Hükemâdan birisi der ki: Kim ki yedi şeysiz yedi şeyi işlerse, işlediği amelin faydasını görmez. Bu yedi şey şunlardır:
1. Amel
Ameli korku ile yapar, fakat sakınmazsa. Yani, «Ben Allah’ın azabından korkarım!» der, fakat günahlardan kaçınmazsa, onun bu sözünün kendisine bir faydası yoktur.
2. Ümit Etmek
Talep etmeden, sadece ümit ile amel ederse. Yâni, «Ben, şânı yüce olan Allah’ın sevabını umuyorum!» der, fakat sevâbı kazandıracak sâlih amelleri işlemeyi talep etmezse, onun bu sözünün kendisine bir faydası olmaz.
3. Niyet
Sadece niyet eder, fakat kasdetmezse. Yâni, kalbi ile tâatler ve hayırlar işlemeye niyet eder de bunları fiilen yapmayı kasdetmezse, onun bu niyetinin kendisine bir faydası olmaz.
4. Dua
Duâ eder fakat cehdetmezse. Yâni, kendisini hayra muvaffak etmesi için Allah’a duâ eder fakat hayırlar işlemek hususunda cehdetmez ve gayret göstermezse, onun bu duasının kendisine bir faydası olmaz. Şânı yüce olan Allah’ın, kula muvaffakiyet vermesi için onun, hayırlı ameller hususunda cehdedip gayret göstermesi gerekir. Nitekim şânı yüce olan Allah buyurur:— Bizim uğrumuzda mücahede edenlere gelince, elbette onlan yolumuza hidâyet ederiz. Şüphesiz ki Allah, iyilik edenlerle beraberdir (Ankebût sûresi, âyet: 69). Kendisine itâat ve dîn hususunda mücahede edenlere Allah muvaffakiyet verir…
5. İstiğfar Etmek
İstiğfar eder fakat nedamet duymazsa. Yâni, diliyle, «Estağfurullah = Allah’dan mağfiret dilerim!» der, fakat işlemekte olduğu günahlardan dolayı nedâmet = pişmanlık duymazsa, onun bu istiğfârının kendisine bir faydası olmaz.
6. Amel İşlemek
Amellerini açıkça yapar, gizlemezse. Yâni, nefsinin terbiyesi için işlediği amelleri gizlice ve gösterişsizce değil de, alenen yaparsa, bu aleniyyetin kendisine bir faydası olmaz.
7. İhlas
Amellerini ihlâssız yaparsa. Yâni, büyük cehd ve gayretlerle ibâdet ve tâatlerde bulunur, hayırlar işler, fakat bunları sırf Allah rızâsı için değil, mürâîlik için yaparsa, onun bütün bu amellerinin kendisine bir faydası olmaz. Sadece kendi kendini aldatmış olur.
0 Yorum