Türkiye’de; her evin ve sohbet ortamlarının olmazsa olmazı, insanların hararetini alan ve hakkında çokça edebiyatı yapılan “çay”ın farklı ülkelerdeki versiyonlarını listeledik:)
1. Malezya
Teh tarik, Güneydoğu Asyalıların gönlünde özel bir yere sahip olan sıcak sütlü çaydır. Siyah çay ve konsantre süt/buharlaştırılmış süt ile yapılan Malezya’nın milli içeceğidir.
2. Japonya
Matcha, ince öğütülmüş toz halinde yeşil çaydır.
3. Çin
Bir içecek olmasının yanı sıra, Çin çayı, geleneksel Çin tıbbı ve mutfağında kullanılır. Popüler bir efsaneye göre çay, ağaçtan bir yaprağın kaynayan suya düşmesiyle Çin İmparatoru Shennong tarafından keşfedildi.
4. Katar
Katar’da Karak çayı denilen sütlü çay, ülke çapında favori çaydır. Karak çayı hazırlanırken, çayın lezzetini güçlü hale getirmek için çay yaprakları iki kere kaynatılır.
5. Moritanya
Moritanya Çayı, özel bir hizmet ile servis ediliyor. Eğer misafirseniz 3 defa servis edilmektedir. Servis edilen her yeni bardakta taze çay, su, nane ve tatlılığı sürekli artan şeker tekrardan yani sıfırdan hazırlanır. Amaç acı başlatmak ve tatlı bitirmek.
6. Rusya
Çay, Rusya’da zengin bir tarihe sahiptir. Soğuk iklimi nedeniyle, bugün fiilen milli içecek olarak kabul edilir ve geleneksel Rus kültürü ile yakından ilişkilidir. İçecek, genellikle tatlı ile birlikte yemek sonunda servis edilir. Rusya’da çay, semaverde demlenir.
7. Pakistan
Yerel adı chai olan çay, Pakistan’da kültür haline gelmiştir. Eğer Pakistan’da bir çarşıyı ziyaret etme şansınız olursa esnafın tam anlamıyla çayı kovayla içtiğini fark edersiniz.
8. Hong Kong
“Külotlu çorap çayı” veya “ipek çorap çay” olarak da bilinen Hong Kong’un süt çayına neden bu garip isimlerin verildiği çayın hazırlanışında gizli:) Genellikle külotlu çoraba benzer büyük bir çay çorabı ile demlenir. Çayın yumuşak ve kremsi dokusu, buharlaştırılmış süt veya şekeri yoğunlaştırılmış süt kullanılmasıyla olur.
9. İngiltere
İngiltere’de çay içmek çok çeşitlidir, bu yüzden genelleme yapmak zordur. Genellikle süt ile servis edilmesine karşın siyah olarak ya da limonla içenler de nadir değildir ve ilave olarak şeker de kullanılır.
10. Tayland
Thai buzlu çay ya da cha-yen (soğuk çay), Seylan çayından yapılan, yoğunlaştırılmış süt ve şeker ile karıştırılan ve daha sonra üzerine buharlaştırılmış süt eklenen bir içecektir. Tayland’da pazar tezgahlarında satılan çay, şeffaf bir plastik torba ya da uzun boylu plastik bardağın içinde ezilmiş buz üzerine dökülür.
11. ABD
Güney Amerika’da, genellikle poşet çaylardan yapılan soğuk çay (buzlu çay) içilir.
12. Arjantin
Yerba Mate, Güney Amerika genelinde yetiştirilen ve içilen vitamin dolu yeşil çaydır. Duman kokulu bir tadı olan bu çay küçük bir kapta servis edilir.
13. Fas
Ulusal Fas içeceği olan nane çayı, neredeyse sosyal ortamlarda bir gerekliliktir. Dünya çapındaki bazı seyahatler sadece otantik Fas çayı içindir. İçecek genellikle misafirler önünde hazırlanır. İçeceğin hazırlanması geleneğin bir parçasıdır ve atai diye anılan bir işlemdir.
14. Kenya
Kenya çayı, ülkenin önde gelen yabancı para kazancı olmuştur. Üretilen çayın çoğu siyah çaydır. Profesyonel harmancılar, Kenya çayını parlak bakır rengi ve enerjik lezzeti için severler.
15. Güney Afrika
Sadece Güney Afrika’da bulunan Rooibos bitkisinden parlak kırmızı çay üretilir. Rooibos çayının hazırlanışı tıpkı siyah çayınki gibidir ve çayı tatlandırmak için süt ve şeker eklenir. Diğer yöntemlerinde de bir dilim limon ve tatlandırmak için şeker yerine bal kullanılır.
16. Kuveyt
Kuveyt çayı, bildiğimiz normal sıcak çay. Fakat çoğu aile, çayına safran ya da nane gibi tatlar da ekliyor.
17. Hindistan
Hindistan’da çayın, hem tüketim hem de ilaç amaçlı (bizdeki bitki çayları gibi) uzun bir tarihi vardır. En popülerlerinden biri; tarçın, hindistan cevizi, karanfil ve zencefille demlenen siyah Hint Masala çayıdır.
18. Moğolistan
Moğol çayı, diğer çaylar gibi değildir. Moğol çayı, tuz ile hazırlanan ve pirinç veya erişte gibi katı gıda da içeren bir çaydır. Onu benzersiz kılan, bitkinin iri parçalar halinde kullanır olmasıdır. Tuzlu içecek çoğu zaman yemek yanında yayvan metal bir kapta servis edilmektedir.
19. Tibet
Tibet’te ‘po cha’ olarak da bilinen tereyağı çayı, çalkalanmış çay, tuz, ve tereyağı ile yapılır. Po cha için kullanılan çay, Tibet’in Pemagul bölgesinden bir siyah çay türüdür. Tuzlu, yağlı ve bazen acılaşmış tadı ile elde edilen bu çay, ulusal içecektir.
20. Tayvan
Oolong çayı, Tayvan’da üretilen ve tüketilen çayın ana türüdür. Tayvan’ın oolong çayı, bazı çayseverler tarafından en iyi olarak addedilmiş.
21. Mısır
Mısırlılar, çok çay içmeleriyle bilinirler. Karkadeh çayı diye anılan ulusal Mısır içeceği, kurutulmuş Sudan güllerinden yapılan, parlak kırmızı renkte tatlı-ekşi bir içecektir. Bu çayı hem sıcak hem de soğuk içebilirsiniz.
22. Veee.. Türkiye 🙂
Türk çayını ve hazırlanışını en iyi siz bilirsiniz:) Ama Türklerin çaykolikliğini anlatmak için sözü Cahit Zarifoğlu’na bırakalım:
“…ve oturdu mu bir masaya hakkını verir çay içmenin…”
| Cahit Zarifoğlu
Kaynak : pulptastic.com
Okurken ağzım sulandı neredeyse hepsinden Içesim geliyor. Cahit Zarifoğlunun yorumu da tam oturmuş:)
MISIr çayı güzele benziyor.
SÜTLÜ CAYI ilk kez duydum ilginçmiş 🙂
Çayın başka ülkelerdeki tadını bilmem ama bizdeki anlam yükünün başka bir yerde olacağını sanmıyorum…
???