Nedir hüsn-ü hat sanatı?
Sadece Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatı mıdır?
Yazıya, kaleme, kağıda, mürekkebe, harflere mana vermek de değil midir ?
Hüsn-ü hat sanatı Allah’ın kelamını en güzel şekilde muhafaza etmektir.
Nasıl ki bir nefer ondaki emanetini muhafaza ediyorsa hat sanatı da Allah’ın yüce kelamını muhafaza ediyor, her bir harfin önemini ve haysiyetini koruyor.
Gelin hep birlikte hüsn-ü hat sanatını tanımaya başlayalım 🙂
Başta kullanılan araç-gereçlerden başlayalım 🙂
Vee son olarak bu yazıyı okuduktan sonra hemen tedarik etmeyi unutmayın ki bu değerimize siz de sahip çıkın 🙂
1. Kalem
Kamış kalem, yazılarımızın en tabii aletidir. İnce kamıştan yapılan sert dokulu bir çeşit sazdan yontulma kalemdir.
2. Kalemtraş
Kamış kalemlerin usulüne uygun açılmasında kullanılan saplı bir bıçak çeşididir. Kesici kısmın aldığı şekle göre söğüt yaprağı, selvi, cam kırığı ve küt gibi adlarla anılan çeşitleri vardır.
3. Makta
Kamış kalem ucunun, üzerinde kesildiği ve çatlatıldığı bir alet olup, kemik, boynuz, fildişi, bağa ve benzeri maddelerden yapılır. Kalemin gövdesinin yatırıldığı yere ise kalem yuvası denir.
4. Aharli Kağıt
Aharlama, kâğıdın boyanmasından sonra üzerine yazılacak yazıların bir yanlışlık ihtimaline karşı kolayca silinip düzeltilmesini sağlayan, mürekkeple kâğıt zemin arasında koruyucu bir tabaka oluşturma ameliyesidir. Yumurta, nişasta ve gomalak aharı gibi çeşitleri vardır.
5. Mürekkeb
Hat sanatında mürekkep denince ilk akla gelen, isten yapılma siyah mürekkeptir. Kırmızı, sarı ve diğer renklerde de mürekkep yapılmıştır.
6. Likaa
Mürekkep sıvı şekliyle kalemin istifadesine sunulmaz, önce Lika adı verilen bir tutam kadar, su ile yıkanmış ham ipeğe emdirilir daha sonra kullanılır. İçinde lika olmaksızın hokkaya daldırılan kalemin ucunda mürekkep fazlaca toplanır.
7. Hokka
Mürekkep, lika adını verdiğimiz ham ipeğe emdirilmiş şekilde hokka içerisinde muhafaza edilir. Hokkalar genellikle madenî, bazen de cam veya sırlı topraktan mamul olup genişliği derinliğinden büyük olur.
yaznın devamı gelecek mi inşaAllah?
İnşallah 2. olarak yazı çeşitleri konusu gelecek.
saygı değer suffagah ekibi, çalışmalarınız öyle kıymetli ve güzel ki, Rabbim tüm ekibinizi sırat-ı müstakimden ayırmasın. sanata dair de yazı yazmanız çok güzel olmuş, insanlar geleneksel İslam sanatlarını daha fazla tanımalı, bu kültürden uzaklaşmak özümüzden uzaklaşmaya tekabül ediyor. tezhip, ebru gibi diğer sanat dalları ile ilgili de yazı paylaşmanızı naçizane öneririm. Allahın rahmeti üzerinize olsun.
bu eşyaları bulmamız çok zor