Birçok insan şu kanaate varıyor “Ben, bağımlılıklarıma boyun eğdiğimde kötü Müslüman oluyorum. Namazı vaktinde kıldığımda, yükümlülüklerimi yerine getirdiğimde, bakışlarımı azalttığımda ve bakmamam gereken şeylere bakmadığımda ise iyi Müslüman oluyorum.
Fakat bu, sizi bir yere kadar götürür. Bir zaman sonra yaptıklarınızdan hiçbir haz almadığınızı fark edebilirsiniz. Kendi kendinize “Bütün bu salih amelleri yaptım, bütün namazlarımı zamanında kıldım, zikirlerimi yaptım, dini çalışmalar yaptım ama hala Allah’a yakın hissetmiyorum.” diye düşünebilirsiniz.
İşte bu iman boşluğuna düşenlerin yaptığı, onları geçici süreliğine iyi hissettiren şeylere dönmektir, yani istenmeyen cinsel davranışlara.
Aradaki fark şudur ki, onlar bu amelleri yaparken Allah’a yakın olduklarını düşünüyorlar, fakat aslında Allah’tan haberleri olmadan yapıyorlar.
Aklınıza şu soru takılabilir: “Dini yükümlülüklerimi yaparken Allah’a yakın olmaya çalışmıyor muyum?”
Kısa cevap, evet. Potansiyel olarak yapabilirsiniz, fakat an itibariyle muhtemelen, kalbinizin derinliklerinde O’na yakın olmayı isteyerek, kulluğunuzda Allah’tan daha fazla tam anlamıyla haberdar olacaksınız.
Haberdar olma ve iletişim halinde olma iki farklı şeydir. Allah’tan haberdar olma seviyesi, şu örnekte olduğu gibi, insanları Allah’ı bilmeye yöneltir:
Otobanda araba kullanıyorsunuz ve bir polis aracı görüyorsunuz. Bir yerde çalılıkların arasından çıkacak ve size trafik cezası yazacak diye korkuyorsunuz. Bu yüzden haberdar olarak sürüyor ve hız limitini aşmıyorsunuz. Bazen de kendinizi riske atıyorsunuz ve hala ceza almaktan kaçınıyorsunuz.
Birçok insan bütün bu dini yükümlülüklerini ceza almamak veya tutuklanıp içeri atılmamak için yapıyor ancak Allah ile ilişkileri bunun ötesine geçmiyor.
Kalbimizin derinliklerinde, Allah’ın -hâşâ- “gökyüzünde bir polis” olduğu ve bir hata işler işlemez insanları yakalayıp cezalandıracağına dair derin bir korku var.
Eksik olan şey, hayatımızı teslim ettiğimiz, sevgi ve merhamet dolu olan Allah ile güvene dayalı bir ilişkiye sahip olmaktır. Eksik olan şey yaratıcımıza tam bir bağla doğru olarak bağlanmaktır.
Haberdar olma ve iletişim halinde olmanın arasındaki farkı bir perspektife yerleştirmek için işte başka bir örnek:
Biriyle aynı odada olabilirsiniz. O kişinin odada olduğundan haberdarsınızdır. O kişiden haberdar olabilirsiniz ve dizüstü bilgisayarınızın sesini açmayarak, etrafı dağıtmayarak ve pis olmayarak onu önemseyebilirsiniz. Fakat onunla iletişim halinde olmak; oturmanız, ona ilgi göstermeniz, onunla konuşmanız ve onunla birlikte olmanızdır.
Allah’tan haberdar olmak bir şeydir fakat hayatınızın özel ve dünyevi anlarında dahi, İlahi Varlığı hayatınızda hissetmek, onunla iletişim halinde olmak başka bir şeydir.
Sıkıntıda olduğunuzda veya yalvarırken ya da yakınırken Allah’a dönmeyi kısıtlamıyorsunuz. Minnettar hissettiğiniz zamanlarda, harika ve hayret verici nimetlerle çevrili olduğunuzu hissettiğiniz zamanlarda da Allah ile iletişime geçmelisiniz.
İlahi Varlığın, günlük hakikatinizin bir parçası olma hissini kendinize gerçekten telkin etmek için İlahi Rızaya ulaşmanıza veya Allah ile iletişiminize karışan/engel olan şeyleri, internette gezinerek zamanı boşa harcama veya istenmeyen cinsel davranışlarınızla meşgul olma gibi, bir kenara bırakın.
Zamanında namaz kılmak, dini bilgiler öğrenmek ve salih amel işlemek gibi temel noktaları yerine getirmek önemlidir çünkü bu Allah’ın bizden istedikleridir ve bizde O’nun rızasını kazanmayı istiyoruz. Fakat iletişim ve haberdar olma arasında bir bağ olmazsa sadece bir yere kadar gidebiliriz.
Yaptığınız amellerden haz aldığınızda, iletişimi hissettiğinizde ve bir gün aslında kendinize “Bak ne diyeceğim. Allah ile iyi bir iletişim kurabilirim.” diyebildiğinizde bu ilişkiyi bir üst seviyeye çıkarmak mümkündür.
Ve bu maneviyatın tam olarak ne olduğudur. O İlahi Varlığın hayatımızda tecrübe edilmiş hakikatidir.
Gerçekten çok hoş bir yazı ? ilaç gibi geldi Allah razı olsun;)