Adım Adım 2019’u Planlama Rehberi


1

Esselamu aleykum.

Yeni bir yıl geliyorken hepimiz planlamalar içine dalıyoruz. Elhamdülillah bu sevindirici bir şey. Çünkü Müslüman planlı olur, önünü görür, adımlarını bilir, muhasebe yapar. İşte bu nedenle planlamalar yapmak ve bunun için kafa yormak niyetlerimize göre ibadet olacaktır inşaAllah.

Ancak her birimiz nasıl planlamalar yapmalıyız, nereden başlamalıyız, bu planlamada neler olmalı oturtamıyoruz. Ya da birden önümüzde bir yığın görünüyor. Daha evvel bir sürü planlama yazısı okumamıza rağmen yine de kendimize uygun olanı seçememiş ve kafamız karışmış olabiliyor. 

Şimdi elinize bir defter alın ve bizimle adım adım bir yılı planlama rehberimizi takip edin. Bu rehberi biz muslimwalk.com un hazırladığı Berhayat Yıllık Planlayıcı üzerinden hazırladık. Ancak elinizde bu planlayıcınız olmasa bile sizler de bir defteri böyle bir planlayıcıya dönüştürebilirsiniz.

İlk tavsiyemiz ise bu defa uğraşın. Yani renkli kalemler, kağıtlar, cetveller ya da tek tek yazmak size vakit kaybı gibi gelmesin. Aynısı olmasa da bir süre sonra kendi planlama stilinizi ve sizde işe yarayan şeyleri keşfedeceksiniz. Bu da işlerinize kolaylık getirecek.

Peki neden planlama yapalım ki, derseniz; psikolojik olarak da kanıtlanmış bir şeydir ki insanın yapacağı işleri görmesi, iş bölüm yapması hem beynini daha aktif kullanmasını sağlıyor hem de insana daha verimli iş yapma, bitirme ve işleri düzene koyma fırsatı sunuyor. En önemlisi de Rabbimiz bizden bir işi bitirince diğerine koyulmamızı istiyor. İşte bunun için bir mü’minin önünü arkasını işini vaktini hedefini karını zararını bilmesi gerekiyor.

O halde bismillah;

1. Geçen Yılı Değerlendirelim

Bu yolda yapacağımız ilk şey önce geçen seneleri ve özellikle son yılı değerlendirmek olmalıdır. Çünkü mü’min her an muhasebe üzere olur, gece yatarken muhasebe yapar. Koca 1 yıl geçmiş olup da bu yılın hedefleri neydi, ne kadar gerçekleşti, nereler neden eksik kaldı, neler yapılabilirdi, başarılan şeyler neler oldu, hangi alışkanlıklar edinildi, hangi sünnetler hayatımıza girdi gibi birçok konuyu gözden geçirmemek planlayacağımız yeni yıla eksik başlamak olur. Aynı hataları yeniden yapmamıza neden olur. Aynı yerlerde boşluk bırakırız. Oysa bunların muhasebesi kar-zarar hesabımızın en iyi maddesi olacaktır.

O nedenle geçen seneyi şöyle topluca gözden geçirip, planlarımızın durumunu bir sorgulayalım. Olumlu şeyleri bir kenara, olumsuzları bir kenara yazalım. Neyi neden yapamadığımızı da not edelim.

2. Bu Senenin Hedeflerini Genel Olarak Belirleyelim

Bir yıldan bahsediyoruz, 12 ay ve 365 gün! Koskoca bir ömür ama bazen de hızlıca geçivermiş bir zaman dilimi gibi… Her nasıl diyecek olursak olalım, ölüme yaklaşıyoruz. Müslüman olmak daima kazanmak demektir. Niyetimizle pek çok şeyi başarabiliriz. Bu nedenle 1 yıl planlarken büyük düşünelim. Evet belki ömrümüz yetmez ama ya yeterse ne ile çıkacağız bu yıldan? 

3. Kur'an Okuma Düzeni

Yıllık hedeflerimizi özele indirdiğimizde bazı hedeflerimizin sabit olması gerekiyor. Bir Müslüman olarak ise en mühim konularımızdan biri olan Kur’an okuyuşumuz bu hedeflerin başlarında yer alır. 

Birçoğumuz Kur’an okumayı biliyoruzdur. Bazılarımız dümdüz öğrenmiş olabilir, mahreç ve tecvid eksiği vardır. Bazılarımız fırsat buldukça eline alır. Bazılarımız unutmamak için okur ama her okuduğunda yavaşladığını görür. Bazılarımız unutma evresine gelmiş olabilir Allah muhafaza. Bazılarımız da aslında çok istemesine rağmen rutin bir okuma yani vird oturtamamış olabilir.

O zaman yine aşamalı hedefler bizim yardımcımız olacaktır. 

Öncelikle bileceğiz ki Kur’ansız olmaz. O yüzden hedeflerin en başına aldık bu konuyu. Az ama devamlı bir amel ile inşallah bu yıl bir düzene sahip olmak en öncelikli hedefimiz olsun.

Öğrenme kısmında eksiği olan kardeşlerin hemen düzenli bir kurs ile bunu kapatmalarını tavsiye ederiz. 

Diğer kardeşler için de aylık olarak adım adım çoğalan bir süreç iyi olacaktır. Yavaş okuyan kardeşler önce her gün 1 ayet okumadan yatmamayı hedeflemelidir. 1 ay sonra ya da ne zaman bu adım yerleşirse 3 ayet yapabiliriz. Sonra yarım sayfa sonra 1 sayfa. 1 sayfa kısmının yerleşmesi için daha uzun süre verebiliriz. Çünkü amacımız az ama devamlı olan bir amel.

Sonra bu şekilde yavaş yavaş yükseltme yapabiliriz. 

Ama ana hedefimiz 1 yıl boyunca ne olursa olsun en azından 1 sayfa Kur’an okumadan yatmamak olsun. (Tabi 1 sayfaya ulaşınca) Böylece 2020’ye geçerken bu hedefi yeniden yoklarız. İnşaAllah kazananlardan oluruz.

4. Sadaka

Sadaka, İslam’da çok geniş bir yer alır. İçine de pek çok şey girer. Yıllık olarak Sadaka diye bir dert edineceğim hedefi yeterlidir. Mesela öğrenci iseniz ‘her ay aldığım burstan 5 lira sadaka vereceğim’ güzel bir hedef olabilir. Ama onun dışında elimizle yaptığımız bir şeyi infak etmek, birine yardım etmek, güzel bir işe vesile olmak ya da haftalık sadaka konusu belirlemek gibi de hedefler olabilir.

Bu hafta sadaka konum, TEBESSÜM gibi…

Bu hafta sadaka konum, BENİ KIRANLARA HAKKIMI HELAL ETMEK gibi…

5. Spesifik Hedefler

Burada ise kendinize ait hedefler yer almalıdır. Mesela zaafiyet noktalarınız olabilir. Bazılarımız için bu geç yatmak olabileceği gibi bazılarımız için geç kalkmak olabilir. Bazılarımız için vaktinde namaz kılmak, bazılarımız için her gün 20 sayfa kitap okumak, bazılarımız için spor vs vs…

Zinciri kırma ile 40 gün bunları uygulamaya çalışmak etkili çalışmalar oluyor. Ancak tavsiyemiz odur ki, bu hedefleri altalta sıraladıktan sonra önemli ve öncelik sırasına göre de yerlerini belirleyin. Hepsi aynı anda olmasın. Yani bir kerede tek Zinciri Kırma çalışması yapın.

Mesela ilk hedef 40 gün her gün Kur’an okumak,

Sonra 40 gün erken yatmak,

Sonra 40 gün erken kalkmak,

Sonra 40 gün vaktinde namaz kılmak gibi gibi…

Mühim olan bir şeye odaklanmak ve enerjiyi o alana yönlendirmek olacaktır.  

6. Yıllık 1 Sure - Ramazan Bir Sure

Bir sonraki aşama ise kendinize 1 tane yıl içinde 1 tane de sadece Ramazanda odaklanıp ince ince öğreneceğiniz, hatta bir kısmını ezberleyeceğiniz, çeşitli tefsirlerden okuyacağınız bir sure seçin.

Belki bazılarımız kendi durumuna göre bunu her 3 ayda 1 sure gibi de yapabilir. Ama en azından sürekli meşgul olup ayda 1 günü onu öğrenmeye ayırdığınız bir sure olsa ve yıl sonunda elde ettiğiniz birikimi bir defterde görseniz ve her vakit duanızda da o sure ile amel etmek olsa ne muazzam bir iş olur. 

Daha evvel hiç böyle bir çalışma yapmamış iseniz hedefi küçük tutarak başarma hissini yaşayın ve önce o tadı alın deriz. O yüzden kısa bir sureyi ramazana kadar hedefi ile belirleyip ayda 1 gün o sureye ayırmak gibi bir hedef ile başlayabilirsiniz

7. Yıllık Planlama

Burada genel hedeflerimizi daha çok adımlar halinde detaylandıracağız. O yüzden planlamamızın esasını harita ölçeği gibi alacağız. Yıl-ay-hafta ve gün olarak devam edecek. Bütünden parçaya doğru. Bu nedenle genel hedefleri sıralayalım. 1 yıl sonra ne olsun istiyorsunuz, kendinizi nerede nasıl görmek istiyorsunuz, nelere niyetleniyorsunuz ve bunlar için ne yapabilirsiniz?

Mesela dinimi iyi bilen bir Müslüman olmak istiyorum, çok güzel bir hedef. Bu hedefin altına şunu ekleriz, şu an ne durumdayım, öncelikli olarak ilk sırada ne yer almalı?

Hedef: dinimi iyi bilen bir Müslüman olmak istiyorum

*şu an ne durumdayım: temel düzeydeyim

*öncelikli olarak ilk sırada ne yer almalı: İlmihali ayrıntılı olarak okumak ve çalışmak

Hedef: Kur’an okuyuşumu güzelleştirmek istiyorum

*şu an ne durumdayım: harfleri biliyorum

*öncelikli olarak ilk sırada ne yer almalı: mahreç ve tecvid öğrenmeliyim

gibi…

8. Aylık Planlamalar

Artık yıllık genel hedeflerimizi daha sistematik olarak aylara bölebiliriz. Yani bu bize bir hedefe 12 adım koymak gibi daha ayrıntılı planlama fırsatı sunacak. Ya da kaç ay üzerinden olacaksa. Böylece böl-yönet sistemi devreye girmiş olacak ve işiniz kolaylaşırken büyük bir hedefi daha kolay hale getirmiş olacağız. Bu adımları küçük görmeyin, çünkü her küçük adım bütüne yaklaştıran bir parça niteliğini taşıyacak.

Mesela bir tefsir külliyatı okumaya karar verdiniz, mesela Şifa Tefsiri okuyacaksınız toplam 8 cilt.

Ocak: 1. Cilt 

Şubat: 2. Cilt

Mart: 3. Cilt

Nisan: eksikleri tamamlama ve değerlendirme

Gibi programınıza esneklikler de sunmalısınız. Özellikle de daha evvel yapmadığınız bir şeye niyetleniyorsanız. Böylece süreç içerisinde yorgunluklarınıza, ani çıkan durumlara da vakit sunmuş olursunuz ve yıpranmazsınız.

9. Haftalık İndirgeme ve Günlük

Daha sonra da aynı işlemi haftalık ve günlük olarak indirgemelisiniz. Ancak bunlar hep süreç içerisinde gelişir. Mesela yıllık ve genel aylık planlamalar sene başında yapılmalı iken aylık detaylı plan ve haftalık planlama o süreçlerin başında yapılmalıdır. Çünkü her şey değişebilir. 

Hele günlük planlamalar hafta başında yapsak bile gün gün bile değişebiliyor. Bu planlamaları bizi yıpratan, robot haline getiren, yapamadığımızda sıfıra düşüren şeyler olmaktan çıkarıp sadece daha düzenli ve planlı hale gelmek için yaptığımızı unutmayalım.

Biz insanız, her şey bizim için! Bu hayatta her şeyi yaşayabiliriz.

10. Kitap Hedefleri

Aslında bundan sonraki hedefler yıllık-aylık-haftalık diye yukarıda üzerinde durduğumuz ayrıntılı hedeflerin içine girecek ama orada neler olabilir ki düşüncesine dalmış kardeşlerimiz varsa yardımcı olabilir diye açmak istedik.

Mesela yıllık-aylık-haftalık kitap hedefimiz olsun;

Sayı üzerinden hedef ne kadar doğru olur bilmiyoruz ama şöyle bir hedefleme olabilir;

2019 Ciltli Eser hedefi

2019 Şu konudaki okunacak kitap hedefi

Mart ayı kitap hedefi..

Gibi gibi..

11. Video Hedefleri

Yine yıllık-aylık-haftalık video hedefimiz olması çok yerinde olacaktır. Çünkü internet bir derya olmuş ve önümüze ilim anlamında serilmiştir. Değerlendirmek şart. Mesela;

2019 Video Hedefi: Nouman Ali Khan’ın tüm tefsir videolarını izlemek

Gibi… belirli hedefler koyulabilir. Sonrasında bu hedefler bölünerek küçültülür.

12. Ezber Hedefleri

Öncelikle hedefimiz Kur’an ezberi olmalıdır. Küçük de olsa bir parça ezberlemek, varsa ezberleri tekrar etmek gibi hedefler belirlenmelidir.

Ama şu dilde şu kadar kelime ezberi,

Şu kitabın ezberi, 

Bu surenin tefsirinin ezberi gibi de hedefler koyulabilir.

13. Sünnet Hedefleri

Her aya bir Sünnet belirlesek ve onu hayatımıza yerleştirmek için azami gayret göstersek ne şerefli bir iş olur değil mi? Peki engelimiz ne?

Sene başından hedefler koyulabileceği gibi her ayın başında da belirlenebilir.

14. Alışkanlık Hedefleri

Edinmek istediğimiz iyi huyları sıralayabiliriz. Böylece kendimizi tartma gibi bir derdimiz de olur. Sonra bu süreçte ne kadar yol kat ettiğimize bakarız.

15. Kötü Alışkanlığı Terk Etme Hedefi

Her ay kötü bir alışkanlığımız üzerinde dursak, tamamen yok edemeyebiliriz ama kontrol altında tutmak için gayret etsek ne güzel olurdu. Böylece güzel bir Müslüman olma yolunda sürekli gayret halinde oluruz. Bu da ibadettir. 

Velhasıl önümüzde el alışkanlığından ara ara yanlış yazacağımız koca bir yıl geliyor. Müslüman bunları yapmak için yeni bir yılı bekler mi? Hayır, ama fırsat gelmişken neden değerlendirmeyelim. Halihazırda bütün işlerimiz bu tarihlere göre yürüyorken neden mü’mince kullanma üzerine gayret göstermeyelim?

Farazi çıkışlar ve gereksiz ön yargılardan arınıp ben kimim, ne yapıyorum, ne istiyorum, ne yapmalıyım gibi soruları sormak için ne duruyoruz?

Sormadığımız her günün hesabı sorulacakken, bizler yani sizinle aynı şeyler için dertlenen kardeşleriniz olarak sizleri oturup ciddi ciddi düşünmeye çağırıyoruz.

Herkes her şeyi yapamaz ama herkesin yapabileceği bir şey muhakkak vardır.

Artık sizin sıranız gelmedi mi?

Peki, sizin bu Ümmeti kurtarmak için yaptığınız planınız nedir? 

Kaynaklar

Bu yazıda kullanılan görseller https://muslimwalk.com ‘a ait olan Berhayat Tarihsiz ve İslami Yıllık Planlayıcı’dan alınmıştır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

1

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
5
HARİKA
HAHA HAHA
1
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
1
BAŞARILI

20 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Bu yıllık planlayıcıyı aldım ama doldurmaya başlayamadım. İnşaAllah bu yazının bana faydası olacak. Teşekkürler.

  2. Çok faydalı bir yazı olmuş bunu okuduktan sonra yıllık planlama yapmaya karar verdim Allah razı olsun ?

  3. Aciklayici bir yaziyla hem de fazlasiyla paylasmanizi cani yurekten tebrik ediyorum Allah razi olsun Allah Yeniden Baslayanlarin Yardimcisidir ins?

  4. Allah sizlerden razı olsun..Bu yıllık planlayıcı varmı böyle bi ajanda satın almak istiyorum..çok hoşuma gitti..tam istediğim bişey..lütfen cevap yazın..

  5. bu planlayıcı çok güzel ve yararlı. fakat çok pahalı. benim gibi öğrenciler için birazcık tuzlu kaçıyor 🙂

    1. Kardeşim , ben hediye olarak alayım sana sen de bana çok dua et..instagramdan gizli bi hesaptan kankankan43 adlı hesaba istediğin bir adres yolla ,herhangi bir dükkan da olabilir için rahat olsun.bu hesap ta gerçek değil zaten merak etmeyesin.

  6. Nasıl güzel nasıl faydalı bir yazı MaşaAllah .Allah sizlerden razı olsun.en azından sizin bu emeğinize karşılık bizlere bundan istifade etmeyi nasibeylesin Mevlam?

  7. Çok ama çok istifade edilen bir program. İnşallah hayatımıza geçirebiliriz. Bağlantınızı da vererek bloğumda paylaşmak istiyorum izninizle. Her zaman elimin altında olması açısından.. Eğer aksi bir görüşünüz varsa belirtin lütfen

  8. Allah razı olsun sizden.Musluman hayatı süren insanlar için hayatı planlama dediğin böyle olmalı.İçerigi çok güzel bayıldımm.Almayi kullanmayı çok isterdim ancak keske herkesin alabileceği bi fiyat olsaydı.Herkesin ulaşabilmesi adına keske böyle ürünlerin fiyatları daha uygun olsa

  9. Allah razı olsun bir plan hazırlamak istiyordum kendime hem maddi hem manevi işlerim için, okuduktan sonra güzel bir plan kurabildim kafamda ve hazırladım.

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı