1.Allah’ın nimetlerini asla sayamayız
Varlığın, sağlığın, durumun, aklın, hayatın, sahip olduğun her şey için Allah’a daima müteşekkir ol.
Allah (c.c) şöyle buyurmuştur:
‘Şu halde yaratan, yaratamayan gibi olur mu? Artık siz düşünmez misiniz? Hâlbuki Allah’ın nimetini saymaya kalksanız onu sayamazsınız. Şüphesiz Allah; çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. Allah gizlediğinizi de, açığa vurduğunuzu da bilir.’ (Nahl 16:17-19)
2.Şeytanın asıl görevi insanı nankör yapmaktır
İnsanoğlunun yaratılışının başından bu yana, Allah’a şükür konusu tartışılmıştır. Şeytan, Âdem (a.s)’a boyun eğmeyi reddettikten sonra şöyle dedi:
“Sonra (pusu kurup) onlara önlerinden, arkalarından, sağlarından ve sollarından sokulacağım ve sen onların çoğunu şükreden (kimse)ler bulamayacaksın.” (Araf 7:17)
3.Şükrün tersi küfürdür
Kuran-ı Kerim’in birçok yerinde Allah, küfür ve şükür terimlerini karşılaştırır. ‘Öyleyse yalnız beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin.’ (Bakara 2:152)
İman küfre zıt olarak şükrü içine alır. Bir kâfir ya da inanmayan kendisine her şeyi verene karşı nankör olandır. Oysaki inanan biri Allah’ın ona verdiklerinin tümünün farkındadır ve daima şükredendir.
4.Allah’a kendi yararımız şükrederiz
Eğer Allah’a karşı nankörsen, bu Allah’ı etkilemez. Şükredersen gerçek bir mümin olma yolunda ilk adımını atmış olursun. Bu sebeple Peygamberimiz (s.a.v) bize nasihatte bulunmuştur: Nimetleriyle sizi beslediği için Allah’ı sevin. Beni de Allah sevgisi için sevin. Ehl-i beytimi de benim sevgim için sevin. (Tirmizî, Menâkıb, 37)
Allah bize hatırlatıyor: ‘Andolsun, biz Lokman’a “Allah’a şükret” diye hikmet verdik. Kim şükrederse ancak kendisi için şükretmiş olur. Kim de nankörlük ederse, bilsin ki Allah her bakımdan sınırsız zengindir, övülmeye lâyıktır’ (Lokman 31:12). ‘Bundan sonra yine yüz çevirdiniz. Allah’ın bol nimeti ve merhameti olmasaydı herhalde ziyana uğrayanlardan olurdunuz.’ (Bakara 2:64)
5.Gerçek ibadet Allah’a içten bir şükür anlamına gelir
Allahü Teâlâ Kuran’da O’na tam olarak ibadet edenlerin hakkıyla şükredenler olduğunu söylüyor. Şükredenlerden olmayanlar ibadet ehlinden değillerdir. ‘Ey iman edenler! Eğer siz ancak Allah’a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların iyi ve temizlerinden yiyin ve Allah’a şükredin.’ (Bakara 2:172)
6.Şükür Allah’ı memnun eder
Allah bize, onun hoşnutluğunu şükür aracılığı ile kazanabileceğimizi söylemiştir. ‘…Eğer şükrederseniz sizin için buna razı olur…’ (Zümer 39:7)
Peygamberimizin, salat ve selam üzerine olsun, bildirdiğine göre; kulun bir şey yedikten, içtikten sonra onu verene hamdetmesi Cenâb-ı Hakk’ı pek memnun eder. (Müslim)
7.Şükür yaratılış amacımızdır
‘Allah sizi, analarınızın karnından siz hiçbir şey bilmez durumda iken çıkardı. Şükredesiniz diye size kulaklar, gözler ve kalpler verdi.’ (Nahl 16:78)
8.Şükür bu dünya ve ahiret hayatı için hayırdır
İbn Abbas (r.a) Efendimizden (s.a.v) şöyle rivayet etmiştir: Dört şey kime verilmişse dünya ve ahiret hayırları ona verilmiştir: Lisanı Zâkir (zikreden dil), Kalbi Şâkir (şükreden kalb), belâya sabreden beden, mümin, saliha bir hanım.
9.Zorluk zamanlarında sabreden ve şükreden olmak
Bize olan her şey, kişisel dertlerimizi ya da doğal afetleri bile düşünebiliriz, Allah’tandır. Bu nedenle bu felaket ve stres zamanlarını uygun bir şekilde karşılarsak bizim için güzel sonuçlar getirecek.
Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Müminin her işi, hayırdır. Nimete şükreder, hayra kavuşur. Belaya uğrayınca da, sabreder, yine hayra kavuşur. (Sahih Müslim)
10.Allah’ın merhameti herkes içindir, ama insanların çoğu nankördür
Allah herkese karşı merhametlidir. İsyanda ve nankörlükte ısrarcı olanlara bile merhamet gösterir. ‘…Şüphesiz Allah insanlara karşı lütuf ve ikram sahibidir. Ama insanların çoğu şükretmezler.’ (Bakara 2:243)
11.Çoğu insan bilinçaltında yaratıcıya teşekkür vardır
Hayatını düşün. Allah’ın koruması ve yardımı ile sayısız fırsatlarla karşılaşıyorsun. İnananlar hatta ateistler bile kelimelerin tam içeriğini fark etmeden bilinçaltından ‘çok şükür’ ifadesini sıkça kullanırlar.
12.Şükür berekettir bolluktur
Eğer Allah’ın verdikleri için müteşekkir olursan, Allah üzerindeki rahmeti artıracağına söz vermiştir. Minnettarlığına Allah’ın ödülü sınırsız ve kesindir. ‘Hani Rabbiniz şöyle duyurmuştu: “Andolsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım…’ (İbrahim 14:7)
13.Şükretmenin üç yolu
İslam âlimleri şükrü gösterebilmek için üç yol belirtmişlerdir:
-Kalbin şükrü (kalb), bütün yaratılmışlar için iyilik düşünmekle başarılır.
-Dilin şükrü (lisan), ‘Elhamdülillah’ demek gibi Allah’a olan minnettarlığını dille ifade etmeyi kapsar.
-Uzuvların şükrü ise Allah’ın verdiklerini insanlığın yararı ve O’nun rızası için doğru yolda kullanmaktır.
Kaynak: theidealmuslimah.com sitesinden alınarak Suffagâh ekibi tarafından suffagâh.com için Türkçeye çevrilmiştir.