Bismillah.
Rabbani adam, hayatını Rabbinin rızasına göre ayarlamış ve öyle yaşamaya çalışan insan demektir. Bunu bir sahabi mantığı gibi de anlayabiliriz. Nasıl Rabbani adam olunacağına gelince, elbette kuru bir temenni, geçici bir heyecan yerine yürekten gelen bir istek, sonsuz bir heyecanla bunun mümkün olacağını bilmek gerekir..
1. Canlı İman
Canlı bir iman gerekir. Öyle bir imana uyumlu çevre ve dostlarla oturup kalkmak birinci şarttır.
2. Büyük Hedef
Hedefi büyük olmak gerekir. Cennetten başka her şeyi ve yeri küçük gören, cennete girmeden soluklanmayacak bir hedefe kilitlenmek gerekir.
3. Rabbanilerin Hayatı
Alfabe çözer gibi büyüklerin hayatını çözecek. Başta Peygamberler olmak üzere önceki Rabbanilerin nasıl yaşadıklarını, olaylara ne refleks verdiklerini bilecek, ona göre kendisine plan yapacak.
4. Zaman Hassasiyeti
Zaman hassasiyeti olacak. Saat değil dakika hesap edecek.
5. Ölçülü Mübah
Mübahlara dalmayacak. Şeytanın büyük insanları harama çekmek için mübahlardan başlayabileceğini bilecek. Nimetleri kullanacak ama nimet delisi olmayacak. Uyku ve yemek gibi nimetleri planlı kullanacak.
6. İbadet!
Farz ibadetlerinin yanında gece ibadeti olacak.
7. Kur'an Bağı
Kur’an okumaktan zevk alacak. Okudukça okuyacak.
8. Sosyal Hayat
Allah için yaptığı sosyal işleri olacak. Allah’a davet edenlerden olacak.
Kaynaklar
| Nureddin Yıldız
| www.fetvameclisi.com
2. Şık yanlış olmuş gibi,tek hedef cennet değil Rabbin rızası olmalıydı,her hâlukârda O’nu memnun etme,onun rızasına kavuşma olmalıydı,acizane fikrim.
Cennet Allah’ın rızası olmadan kazanılmayacağına göre, şık doğru. Bir de bu açıdan bakmak gerekebilir.
?