Bu zamanda mümin olmak nedir? Sabrı daha mı zordur? Gençliğin ve müminin imtihanları nelerdir? Devamı yazımızda…
1. Öncelikle Kalp Testinizi Yapın!
Ahmed bin Hanbel’in Ömer bin Hattab radıyallahu anhtan rivayet ettiği bir hadise göre takvalı bir mümin olup olmadığınızı şu küçük testle ölçebilirsiniz:
“Sizden kimi yaptığı güzel bir iş sevindiriyorsa, kötülüğü de üzüyorsa o mümindir.” (177)
Mümin işlediği amel ve fiilere dönüp bu çerçeveden baktığında görecektir ki, kendisini mutlu eden içini huzurla dolduran şeyler hep güzel şeylerdir. Yani Allah’ın rızasını kazanmasına vesile olabilecek şeylerdir.
2. Soru, İlme Giden Yol Olsun İstiyorsan....
Sana faydası olanı sor. Farazi sorular sorma.
Soru sormak için uygun olan vakti ve kişiyi iyi araştır.
Sormaktan utanma sırrını gereksiz yere yayma.
Ayrıntı istenmedikçe ayrıntıya girme.
Öğrendiğinle amel et.
3. Çocuk En Büyük İmtihan ve En Büyük Sabır Vesilesidir.
Yeryüzüne ilk ayak basan insan olan Hz.Adem, iaşe ve barınma kaygısı çekmedi. Onun imtihanı çocuklarıydı. Bir çocuğunun ölümü diğer çocuğunun elinden oldu. İnsanlığın belki de en büyük imtihanı nesil yetiştirmek ve bu nesillerin ifsada değil felaha vesile olmasını sağlamaktı. Çocuk yetiştirmeyi doğurmaktan ibaret görmeyen İslami şuur; çocuğun bir cennet kapısı olduğunun fark edilmesini tavsiye eder.
4. Allah'tan Yardım Görmek...
İnsanlara faydalı olacak bir iş içinde bulunmak, Allah’tan yardım görmenin nedenleri arasındadır. Müminlerle bir arada bulunmak, ibadet yapabilmekten mutluluk hissetmek, başarıya sevinmek hayır alametidir. İyilerle bir arada bulunmak, salihlerle olmak, hayır yolunda arkadaşlıklar kurmak Allah’tan yardım görmeye aday olmaktır…
Velev ki istenen dünya olsun, o da O’nun mülkü değil mi?
5. Kulum Bana Nafilelerle Yaklaşır Buyurdu Allah.
Farz namazlardan sonra şüphesiz en kıymetli ibadet nafile namazlardır. Allah böyle söylüyor evet. Kulum bana nafilelerle yaklaşır!
En güzel gece ibadeti Teheccüt namazıdır. Allah’a yakınlaştıran, kulu nefsinden arındıran yegane şey: Namaz. Peygamber sünneti, salihlerin velilerin yoludur gece namazı. Gecenin bir kısmını huzurda huşu ile geçiren nefis ne güzel nefistir.
Rasulullah buyurdu: “Gece namazına kalkınız. O sizden önceki salihlerin işidir. Rabbinize yakınlıktır. Kötülükleri örter günahları uzaklaştırır”
6. Hoca Çocuğu Olmak...
Ömrünü Allah’a davete adayan, nesiller yetiştiren nice alim ve davetçinin kendi çocukları üzerinde müessir olamayışı karşılaştıkları en büyük sıkıntılardandır.
Mum dibine ışık vermeyebiliyor. Ateşten geriye kül kalabiliyor…
Darimi’nin İkrime’den rivayet ettiği şu söz meseleyi daha geniş açıdan düşünmeye yardımcı olacaktır. “Bir alime en soğuk kesim ailesidir.”
7. Hz. Peygamber ve Kadın
Hz. Peygamber, kadına dair birçok beyanda bulunmuş; islamın kadına verdiği önemi vurgulamıştır. Bunlardan bazıları:
“Hanımının ağzına koyduğun bir lokmaya varıncaya kadar harcadığın her şey sadakadır.” (Buhari, 2742)
“Mümin bir erkek mümin bir kadından hemen kopmasın. Beğenmediği bir yönü varsa diğer bir yönüne baksın” (Müslim,3645)
“Saliha bir kadın ademoğlunun saadetindendir”(Ahmed, 1368)
8. İslam ve Ruh-Beden Dengesi
İslamda müslümanın bedeni emanettir. Bedenlerimiz için gerekli tedaviyi uygulamak bir tercih değil bir görevdir. Bedenimizin de üzerimizde hakkı vardır. Rasulullah buyurdu:
“Saçı olan saçına baksın.”
Müslimin rivayet ettiği bir hadiste, Allah’ın nazarında güçlü müminin zayıf müminden daha sevimli olduğu haber verilmiştir. Bunda da şaşılacak bir şey yoktur. İbadet için de güçlü mümin gerekir cihat için de…
Öyleyse bizlere düşen Allah’ın emaneti bedenlerimize ruhun güzelleşmesine giden yolda ihtimam göstermektir…
Vesselam.
Kaynaklar
Nurettin Yıldız, Bu Zamanın Sabrı, Tahlil Yayınları, İstanbul, 2013
Buhari, Sahih-i Buhari
0 Yorum