Son dönem Türk mimarisinde asli değerlerimizi anlayış edinerek bunu eserlerine yansıtmaya çalışan ve bu hususta ileri atılmak isteyen gençlere bir örneklik teşkil eden Turgut Cansever’in fikir altyapısını biraz daha somutlaştırabilmek için bu alıntıları sizlere sunuyoruz:
1. Kainatı Yaratan İradeye Saygı
“Allah, yarattığı kainatı her an yeniden oluşan bir biçimde yaratmıştır. Varlık, her an yeniden oluşmaktadır. Bizim yaptığımız şeyler ise, insan elinden çıkan nesneler ise yapıldıkları gibi donuk biçimlerdir. Bu, Allah’ın yarattığı kainatın, dünyanın asli yapısına aykırıdır. Şehirler, evler bu aykırılığın en fazla ortaya çıktığı insan ürünleridirler. Bu aykırılığı, yani yapıldığı gibi değişmeden kalma aykırılığını, varlığın her an değişmesine karşı olan bu aykırılığı en aza indirecek çözümler, bu kainatı yaratan iradeye en fazla saygı gösteren yaklaşımlardır.”
2. Yakın Kolay, Uzak Zor İdare Edilir
“Katılım olmadan başarının olmasına imkan yok. Burada bir Uzakdoğu hikmetini nakledeyim: “Yakın kolay, uzak zor idare edilir.” diyor Konfüçyus. İnsanlar kendi yaptıkları işe kendileri yön verecek konumdaysalar o zaman o iş doğru gider. Ama o işe yön veren insan o işin yakınında değil de uzağındaysa o işin kararları sağlıklı sonuçlar verecek kararlar olamaz.”
3. Şehirleşmek
“Nasıl şehirleşirsek meydana getirdiğimiz dünyanın her köşesi ayrı bir güzelliğe sahip olur. Bunu anlamaya çalışmamız lazım.”
4. Bir İslam Şehri Oluşturmak
“İstanbul’u Fatih fethettiği zaman bu şehir bir İslam şehri değildi. Bugün aynı şekilde düşünebiliriz. Fatih nasıl İstanbul’u fethederek İslam şehri haline getirdiyse bizim de görevimiz onun yaptığı gibi, onun yaptığı müdahaleleri yaparak burasını bir İslam şehri haline getirmektir. Bunun iki tane kısmı var: Abideleri korumak, iyi-kötü onlar bir parça varlar, onların en büyük abidelerini değil en küçük olanlarını da korumak, onlara saygıyla bakmak; bir de abideler dışındaki yapıların o abidelere göre saygılı bir mimariye sahip olmasını sağlamak.”
5. Bilgi Otoritesi
“Eğer bir ülkede bir bilgi odağı yoksa, mutlak bir otorite olarak mevcut değilse -bak şahıs değil; müessese, kurum vs.- o ülkede o alana dair doğru bir şey yapılması ihtimali sıfırdır.”
0 Yorum