“Bismillâhirrahmânirrahîm”
Abdest alırken yapmaktan kaçınılması hereken bu 7 madde, abdestin mekruhlarındandır. İbn Ömer’den (Rahmetullahi Aleyh) rivayet edilen hadiste Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi Ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Her kim abdest alırken Allah’ın (Celle Celâluhû) adını anarsa, (iç ve dış olmak üzere) bütün vücudunu temizlemiş olur. Kim de abdest alırken Allah’ın (Celle Celâluhû) adını zikretmezse sadece zâhir âzalarını temizlemiş olur.” (Dârekutnî, es-Sünen, 1/74; ayrıca bkz. Zebîdî, İthâfü’s Sâde, 2/595)
1. Abdest Suyunun Üzerine Sıçramaması İçin, Ellerini Silkeleme.
2. Başını Mesh Ederken Ve Yüzünü Yıkarken Suyu Çarparak Kullanma.
3. Abdest Alırken Dünya Kelamı Konuşma.
4. Abdest Azalarını Üç Kereden Fazla Yıkama.
5. Sırf Vesveseden Dolayı Gereksiz Yere Su Harcama.
Çünkü vesvese sahipleri için bir şeytan vardır ki onlarla oynar, vakit geçirir (Suyu çok kullandırdığı için) o şeytana velehân adı verilir.
6. Güneşte Isınmış Su İle Abdest Alma.
Güneşin etkisiyle ısınmış olan su temiz ve temizleyici olduğu halde kullanılması mekruhtur. Ancak bu suyun mekruh olması şu üç şarta bağlıdır:
- Çok sıcak memleketlerde bulunması,
- Demir ve bakır gibi madenî bir kapta ısınması,
- Sıcak iken vücutta kullanılması.
Ancak havası soğuk veya mutedil bir memlekette güneşe bırakılan ya da toprak, cam, melamin, mika vb. şeylerden yapılmış bir kapta güneşte ısıtılan yahut vücuttan başka bir yerde kullanılan su, söz konusu olan mekruh sudan sayılmaz. Dolayısıyla güneş enerjisiyle ısıtılan suyun vücutta kullanılmasında kerâhet ve sakınca yoktur.
7. Bakır Kaplarda Bulunan Su İle De Abdest Alma.
Hanefî mezhebinde bakır kaplarla abdest almak câizdir. Sadece güneşte kalmış bakır kaplarda ısınan su ile abdest almak mekruhtur.
Bu kaplardan abdest almanın mekruh olduğu İbn Ömer ve Ebû Hüreyre’den (Radıyallahu Anh) rivayet edilmiştir. Seleften biri şöyle demiştir: “Şu’be (Rahmetullahi Aleyh), benden kendisi için abdest suyu hazırlamamı istedi. Kendisine bakır bir kapta abdest suyu getirdim; ondan abdest almadı ve, ‘Bana Abdullah b.Dînâr, İbn Ömer’in bakır kapta abdest almayı mekruh gördüğünü haber verdi.’ dedi.” (Zebîdî, İthâfü’s Sâde, 2/590)
Rabbimiz (Celle Celâluhû) bütün müslümanları Mağfiret Eylesin.Âmîn.
Kaynak: Hüccetü’l-İslam İMAM GAZÂLÎ, Bidâyetü’l-Hidâye / Müslümanca Bir Hayat (Semerkand Yayınları) kitabından alıntı ve derlemedir. (Bkz. syf. 36, 37.)
6. Maddede güneş enerjisinin caiz olup olmadığını merak ederdim. Allah Razı Olsun 🙂
5. Madde benim için çok sıkıntı dua ederseniz sevinirim Allah razı olsun
6.madde’yi destekleyen herhangi bir kaynak gösterir misiniz, ya da sebebini açıklar mısınız?
Teşekkürler.
Es-Selamun Aleyküm.
Hz.Aişe (Radıyallahu Anha), bir gün Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) için güneşte su ısıttı. Bunun üzerine, Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi Ve Sellem) şöyle buyurdu: “Ey Humeyra -Hz.Aişe’nin (Radıyallahu Anha) lâkabıdır- öyle yapma çünkü o alaca hastalığına sebebiyet verir.” (Dârekutnî, Taharet, 1/38, Hadis 2)