhari, Tevhid 50
O halde şimdi yapmamız gereken doğru bir başlangıçla bu yolda belki yavaş ama sürekli ve emin adımlarla ilerlemek. Biliyoruz kardeşler, hepinizin aklında aynı soru; İyi ama ben nereden başlayacağım?
İşte bu ortak derdimize birlikte derman bulalım diye sizler için bir liste hazırladık;
1. İlmihal
Başlangıçlarımız hep büyük adımlar olsun istiyoruz. İsimleri kocaman kocaman olsun, büyük büyük planlar. Hayır hayır kardeşlerim. Şeytana bizi yenmesi için fırsat sunmayacağız. O nedenle öncelikli sıralamamızı önemli sıralamamızla tekrar yenileyip İLMİHAL bilgimizi başa alacağız. Aslında gayet büyük bir iş ile başlamış olacağız. Çünkü bir Müslümanın ilmihal bilgisinin eksik olması, Müslüman gibi yaşayamaması demektir. Mesela abdeste dair yanlış bir bilgi tüm ibadetleri etkileyebilir. Namazın vaciplerini bilmemek hangi hata ile namaz bozulur, hangisi ile sehiv secdesi namazı kurtarır bilmemek demek olur.
Öyleyse ilk hedefimiz Müslümanlığımızın sınırlarını öğreneceğimiz ilmihal bilgimizi en sağlam şekle getirmek olacaktır. Ve bir şey daha, kardeşler vakit geçtikçe bir daha ilmihal için bu kadar geniş vakitlerimiz olmayacak. Çünkü hep daha önce ve önemli bir iş varmış gibi gelecek. O yüzden bu fırsatı iyi değerlendirin.
Peki, ne okuyalım?
* Yeni başlayanlar için; Diyanet İlmihali (ilk cilt)
* Bir üst okuma için; Ali Fikri Yavuz ilmihali
* Daha üst okumalar için; Ömer Nasuhi Bilmen ilmihali
Ek olarak; Nureddin Yıldız hocanın İlmihalden Satırlar videolarını da tavsiye ederiz.
2. Akaid
Akaid, bir Müslümanın inanç esaslarını oturttuğu alandır. Yani sınırlarımızı ve imanımızı öğreniriz. Akaid Kur’andır. Ancak bizler şimdi ek kitaplara ihtiyaç duymaktayız. Bu nedenle bu konuda kendinizi güçlendirmek adına şu kaynaklara başvurabilirsiniz;
* Mehmet Yaşar Kandemir – Elhamdülillah Müslümanım
* Hüseyin Okur – Delilleriyle İslam Akaidi
* Ebubekir Sifil – Muhtasar Tahavi Akidesi Şerhi
* Muhammed Sallabi – İnanç Esasları
Ek olarak; Talha Hakan Alp hocanın Akaid video derslerini de tavsiye ederiz.
3. Siyer
Siret bilgisi okunarak öğrenilir. İslam tarihini bilmek, Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemi, hayatını ve yaşadıklarını kendi hayatımız gibi bilmek, ashabı yakından tanımak bizim imanımızı kuvvetlendirecek, ibadetlerimizi güzelleştirecektir. Büyük insanların tavsiyesine göre her yıl çeşitli kaynaklardan (kalın ince fark etmez) 1 siyer kitabı bitirmek ve bilgileri tazelemek gerekirmiş.
Peki, nereden okumaya başlayalım?
* Nedvi – Rahmet Peygamberi
* Ahmed Cevdet Paşa – Hz. Peygamber
* Ramazan el Buti – Fıkhu’s Siyre
* Nureddin Yıldız – Medine Raporu
* Siyer Yayınları – Siyer Dersleri Kitabı
* İsmail Lütfi Çakan – Sahabe Kıvamı
* Mehmet Yaşar Kandemir – Peygamberimizden 101 Hatıra
* Mehmet Yaşar Kandemir – Sahabeden 101 Hatıra
Ek olarak, Siyer Vakfı’nın siyer videolarını tavsiye ederiz.
4. Sünnet
Bize iki emanet bırakılmıştır Kur’an ve Sünnet. Sünnet bizim Kur’anı nasıl yaşayacağımızı öğreten rehberimizdir. O nedenle Sünnet nedir ve neden önemlidir öğrenmek zorundayız. Kendimize şu anki durumumuza uygun sünnetler seçerek hayatımızı bereketlendirmeliyiz. Hem bilinçlenmek hem de Sünnet deryasına dalmak adına şunları okuyabiliriz;
* İmam Buhari – El Edebü’l Müfred (Tahlil Yayınları Şerhi)
* İmam Nevevi – Riyazü’s Salihin (Erkam Yayınları Şerhi)
* Şemail-i Şerif Şerhi (Tahlil Yayınları)
* Şifa-i Şerif Şerhi (Tahlil Yayınları)
* İsmail Lütfi Çakan – Ümmet Risalesi
* Nureddin Yıldız – Sünnet Neden Garip?
* İsmail Lütfi Çakan – Müslüman Kimliği
Ek olarak, muhtelif hocalarımızın Sünnet ile ilgili video derslerini tavsiye ederiz.
5. Tefsir
Tefsir, Kur’an-ı Kerim ayetlerinin iniş olaylarının ve manalarının açıklandığı ilimdir. Bu ancak yetkin alimlerin yapabileceği bir şeydir. Bizler de Kur’anımızla bağımızı güçlendirmek ve kitabımıza daha hakim olmak adına tefsir okuması yaparız. İçimize sindirmeye ve o ayetleri bize iniyor gibi, o olayları biz yaşıyoruz gibi hissetmeye çalışırız. Bu manada başlangıç olarak şu kitapları tavsiye edebiliriz;
* Zehra Eriş – Kısa Surelerin Tefsiri
* Mahmut Topbaş – Şifa Tefsiri (bizden, halk dili ile açıklanmış, sohbet havasında bir tefsir setidir)
Ek olarak, Nouman Ali Khan’ın tefsir videolarını tavsiye ederiz.
Şahane bi liste olmuş. emeğinize sağlık. en kısa zamanda başlayacağım inşallah. Allah gayretinizi daim kılsın .
Sizden allah razi olsun. Bu konuda kime sorsam bana surekli risali nur oneriliyirdu.fakat ben bir turlu isinamiyorum. Ondan dolayi bi turlu nerden baslayacagimi bilemiyordum. Bu yazi gercekten bekkide miladim olucak cok tesekur ediyorum allah razi olsun.
Tavsiye edilen kitaplar güzel. Ancak niçin şu anda bir çok gencin okuyarak imanını kurtardığı, ibadete başlamasına ve haramlardan kurtulmasına vesile olan Risale-i Nur eserleri tavsiye edilmemiş, onu anlayamadım. Selâm eder, hizmetlerinizde muvaffakiyetler dilerim.
Tefsirde kesinlikle Rİsale-i Nur tavsiye edilmeli
Nurcan sana katılıyorum risalei nur
Siyer okumaları için Salih Suruç’un kitapları da çok güzel ve listeye eklenmeli diye düşünüyorum çünkü dili çok akıcı, üslubu çok naif, yorulmadan, keyifle üstelik çok akılda kalıcı bir şekilde peygamber efendimizin hayatini anlatıyor. Salih Suruç zaten siyer ödülüne sahip bir yazar. Listede olmamasına çok şaşırdım.
Allah razı olsun. Tamda böyle bi şey arıyordum. Bu arada Nouman Ali Khan tefsirlerini ben de çok beğeniyorum. Allah’a emanet olun.
Allah razı olsun, sitenizden faydalanıyoruz.Bu başlık bana çok güzel yol gösterici oldu.
Talha Hakan Alp hocanın mevcut durumunu göz önünde bulundurarak en alttaki tavsiyeyi tekrar düşünün lütfen.