9 Maddede Sakız Katkı Maddeleri


0

“Bismillâhirrahmânirrahîm.”

Günümüzde sakız birçok insan için vazgeçilmez bir hal almıştır. En önemlisi de çocukların dikkatini çeken renkli kutularıyla daha fazla albenisi olan sakızların zararları konusunda ailelerin yeterince bilinçli olmamasıdır. (…)

Günlük hayatımızda elimizin altından, arabamızın torpido gözünden, çantamızdan, çocuklarımızın beslenme çantasından eksik etmediğimiz bu sakızlar ne kadar masum? İşte küçük sakızın içine sığdırılan katkı maddeleri ve zararları:

1. Aspartam.

Sakızda en yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcılardan biri aspartamdır. Aspartam, odun alkolü (bir zehir) ve formaldehiti vücudunuzun içine metabolize eder. Bu, doğum kusurları, kanser, beyin tümörleri ve kilo alma olaylarına sebep olur. 

Aspartam bugün maalesef sadece sakızlarda değil birçok gıdanın içerisinde kullanılmaktadır. Meyveli içecekler, meyveli yoğurtlar, dondurulmuş tatlılar, sofralık tatlandırıcılar, ilaçlar, çocuk şurupları ve antibiyotikler, düşük kalorili gıdalar, sporcu içecekleri, çikolatalar, şekerler, dondurmalar, kahvaltılık gevrekler, konserve meyveler.

Yapay tatlandırıcılar sakızdan kaçmak için tek bir neden olarak yeterlidir. Çoğu markalar da vücudunuzda size ait olmayan ek kimyasal maddeler içerir. İşte bu şüpheleri içermeyen piyasada doğal sakız markaları varsa, onların çiğneyebilirsiniz.  Ancak, doğal sakızlar da aşırı çiğneme, çene kemik ve kas rahatsızlıkları ile sindirim sorunları riskini teşkil edeceğini unutmayın.

2. BHT (Butil Hidroksi Toluen).

Birçok ülkede yasaklanmıştır. (…) BHT çocuklarda böbrek ve karaciğer hasarı, hiperaktivite dahil organ sistem toksisitesi, bağlantılı ve kanserojen olabilir.

3. Sakız Mayası.

Sakız mayası, çok kere bir sır olarak saklanır, ancak araştırmalarda elastomerler, reçine, plastikleştirici ve dolgu maddelerinin bir karışımından oluştuğu anlaşılmaktadır. Alkol ile muamele riski bulunmaktadır.

4. Titanyum Dioksit.

Titanyum dioksit genellikle sakızda bir beyazlatma maddesi olarak kullanılır ancak bu maddenin oto-bağışıklık hastalıklar(ı), astım, Crohn hastalığı ile bağlantılı potansiyel kanserojen özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.

5. Gliserol (Gliserin).

Kıvam arttırıcı, tatlandırıcı ve nem tutucu özelliğinden dolayı sakıza katılır. Yüksek miktarda alımı baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan şekerine sebep olabilir. Ayrıca Müslüman tüketiciler olarak hayvan kökenli olması ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

6. E471- E477 Mono Ve Digliseridler Ve Modifiye Edilmiş Formları.

Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Bitkisel kökenli olması halinde tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Hayvani unsurlardan türetilirse, helallik açısından sakıncalıdır. Eğer, eti helal ve kesimi İslami usulle yapılmış hayvani yağlardan türetilmiş ise helal kabul edilir. Aksi halde haram olur. Helal ve tayyib şartlarda üretildiği ispatlanmalıdır.

7. Aromalar.

Sakızlara tat ve koku verebilmek amacıyla, istenilen tadı ve kokuyu verecek kimyasallar kullanılmaktadır. Bu katkı maddesinin adı doğala özdeş aromadır. Doğala özdeş aromalar laboratuvarlarda yapay olarak üretilmektedir. Alkol riski bulunmaktadır. Helal ve tayyib şartlarda üretildiği ispatlanmalıdır.

8. Renklendiriciler.

Aromalar dışında, sakızlarda çok sık kullanılan diğer katkı madde grubu ise renklendiricilerdir. (…) Ayrıca bu renklendiricileri içeren gıdaları tüketen çocuklarda davranış bozukluğu ve hiperaktivitenin arttığı gözlenmiştir. Bu renklendiricilerin çocukların diyetinden çıkarıldıklarında çocuklardaki davranış bozuklukları ve hiperaktivitenin düzeldiği gözlenmiştir.

9. Diğer Kullanılan Katkı Maddeleri.

Maltitol, Mannitol, Acacia, Acesulfame K, Aspartam, Candelilla Wax, Sodium Sterate, Kalsiyum Kazein, Kalsiyum Fosfat. Çocuklar ne kadar doğal gıdalarla beslenirse sağlıklı gelişimleri için o kadar faydalıdır. Daha sonradan beslenme kültürümüze empoze edilen kola, sakız, cips vs. gibi ürünler çocuklarımızın sağlığını ciddi olarak tehdit etmektedir. Sakız, cips, kola yerine taze sebze ve meyveleri ne kadar çiğ ve direkt doğadan yerlerse o kadar faydalıdır.

Bize emanet olarak verilen ve her anne babanın iyi bakmakla yükümlü olduğu yavrularımıza doğal, sağlıklı ve helalinden beslenme alışkanlığı kazandırmak anne babaların en önemli görevidir.

En doğrusunu Yüce Allah (Celle Celâlühü) Bilir.

Kaynaklar

Helal Yaşam Rehberi (Gimdes) – (Mayıs- Haziran 2017, Yıl:11, Sayı:54) Dergisinden alıntı ve derlemedir. (Bkz. Syf. 50, 51, 52, 53)


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

2 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Ama mg lık etil alkol bence kimseye zarar vermez. Zira bu bozada da kefirde de bulunan bir şey. Eğer böyle şeylerin sarhoş edeceğini falan düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Mg lık ölçüde çözücü amaçlı olarak kullanılan alkolün ne sana ne bana kimseye en ufak bir zararı dokunmaz.

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı