Günahları nasıl terk edebiliriz?
Dünyanın her tarafında birçok Müslüman kardeşimiz çeşitli negatif etkiler ve kötü unsurlar nedeniyle kendilerini din yolundan çıkmış olarak buluyorlar. Diğerleri de çitin üzerinde, zevk almak istiyorlar ya da çitin her iki tarafından da faydalanmak istiyorlar -günahlara bağlanmanın yanısıra dinin mutlak öğretilerinde pratik olmak-. Aslında, kalplerinin derinliklerinde yola geri dönme arzusu, ve bir kez daha iyi olmak, pratik Müslümanlar olmak var. Bunun için çitten atlayın ve İslam’ın yeşil çayırlarından zevk alın.
İzlenecek Adımlar:
1) Günaha boyun eğmeyi durdurun
Bazen tüm günahlarımıza ve hatta daha fazlasına boyun eğiyoruz, onları memnun ediyoruz. Ama İslam’ın takip ettiği ölçülü olma yolunu öğrenebiliriz. Elhamdulillah, bu reçeteyi takip ederek, içinde barış olan, mutluluk olan, bereket ve rahmet olan yepyeni birçok hayat bulduk. İtaatsizlik etmeden, geri dönme arzusu olmadan itaat ile birlikte gelen mutluluğu tadıyorlar. Allahu Teâlâ’nın neden kurallar koyduğunu anlamaya çalışın ve bu kuralları takip etmek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Allahu Teâlâ’nın günahlarından içtenlikle tövbe edenler için rahmetli, merhametli iken, O’na itaat etmeyenler için ise şiddetli bir azabı olduğunun farkında olun.
2) Allahu Teâlâ için tüm günahlardan sakının
Allah bize her şeyi vermiş ve karşılığında çok az şey istiyor. Bize karşı nazik ve cömert olanı sevme doğamızda vardır. Allah Teala bize bol, bereketli nimetler verdi, aslında her şeyi verdi. Görme, duyma, konuşma gibi muhteşem bir şekilde işleyen ve bizim hizmetimizde olan uzuvlar; yeme, içme, yürüme, oturma vb. bizim için zenginlik olan hediyeler; yürüyüş, oturma, giyme, barınma, yeme, içme ve pek çokları konforumuz için hizmetimize verilmiştir. Bunların hepsini kullanalım ama bunları bize veren Allah’ı unutmayalım. Peki bu nimetler için teşekkür ediyor muyuz ya da Allah’a karşı hiç minnettarlık gösterebiliyor muyuz? Allah tüm bunların karşılığında bizden itaat etmemizi ve ibadet etmemizi istiyor.
3) Allahu Teâlâ’nın bizimle olduğunun farkında ve bilincinde olun
O her şeyimizi izliyor, her şeyimizi duyuyor, her şeyi ve hakkımızdaki her şeyi biliyor. Biz O’ndan hiçbir şeyi gizleyemeyiz; yaptıklarımızı O’ndan saklayamayız. Sonra O’nun huzurunda O’na itaat etmediğimiz için mahçup mu hissetmeliyiz? O’nun iyilikseverliğine, O’nun huzurundayken günahlarımıza bağlanarak nankörlük mü ediyoruz?
4) Meleklerin tüm hareketlerimize şahit olduğunu hatırlayın; davranışlarımızı, hareketlerimizi kaydediyorlar ve ayrıca amel defterlerimizle belgeliyorlar. Kıyamet günü yaptığımız tüm işlerden Allah Teâla'ya karşı sorumluyuz
Bunu da ekleyelim, fiillerimiz ayrıca Resulullah’a da (sallallahu aleyhi vesellem) gösterilecek. Bu yüzden, eylemlerimizin O’nun (sallallahu aleyhi vesellem) için sevinç veya üzüntü kaynağı olup olmadığını düşünmemiz gerekir. Bu şekilde, haramdan korunmayı kolay hale getirecek olan utanç ve tevazu duygusu gelişecektir.
5) Her gün düşünün
Murakabe, gün boyunca yaptığınız hareketlerle bağlantılı olarak düşünmek demektir. Gün içinde işlerimiz üzerinde, bağışlanma yolunu aramada, eksiklerimizi bulmada, kötü işlerimizden geri dönmek için kararlı olmada fazlaca düşünmeliyiz. Ayrıca iyi işlerimiz için hemen şükretmeliyiz ve onların artması için dua etmeliyiz.
6) Ölüm meleğinin hiçkimseye mühlet vermeyeceği gerçeğini aklınızdan çıkarmayın
Nefsin utanç verici isteklerine itaat ederken, ölüm meleği kişiye gelir ve kişi oradan utanç içinde ayrılır. Allah’ın ona kızgın olduğu bir durumda Allah Teâla’ya döner. Ölen kişi için, ailesi için ve kendisini bu şekilde bulan toplum için bu durum, utanç verici bir durum olur. Allah Teâla bizi günah ifade eden tüm ölümlerden korusun, öyle ki bu çok açık bir gerçektir.
7) Allahu Teâlâ'nın bize görme, duyma, sağlık, zenginlik gibi pek çok nimet vermesi üzerinde düşünün
Aslında, Allahu Teâlâ bize verdiklerini alabilir de. O bize O’nun nimetlerine nankörlük edenleri çok şiddetli şekilde cezalandıracağını açıkça belirtmiştir. Yani O’nun bize verdiği hediyelere -görmek, kalp, akıl, uzuvlar- nankörlük etmek, küfretmek günah değil midir?
8) Davranışlarınızın sonuçları üzerinde çok düşünün, tefekkür edin ve birazcık da çaba gösterin. Elhamdulillah hastalıklarınız iyileşir
Allahu Teâlâ’nın O’na itaat etmeyenler için hazırladığı cehennem ateşi gibi cezalarıyla ilgili yazıları okumak size yardımcı olabilir.
9) Mümkün olduğunca İslam alimlerinin toplantılarına katılın ya da onların kaydettiğiniz konuşmalarını dinleyin ve onların kitaplarını okuyun, yararlı topluluklar, arkadaşlar bulun
Mümkün olduğunca İslam alimlerinin toplantılarına katılın ya da onların kaydettiğiniz konuşmalarını dinleyin ve onların kitaplarını okuyun, yararlı topluluklar, arkadaşlar bulun.
Kur’an ve sünneti takip eden dini aktivitelere katılın. İnşaAllah kendinizde büyük gelişme göreceksiniz, ama bunun tek şartı doğru toplulukların içinde olmaktır.
İpuçları
- Televizyon izlemeyi terkedin. Çünkü televizyondaki yayınların %90’ı haram içeriyor. Şöyle düşünün: Bir kişi saf ve temiz bir bardak su sunar ve içinde bir damla irin olduğundan bahsederse, akıllı olan kişi onu içer mi?
- İslam edebiyatını okuyun. Müstehcen ve pis resimler içeren magazin dergilerinden ve kitaplarından kaçının.
- Namazları zamanında kılmak için çaba gösterin. Erkekler her namazı cemaatle kılmak için çaba göstermeli.
- Müslüman gibi giyinmeliyiz. Erkekler ayak bileği üzerinde pantolon giymeli ve bir yumruk boyunda sakal bırakmalı. Bunlar önemsiz eylemler olarak kabul edilmemelidir. Bunlar Resulullah’ın (sallallahu aleyhi vesellem) bize öğrettiği hareketlerdir. Gömlek ve pantolon giymek hoş görülebilir, caizdir ama güzel olanı uzun kollu olan gömleği giymektir. Bunun faydalı özellikleri vardır. Bu dış görünüşüyle kişi günaha düşmeden önce yüz kere düşünecek, bu görünümüyle kişi dinini ciddiye alır. Bu görünüm ve dış görünüş kişiye koruma sağlayacak inşaAllah.
- Şeriat tarafından verilen reçeteye göre kadınlar çok mütevazi elbiseler giymelidir. Vücutlarını örten bol elbiseler giymeleri mecburidir. Yüz ve ellerini göstermelerine izin verilmiştir ama tamamını örtmeleri tavsiye edilmiştir.
- Karşı cinsten bakışlarınızı indirin, onlardan sakının. Müslümanlar chat yapmak gibi birbirlerini gereksiz olarak etkilemekten kaçınmalıdır, ve karşı cinsten yabancı bir kişiyle yalnız kalmaya asla izin vermemeleri gerekir.
Uyarılar
- Allahu Teâlâ bütün günahları terk etmeyi ve O’na en üst seviyede itaat etmeyi bize kolay hale getirsin, böylece Allah (azze ve celle) ve Resulullah’ın (sallallahu aleyhi vesellem) sevgisi bize de nasip olabilir. O nefsimizin şerrinden ve şeytanın şerrinden hepimizi korusun. O bizi toplumumuz için doğru rol model olmamızı nasip etsin, iyi ve pratik Müslümanlar olmamızı nasip etsin, din aşkı ile kalplerimizi doldursun.
- Birkaç şey yaparak savaşın yarısından fazlasını kazandın. Ve o, şeytanın ve nefsin fısıltıları kadar zor değil. Biraz cesaret, biraz gayret, ve biraz da fedakârlıkta bulunmak gerekiyor.
- Namaz, oruç, hac, sadaka, zikir gibi erdemleri, faziletleri içeren kitapları oku. Bunlar inşaAllah kalbinde coşku oluşturacak.
- Tabii ki, bunlar herkesin derhal ve kolayca uygulayabileceği, dinin temel esaslarıdır. Namaz, zekat, Ramazan ayında oruç, aile hakkı, komşu hakkı ve başkalarının haklarını yerine getirmek gibi zorunlu emirler yerine getirilmelidir. İhtiyacımız olan şey, düzenli olarak Kur’an’ı Şerif okumak ve birlikte biraz güvenilir bir tefsir okumak. Biraz zamanınızı ayırarak İslam fıkhı okuyun, Resullullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) hayatını öğrenin ve O’nun bize bıraktıklarını öğrenin.
Kaynak: wikihow.com sitesinden alınarak Suffagâh ekibi tarafından suffagâh.com için Türkçeye çevrilmiştir.
En başta Televizyon sonra Bilgisayar ve İnternet terkedilmesi gerekir aksi halde durum sandalda eliyle kürek çektiğini hayal edip ulaşacağı yere gidecegini ummaya benzer. Dini yazılar, sohbetler vb. İçeriklere ulaşmak için bile kullanıldığında siz istemesenizde kenarda köşe de istenmeyen görüntülerin reklamı/önerisi size sunuluyor ve etrafınızda yeterince dine teşvik yonlendirici insan/yaşantı yok ise o az az resimler er yada geç büyük bir resime dönüşüp sizin karşınızda duran bir düşman ordusuna eşit güçte oluyor…
İnterneti faydalı bir şekilde kullandığımız sürece sıkıntı yok. Mesela İslami YouTube Kanallarını takip etmek, bu tarz bloglardaki yazıları okumak, islami araştırmalar yapmak vs
Bir güzel yazı daha.. Allah işinizin bereketini arttırsın..
Internet sitenizi bir suredir takip ediyorum aklıma geldikçe bakıyorum gerçekten çok güzel paylaşımlar yapıyorsunuz Allah razı olsun