Her mü’min genç, Arş’a taliptir şüphesiz. Çünkü ruhlar yaratıldığında bir söz vermiştik Allah’a. İnsanlar verdikleri sözleri unuttukları için günlük hayatta senet yaparlar. İşte biz de sözümüzü unuttuğumuz için Allah da bize senet olarak Kur’an’ı gönderdi. Kur’an da bize mağaradan Arş’a yükselmemiz için neler yapmamız gerektiğini söylüyor bize.
İşte onlardan birkaç tanesi:
1. Allah'tan başkasının kulu olmazlar.
Allah’tan (celle celalühü) başkasının kulu olmazlar. Rasulullah’tan (sallallahu aleyhi ve sellem) başkasını örnek olarak görmezler. Yüreklerine Ashab-ı Kiram’dan (radıyallahu anhüm) başka konacak delikanlı yoktur.
2. Allah'ın gördüğü gibi görmeye çalışırlar.
Allah’ın gördüğü gibi görmeye çalışıp, Peygamber Aleyhisselam’ın haber verdiği gibi anlamaya çalışırlar. Senin gözünde, Allah için hiçbir değeri olmayan basit şeyler dahi dağ gibi kocaman olmuştur. Allah’ın nazarında hiçbir değeri olmayan şeyler, insanların gözünde çok değerli olduğu için Allah’a kulluğa engeldir. Eğer biz dinimizi kendi penceremizden görüp anlamaya kalkışırsak din bile kurtarmaz bizi. Günlük hayatımız ve müstakbel endişemizin penceresinden baktığımız sürece hayata, Allah’ın bize gösterdiklerini göremeyiz ve kısır bir döngüde kalırız. Saraydan değil Allah’ın Levh-i Mahfuz’undan görmek hayatı.
3. Senin masanda din, dünya bugün ve gelecek bir arada durmalıdır.
Sen bugün nerede olduğunu ve Allah’ın seni nerede görmek istediğini ve nerede bulunmanın ümmetin için daha hayırlı olacağını, yirmi sene sonra da dünyanın nereye gideceğini bilmelisin, tefekkür ve istişareyle.
4. Arş'a talip gencin hedefi : Bütün zamanların ve mekanların genci olmaktır.
Ashab-ı Kiram’ın takviminde bulunmayan bir çalışma planıyla bugün Arş’a doğru yürüyüş yapılamaz. Akrabalarının yanında başka farklı bir yerde başka olduğunda yaşadığın sorunun adı lokal ve yöresel iman taşıma sorunudur. İman, lokal ve yöresel olamaz. Öyle bir iman edeceksin ki, bütün zamanlarda mekanlarda geçerli olacak. Bütün zamanlar ve mekanlar senin olmalı, sen Allah’la beraber olduğun için.
5. Sen kaliteli olmadan ümmetin de kaliteli olmayacaktır.
Ben kaliteli olmadan ümmetim de kaliteli olmayacaktır, zira herkes başkasına havale ettiğinde görevi, görev ortada kalmış olacaktır. Hareket etmek için herkesin hareketini mi bekliyorum yoksa yolda olduktan sonra kimsenin gelip gelmediğini dert etmiyor muyum… Ümmetimizin bu köy/kasaba/şehirdeki başlangıç noktası ben olabilirim. Madem Allah’ın kitabı ve Peygamber Aleyhisselam’ın sünnetine göre toplum mücadelesi yapıyorum, bunun başlangıç noktası da olmalıyım.
6. Boş lakırdılarla uğraşmaz, işlerine bakarlar.
Seninle ilgili olmayan şeye cevap vermemek, bakmamak vardır mü’minin karakterinde. Sosyal medyada ömür tüketmezler. Düşüp kalktıkları kimseler Allah’ın razı olduğu kullarıdır, seviyesizlerle takılmazlar. Batıl ve boş bir işle ilgili yerden geçecek olsalar takılmazlar oraya.
7. Okuduğu her ayet, o ayetten öncesi ve sonrası diye hayatını ikiye böleceği bir çizgi olur.
Mü’min gencin bu ayetleri okuduktan sonraki ilk vazifesi, ‘bu ayetlerden önce-sonra‘ olarak hayatını planlamasıdır. Bu takvimi kurduktan sonra Allah da o gencin elinden tutacak ve yardımcısı olacaktır. Ama bu süreci başlatmazsan kendi gayretinle baş başa kalmaktır bu ve başarısızlıktır.
8. Arş'a talip genç, temel karakterlerle sahabeye benzemeye çalışacak.
Kur’an’ımız da peygamberlerin peygamberlikleri hariç taklit edemeyeceğimiz bir şey yoktur ve zaten taklit edelim diye önümüze konmuştur. Müslümanlık çeşidimiz Ashab-ı Kiram’ın yaşadığının dışındaysa mağarayı bulamayız. Bizim de hedefimiz Ashab-ı Kiram’ın Müslümanlığını yakalamak olmalıdır. Yaşadığımız hayatın modern olması buna engel değildir. Hayata, İslam’a, Müslümanlığa, fedakarlığa, cennete-cehenneme bakış-anlayış-idrak bakımından sorun yaşıyoruz Ashab-ı Kiram’la aramızda. Kur’an aynı ama ayetleri uyarlamada farklılık gösteriyoruz.
9. Arş'a talip genç, ilminde, imanında ve ahlakında hep sivridir.
İlim, iman ve ahlak seni Arş’a götürecek şeylerdir. Cahil kalmayı Arş’a giden yolunu tıkayan bir engel olarak, imanındaki arızaları da telafisi mümkün olmayan sıkıntılar olarak ve ahlaktan puan düşürmeyi de Arş’a yürüyememek olarak görmek zorundasın. İlim sahibi olmak, mezara girene kadar bilme mücadelesini sürdürmektir. İman edip hayatı ihmal etmek olmamalı. Hayat da bizim içindir ve zaten ahiret için çalışıyoruz. Mümin, ömrünün sonuna kadar temposu ve kalitesi artan bir ahlak tırmanışı gösterecektir. Ahlak bizim dinimizdir.
10. Arş'a talip gencin Kur'an'dan kaynaklanan gözlüğü ve kulağı olmalıdır.
Eğer düşünce mantığını, bakan gözünü, haber dinleyen kulağını Kur’an’a göre dizayn etmiş olmazsan başka bir şeye göre zaten düşüneceğin anlamına gelir. Kur’an sana düşünme tarzını göstermeyecekse neyi gösterecek. Müslüman, olaylara Allah’ın ‘gözü-kulağı’ takdiriyle bakmalıdır. Arş’a talip genç “Kur’an kafalıdır.”
Kaynaklar
Nureddin Yıldız; Mağaradan Arş’a Kitabı
Selam aleyküm kardeşlerim yazınızı çok beğendim fakat 2 . Başlık olan Allah,ın gördüğü gibi görmek ( haşa ) ben kastınızın yanlış olmadığını anlıyorum fakat cümle çok teklikeli bir şekilde kurulmuş neyi kast etmek isterseniz isteyin hiçbir şekilde Allah a bir benzetme yada Allah ın herhangi bir sıfatı a benzetme yapmak şirk olur . Yani sizin başlıkta ki gibi kimse Allah ın gördüğü gibi göremez onun görmesi kimsenin ki ile benzetilemez kimseda o mertebeye ulaşamaz . Rica ederim değiştirin başlığı
Kardeşim, Allah’ın gördüğü gibi derken Allah’ın haram kıldığı şeyleri senin de kendine haram kılmanı kastediyor sanki Nureddin Yıldız 😉
Nurettin Yıldız ın yazmış olması yanlış yapmayacağı anlamına gelmez kısacası nerden bakarsak bakalım cümlenin anlamında hata var.
Çok güzel harika bir yazı olmuş elinize emeğinize yüreğinize sağlık…
ALLAH razı olsun kardeşim 🙂
ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM İYİKİ VARSINIZ ♥︎♥︎♥︎♡♡♡