Adım Adım Ramazan Planlaması


1

Bismillah.

Ramazan, Rabb’imiz tarafından bize bahşedilmiş en büyük armağanlardandır. Mağfiretin, huzurun, değişimin adıdır Ramazan. Böylesi altın değerinde bir ayın sonrasında hakkıyla değerlendiremeyip ah vah etmemek için bu ayı en verimli, bereketli geçirmek gibi önemli bir görevimiz bulunmaktadır çünkü bu ayı günler değil saatler hatta dakikalar üzerinden değerlendirip her yanını hayırla doldurmaya çalışmalıyız. Peki nasıl adım adım Ramazan programımızı oluşturabiliriz?

Ramazan Öncesi Hazırlıklar

Ramazan’ı verimli geçirebilmenin ön hazırlığı niteliğinde olan son birkaç günü çok iyi şekilde geçirmeye çalışmalı, mümkünse bu birkaç günü Ramazan planlaması yaparak geçirmeliyiz. 

1) Tövbe

Tertemiz bir bahçe olan Ramazan bahçesine girmeden evvel üzerimizdeki her türlü kirden, tozdan, çamurdan arınmamız gerekir. Zira Ramazan’ın mağfiret ayı olmasına sığınıp nasıl olsa o zaman tövbe ederim diye bir yanılgıya asla düşmemeliyiz. Çünkü Ramazan kendimizi temizlememiz için çok geç olabilir. En güzeli Ramazan’a temiz bir şekilde girebilmektir. Bu sebeple şimdi hemen kalkıp hatalarımız için güzel bir namaz kılıp dua edip mağfiret dilemeliyiz. Ayrıca Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) istiğfarı gibi istiğfar etmeye çalışmalıyız bu konudaki duaları araştırmalıyız. Sabah akşam Seyyid-ul İstiğfar duasını okuyabiliriz.

2) Oruç Fıkhı

Tam olarak hakkında bilgi sahibi olmadığımız bir şeyi layıkıyla yapamayız. Bu sebeple Ramazan öncesinde bir ilmihalin oruç bölümünü okuyarak bu konuda kapsamlı bilgi sahibi olmalıyız. Bu durum Ramazan içerisinde oruçla ilgili yaşayabileceğimiz sıkıntılar için önceden çözüm üretebilmemizi ve bilgimizi artırabilmemizi sağlar.

3) Ramazan Duaları

Ramazan ayında hilali görünce, iftar açarken, misafirlikte iftar açarken okunacak duaları araştırıp öğrenmeliyiz. Bunlara ek olarak Ramazan ayımızı hakkıyla değerlendirmek için bize yardım etmesi için sürekli Rabb’imize el açıp dua etmeliyiz. Çevremizdeki insanların ihtiyaçları doğrultusunda bir dua listesi oluşturup onlara daima dua edebilir, özellikle iftar vakitlerimizi bunun için değerlendirebiliriz. Unutmamalıyız ki mümin kardeşimiz için istediğimiz bir şey için melekler de bize dua edecektir.

4) Hedef Oluşturun

Yoldan sapmamak için önümüzde beli başlı hedeflerimiz olmalı ve bu hedeflere yönelik günlük adımlar atmalıyız. Özellikle bu hedeflerimizi yazılı hale getirerek bunlara ulaşmak için bir çetele oluştursak hedefe yönelik adımlar attıkça şevkimiz artacak ve inşaAllah ay sonunda hedefimize ulaşmış olacağız. Bu hedeflerimiz belli bir ders takibi olabilir (internetten bir ders veya Riyazus Salihin gibi ilmi bir kitap üzerinden olabilir). Bunlara ek olarak Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı bu ayda mutlak hedefimiz Kur’an hatmi yapmak olmalıdır. Bu hatmimize ek olarak meal hatmi de yaparsak ayetler üzerinde daha çok tefekkür edebiliriz. Bu ay içerisinde kendimize çalışmak için bir sure belirleyebiliriz. Bu sure üzerinden hem ezber yapıp hem de bir ay boyu peyderpey bu surenin ayetlerini çalışarak en azından derinlemesine bir sureyi çalışıp öğrenebiliriz.

Ramazan Ayı Değerlendirmesi

Gün içerisinde günün yarısını geçirdikten sonra ne yapacaktım bugün diye kara kara düşünmemek adına günün başında bir plan oluşturmak çok önemlidir. Mümkünse hangi zaman aralığında ne yapmak istiyorsak bunu yazıya dökmeliyiz. Böylece yaptığımız işlerin üzerini çizer ve kat ettiğimiz yolu görebiliriz.

1) Günlük Virdler

Günlük olarak her daim dilimizi Rabb’imizi anarak ıslatmalıyız. Bunun için de en uygun yol Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) sık yaptığı zikirleri öğrenmekten geçmektedir. “Günlük Yapılabilecek 8 Faziletli Zikir” isimli yazımızı okuyarak buradan bir kısım günlük zikirleri kendimize vird haline getirebiliriz. Bunun dışında namazlardan sonra tesbihat yapmaya çalışmalıyız ve namazlardan sonra okumamız gereken duaları öğrenmeliyiz. Bunun dışında kıyafetlerimizi giyerken, evden çıkarken, yemekten önce&sonra ve diğer günlük aktivitelerimizi yerine getirirken okumamız gereken duaları araştırıp öğrenmeli ve bunları ezberlemeye çalışmalıyız.

2) Günlük Ezberler

Her gün en azından bir ayet bile olsa ezberlemeye çalışmalı, dilimizin Allah kelamıyla hemhal olmasına özen göstermeliyiz. Ayrıca yine kendimize her gün bir hadis-i şerif belirleyip onları ezberlemeye çalışmalıyız. Bunların dışında Esma-ül Hüsna ezberi gibi birçok ezber yapabiliriz, böylece en azından bu mübarek ayın sonunda 30 ayet, 30 hadis ve de Esma-ül Hüsna’yı ezberlemiş olabiliriz.

3) Günlük Dersler

Belli bir ders takibine başlayabiliriz, bu illa bir ilim meclisi olmayabilir. İnternet üzerinden hem bizi manevi olarak tatmin edecek hem de ilmimizi arttıracak dersleri izleyebiliriz. Böylece Ramazan sürecinde hem motivasyonumuzu diri tutabilir hem de düştüğümüz, geri kaldığımızı düşündüğümüz anlarda kendimizi tedavi edebiliriz. Bu online derslere ek mümkünse günlük olarak bir hadis kitabından okumalar yapıp günlük yaşamımıza yön verebilir ya da bu ay içerisinde bir siyer kitabını detaylı şekilde okuyup bu ayımızı Mekke, Medine iklimiyle sürdürebiliriz. Bunlara ek olarak zihnimizi dinlendirecek genel okumalar yapabileceğimiz kitaplarımızı da okumaya devam edebiliriz. Bu derslerimizi gerektiği gibi güzel değerlendirebilmek için vaktimizi büyük ölçüde israf eden sosyal medya ile ilişkimizi seyreltmeli hatta belki de bir süreliğine sosyal medya hesaplarımızı dondurabiliriz.

4) Günlük İbadetler

Günümüzü nafile, kaza namazları ve Kur’an tilaveti gibi ibadetlerle doldurmaya çalışmalıyız. Okul ve iş buna engel olmamalıdır yani sahur vakti en azından imsak girmeden evvel teheccüd kılabilir ve o makbul vakitte bol bol dua edebiliriz. Sonrasında işrak namazı kılabilir veya okul veya iş ortamımızda öğle namazına dek vaktimiz olduğunda duha namazı kılabilir ya da akşam namazından sonra evvabin namazı kılabiliriz. Ayrıca mümkün mertebe teravih namazlarımıza özen göstermeli hatta bu namazlar için özel kıyafet bile giyip huşumuzu arttırabiliriz. Evde olduğumuz zamanlarda ise her vakit namazı ardından kaza namazı kılarak vakitlerimizi değerlendirebiliriz.

5) Sadaka

Ramazan ayı, cömert olmak için en harika zamanlardan biridir. Çünkü verilen bire karşı bin kazanabiliriz. Ramazan ayı boyunca bir kumbara oluşturup orada birikim yapabilir, ay sonunda bu paraları ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık ya da ihtiyaç sahibi ailelere bayram hediyesi vs. şeklinde kullanabiliriz.

Ramazan'ın Son 10 Günü

Artık Ramazan’ın 20 gününü geride bırakmışsınızdır ancak üzerinize bir atalet basmamasına özen göstermelisiniz çünkü bin aydan daha hayırlı bir gecenin saklı olduğu son on güne girmişsinizdir. Bu son günlerde artık mümkün mertebe ibadetlerinize sıkı sıkıya sarılıp itikaf halinde olmaya çalışmalısınız. Son on günde artık her geceyi Kadir gecesi olarak bilmeli buna göre namaz, Kur’an tilaveti gibi ibadetlerle bu gecelerimizi süslemeye çalışmalıyız. Ayrıca sık sık Kadir gecesi duasını tekrar etmeliyiz.

Ramazanımızı en verimli şekilde geçirebilmek için koyduğumuz hedefler ve bunlara yönelik adımlarımız oldukça önemlidir. Asla umudumuzu kaybetmemeli, 29 gün istediğimiz tempoyu tutturamamışsak bile 30. günümüze sımsıkı yapışarak bu ayımızı tamamlamalıyız. Zihnimizin yorulduğu dönemleri Rabb’imizi tefekkür edeceğimiz ortamlara gidip biraz kendimizi dinleyerek geçirebiliriz. Rabbim hayırlısıyla bu aydan en üst düzeyde istifade edebilmeyi nasip etsin inşaAllah. 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

1

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
3
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
1
BAŞARILI

4 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı