Bir Müslümanın Evinde Olması Gereken 7 Şey


-1
-1 Beğeni

1- Kıble tayinin doğru yapılması, tahminlere dayanarak ibadet edilmemesi gerekir.

pusula-kıble

Yeni bir eve taşınılacak olduğunda yapılması gereken ilk şey kıble tayinidir. Namaz kıldığını bildiğimiz komşulara sormalı, câminin yerini tahmini olarak düşünmeli ve en son teyit etmek için pusula veya kıbleyi gösteren mobil uygulamalardan yararlanmalıyız.

2- Tuvalet ve yataklar kıbleye doğru olmamalıdır.

banyo-tuvalet-yönü

Yeni inşaatlarda kimi zaman dikkat edilmeyen bir husus tuvaletlerin kıble yönüne doğru yapılabilmesidir. Bir ev alırken muhakkak bu durumu sorgulamalı ve ona göre karar almalıyız. Aynı şekilde yatakların yönünün kıbleye doğru olmaması, uyurken ayakların kıbleye uzatılmaması açısından edebe uygun olandır.

3- Erkek ve kız çocuklarının odası 7 yaşlarından itibaren ayrılmalıdır.

kız-erkek-çocuk-oda

Öncelikle bir Müslümanın evinin gücü nispetinde de olsa yeterli büyüklükte olması gerekir. Eğer eldeki imkânlar çocuklara ayrı oda vermek için yeterli değilse ve aynı evde hem oturma odası hem salon bulunuyor ise oturma odası hem erkek çocukların yatacağı hem de bir misafir gelince haremlik-selamlık oturmaya uygun olacak şekilde düzenlenmelidir.

4- Haremlik selâmlık oturulmalıdır.

osmanlida-haremlik-selamlık

Osmanlı’dan günümüze kalan ve bazı ailelerin hâlen devam ettirdiği güzel bir haslet haremlik-selâmlık oturmaktır. Evdeki herhangi bir insana namahrem birinin bulunduğu bir misafir gelince hanımların ve erkeklerin ayrı oturmaları hem sohbetleri hem de giysileri ve hareketleri ile rahat olmaları açısından uygun olandır.

5- Mümkünse abdest için ayrı bir yer olmalıdır.

abdest-alma-yeri

Eğer bir evi satın almadan bir düzenleme yapma imkânımız var ise tuvaletin bulunmadığı bir yerde abdest alınacak bir yer yapılması çok iyi olur. Ne yazık ki hassasiyetlerimizi kaybetmeye yüz tuttuğumuz şu devirde böyle bir imkân herkesin elinde bulunmayacağı için en azından abdest alırken klozet kapağının kapalı olmasına ihtimam göstermeliyiz.

6- Yeterli büyüklükte bir kütüphane Müslüman bir evin baş tâcıdır.

ev-kitaplık-kütphane

Müslüman bir çocuğun oyun çağından itibaren resimli kitaplardan tutun evleneceği çağa kadar edinmesi gereken tüm İslâmi bilgileri barındıran kitapların yer aldığı zengin bir kitaplık bir evde muhakkak olmalıdır. Bu kitaplık anne-babanın okuyor olduğu kitaplara ek olarak ilk defa çocuk sahibi olduklarında çocuğun her yaşına uygun kitapların peyderpey alınması ile tamamlanabilir.

7- Hatırlatıcılar

ayet-tablo-hatırlatıcı

Bir Müslüman olarak ne kadar farz ibadetlerimizi yerine getirmeye çalışıyor olursak olalım zaman zaman gaflete düştüğümüz, hassasiyetlerimizin hafiflediği zamanlar olmaktadır. Böyle durumlarda ihtiyacımız olan şey hatırlatıcılardır! Hatırlatıcılar bir evin belli bir bölümünde pano gibi düzenlenen bir alanda olabileceği gibi anne babanın izni dahilinde evin çeşitli bölümlerinde de yer alabilir. Hatırlatıcı bir kağıda yazılmış bir not, bir poster veya evin duvarına asılmış bir tablo olabilir. Hatırlatıcıların muhteviyatı; o evin veya ümmetin genel sorunlarını çözüme dair sünnet-i seniyyeden tavsiyeler, kişiliğimizi ve ibadet hayatımızı düzeltmemiz için ayet-i kerimelerden bölümler, her zaman motive olmamız için de büyük İslâm âlimlerinin sözlerinden oluşabilir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

-1
-1 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
6
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
2
BAŞARILI

4 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Peygamber efendimizin(SAV) evi 3 oda bir salon değildi lüxten gösterişten uzak sadenin sadesi bir evi olan peygamberin ümmeti olan bizlerin ilk olarak bunu aklımızdan ve yaşamımızdan çıkarmaması gerekirmi acaba

    1. Lüks ve gösterişe dair hiçbir ayrıntıdan söz edilmemiştir. Siz haremlik selamlık oturmayı bir tek odada başarabiliyor, aynı evde çocuklarınız ve eşiniz ile uyuyabileceğiniz bir ortamı tek odada sağlayabiliyor iseniz elbette yapabilirsiniz.

      Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular;
      “Çocuklarınız yedi yaşına geldiklerinde yataklarını ayırınız.”
      Hadis-i Şerif; el-Müstedrek, 1: 201.

  2. Her insan genis eve mustakil bahceli eve sahip olamaz. Ekonomok imkanlar dahilinde kucuk evde oturmak da bir gunaah yoktur.imkanı olanlar icin elbette genis ev daha iyidir. Dinimizin gereklerini yerine getirmek açısından da geniş ve mustakil evler daha iyi dir.Rasulullah sallallahualeyhivessellem buyurdu.müslüman harcadığı her sey icin sevaba erer.
    Ancak şu inseat işi hariç. ”buhari.

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı