Esselâmu Aleyküm ve Rahmetüllâh. Yıllar birbirini kovalıyor, kimileri buna ahir zaman diyor kimileri dünya telaşı. Geçip giden zaman içinde Ramazan ayları da bizler için bir ferahlama ve tövbe vakti oluyor. Önceki yıllar yine de dünya telaşından nasibini alan Ramazan ayları, bu yıl tam zamanlı ve bereketiyle önümüzde. Koskoca 30 gün ve sonuna kadar tövbe fırsatı! Her nimette olduğu gibi bu nimetin de bir imtihanı var ki o da rehavet! Zamanın bolluğu ve evlerimizin rahatlığı bizler için hem nimet hem imtihan… 2020’ye özel evimize, içimize çekilmemizi, Ramazanın getirdiği mağfiret ve rahmet imkanlarıyla birleştirerek bu ramazanı diğerlerinden farklı kılabiliriz. Nasıl mı? İşte şu 10 maddeyle:
1. Umut
Bir işe başlarken bize lazım olan itici güç; umut! Hemde Ramazan ayı bunu aşırı hak ediyor. Geçen Ramazanlarda da niyet edip uygulayamamış olabilirsiniz, çok günahınız olabilir, geri dönüş yolu çok uzak görünebilir, nereden başlayacağınızı bile bilmiyor olabilirsiniz.”Kötülükler yaptıktan sonra ardından tövbekâr olup da iman edenlere gelince, şüphesiz ki, o tövbe ve imandan sonra Rabbin elbette bağışlayıcı ve esirgeyicidir.”(Araf/153) Allah’ın vaadi varken umutsuzluk ne ola ki? Bu Ramazan farklı olacak diye niyet edin, umut edin. Allah’ın nefsinize karşı size yardım etmesi için dua edin, umut edin. Benden olmaz diyerek sorumluluk almaktan kaçmayın ki bu Ramazan farklı olsun.
2. Bir Takım Kısıtlamalar
Zamanımızı öldüren işlerden uzak durmaya gayret edin. Bunu yaparken sözde kalmayın somut adımlar atın. Kendinize TV ve Sosyal Medya kısıtlaması getirin. Makul olun ve adım adım ilerleyin. Gerçek bir bağımlıysanız her gün birer saat azaltarak ilerleyin. Farkında değilsiniz ama bu sanallık gününüzün çoğunu alıyor. Telefon kullanımını ölçen uygulamalardan birini edinip geçmişe dönük saatleri görünce, uygulamanın yanlış hesaplamasından bile şüphe edeceğiniz uzun saatler çıkabilir. Bu da durumun farkında olup tedaviye yönelmeniz için size bir uyarı olacaktır. Farklı uygulamalar vardır elbet ama biz size “Screen Time” uygulamasınızı önerebiliriz.
3. Sahur ve Teheccüd
Sahurdan önce az da olsa uyuyup teheccüde kalkmaya çalışın. Sahurdan önce uyumak, sabah geç kalkmanızı da engelleyecektir. Çünkü 23-3 arası uyku verimli bir uyku olduğundan, uyku ihtiyacınız azalacaktır. Sahur için ise biraz erken kalkıp hazır kalkmışken azıcık da olsa teheccüd namazı kılmak, Allah ile yakınlaşmanıza vesile olacaktır inşallah. Namaz ardından biraz dua ve istiğfar olursa da Ramazandan tam gaz faydalanmış olabilirsiniz.
4. Kuran Okuma ve Ezberleme
Ramazanda başlayıp hiç tamamlayamadığınız hatimleriniz varsa bu Ramazan, Kuran ile farklı bir bağ kurabilirsiniz. Yine günlük olarak az da olsa devamlı olacak bir hatim başlatın, Ramazan ile bitmek zorunda değil! Maksat güzel bir ayda başlamış olmak. Her gün durumunuza göre birkaç sayfa okuyun. Yanı sıra zamanınızın çoğunu ezber yapmak için kullanın. Böylelikle tamamlayacağım diye başlayıp hüsranla ortalarında kaldığınız bir hatim değil ezberlediğiniz bir çok ayet kalacaktır aklınızda. Hemde kendinizi başarısız hissetmeyeceksiniz. Ezber konusunda rahat davranmayın. Her gün için ulaşmak zoruna olduğunuz makul bir sınır koyun. Sapasağlam bir ezber olması için gerekli tekrardan kaçınmayın. Bu Ramazan Kuran’ı anlamaya odaklanın. Sık okunan surelerden başlayacağınız bir tefsir dersiniz olsun. Böylelikle namazlarınızı da anlayarak kılmak adına güzel bir adım atmış olursunuz. Şayet Kuran okumayı bilmiyorsanız da bu Ramazan Kuran okumayı öğrendiğiniz bir ay olarak tarihe geçsin 😉
5. Okumalar
Her müslümanın bilmesi gereken bir islami ilim var ve ne yazık ki bunlar sanki sadece alimler, hocalar, imamlar tarafından bilinmesi gerekiyormuş gibi bir algı var. Bu Ramazan bunu kırın ve unuttuklarınızı hatırlamak, bilmediklerinizi öğrenmek için ilmihal, hadis veya tefsir kitaplarına yönelin. Hangisine en çok ihtiyaç duyuyorsanız onu seçin. Elinize bu eserler yoksa diyanetin sayfasında ilmihal, Riyazü’s-Salihin ve tefsir PDF’leri mevcut. Yine kendinize günlük okuma sınırı seçin. Bu sınırın ne altında kalın ne de geçin. Bir gün fazla okudunuz diye ertesi gün rahat davranmanızdan endişe ediyorsanız tam seçtiğiniz sınırda bırakın, kendinizden eminseniz devam etmenizde bir sorun yoktur.
6. İzlemeler
Her günü okumalar ve ibadetler ile geçirebiliyorsanız ne mutlu, Allah mübarek etsin. Bunu yapamayan çoğunlukların içindeyseniz, iftarı beklerken bir türlü geçmeyen veya hiç halinizin kalmadığı zamanları değerlendirmek için faydalı dizi-film-videolar izleyin. Bir Allah dostunun, sahabenin, alimin hayatının anlatıldığı dizi ve filmler mevcut. Bazen alt yazılı bazen türkçe dublajlı. Seçtiğiniz filmse ve uzunsa 2-3 güne bölüştürebilirsiniz ya da sohbet videoları izleyebilirsiniz. Bu konuda dizi-film için Genç Müslümanlar sitesini, sohbet videoları için de Her Güne Bir Sohbet Serimizi önerebiliriz.
7. Uyku Kontrolü
Uyudukça uykunuzun geldiği kısır döngülere girmekten kaçının. Alarm veya yaptırımlarla uykunuzu düzenleyin. Uyumakta zorlandığınız vakitlerde iftar sonrası rahatlatıcı bitki çayları tüketebilir ya da uykunuzu getiren bir ses veya kitaba yönlenebilirsiniz. Kitap okuyunca uykusu gelen bir çoğunluk olduğunu kabul edelim şimdi 🙂
8. Kişisel Planlama
Bir çok platformun eğitimini online sisteme taşıması ile her programa katılmasınız, her online dersi izleyesiniz geliyor ve hiçbirine yetişemeyip başa sardığınız bir dönemdeyseniz işte şimdi dur demenin tam zamanı. Size en çok fayda sağlayacak eğitimi-online dersi seçebilir ya da kendiniz için bambaşka bir program oluşturabilirsiniz. Bu program sadece online eğitimlerden ibaret olmasın tabi. Günlük, haftalık ve Ramazana özel hedeflerinizin olduğu makul ve kişisel bir program yapın. Önemli olan her şeye yetişmek ve çok yapmak değil, az ve devamlı olana yönelin. Ramazan sonrası da hayatına sabitleyeceğiniz işlere başlayın.
9. Yeme-İçme Sınırı
Uzun süren açlıkların ardından durmak çok zordur ama Ramazanın imtihanı da belki tam olarak burada. Çünkü açlık bir imtihanken açlıktan sonra göstermemiz gereken itidalli tutum ikinci bir imtihan. Özellikle Ramazanda kilo alanlardansanız buna daha bir dikkat edip, gerekirse ayrı ve ölçülü bir tabakla kendi sınırlarınızı çizmenizde fayda var.
10. Rutin Dualar
Bu Ramazan hayatınıza katacağınız rutin dualar olsun yanı sıra Ramazana özel istiğfar ve dualarınızı da arttırarak, umut ettiğiniz af ve mağfirete yaklaşmaya çalışın. (Resulüm!) De ki: “Rabbim size ne kıymet verir duanız olmasa? (Furkan/77) İşte kıymet kazanmak ve Ramazanı farkla tamamlamak için anahtar olan dua… El açmanın tam vakti!
0 Yorum