“Bismillâhirrahmânirrahim.”
Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı Kuran-ı Kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin (ayının) birinci günü oruç tutmak, o senenin tümünü oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
“Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Müslim)
1. Oruç Tutmak.
Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Aşure günü oruç tutanın bir yıllık günahları affolur.” (Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed, Taberani)
“Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhalefet edin.” (İ. Ahmed)
Yalnız Aşure günün oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı(dır).
2. Sıla-ı Rahim Yapmak.
Sıla-ı rahim yapmalı(dır). Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı(dır). Hadis-i şerifte:
“Sıla-ı rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın (Aleyhisselam) sevabı kadar ecre kavuşur.” buyuruldu. (Şir’a)
3. Sadaka Vermek.
Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte: “Aşure günü zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur.” buyuruldu. (Şir’a)
4. Sürmelenmek.
Tedavi niyetiyle sürme çeken bugün de sürmelenebilir. Hadis-i şerifte, “Aşure günü ismidle sürmelenen, göz ağrısı çekmez.” buyuruldu. (Hakim)
5. Selam Vermek.
Hadis-i şerifte, “Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur.” buyuruldu. (Şir’a)
6. Çoluk Çocuğu Sevindirmek.
Çoluk çocuğu sevindirmeli(dir). Hadis-i şerifte, “Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur.” buyuruldu. (Beyheki)
7. Gusül Abdesti Almak.
Gusletmeli(dir). Hadis-i şerifte, “Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir.” buyuruldu. (Şir’a)
8. İlim Öğrenmek.
İlim öğrenmeli(dir). Hadis-i şerifte, “Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü Teâlâ’yı (Celle Celâlühü) zikredilen bir yerde, biraz oturan Cennete girer.” buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap okumalıdır. Ayrıca Kuran-ı Kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı(dır). (Şir’a)
9. Zikirleri Unutmamak.
Aşure günü, faziletli zikirleri okumak unutulmamalıdır. Hadis-i şerifte, ” ‘(Yetmiş kere) Hasbinallahü ve ni’mel vekil, ni’mel mevlâ ve ni’mennasîr.’ okuyanı Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) mağfiret buyurur.” buyurulmuştur. (Muhammed İbni Haturiddin, el-cevahiru’l hams, sh 50)
Ayrıca çokça istiğfar edilmeli, kıymetli zikirleri okumaya gayret etmelidir. (“Günlük Yapılabilecek 8 Faziletli Zikir“, “5 Madde İle Günlük Yapılabilecek Faziletli Zikirler” isimli yazılara bakabilirsiniz.)
Yüce Rabbimiz (Celle Celâlühü), bu kıymetli günü salih amellerle değerlendirebilmeyi bütün müslümanlara Nasip Eylesin. Âmîn.
Kaynak: www.ehlisunnetbuyukleri.com, “Aşure günü ve gecesi” yazısından alıntı ve derlemedir.
Allah razı olsun, teşekkür ederim. İki gün ard arda oruç tutmak doğru olan değil mi?
Selamın aleyküm Hicran,sadece asure günü degil ondan bir onceki gunle veya bir sonraki gunle birlikte tutulmali.Mesela bugun tuttuysan yarin da tutmalisin.Hayirli gunler,gunun mubarek olsun.