72 yaşındaki Hatice Ayad el-Qorti, kanser hastalarının Fas’ın başkenti Rabat’a gelmenin yanı sıra konaklamak için de ücret ödemeleri gerektiği için tedavi olamadıklarını fark edince onlar için bir bakımevi kurdu.
Hatice, 2009’da kocasını ne yazık ki kanserden kaybetti ve kısa bir süre yas tuttuktan sonra, hem kanserle mücadele eden hastaları hem de ailelerine hayati yardım ve destek sağlamak için Cennet Derneği’ni kurdu.
Fas’ta önemli kanser tedavi merkezleri Rabat ve Kazablanka’da bulunuyor. Hatice; misafirlerine, hastaları ve hastaların ailelerini ziyaret etmek için ücretsiz konaklama, yemek ve bunların yanı sıra Rabat Onkoloji Merkezine ulaşım sağlıyor.
Hatice ayrıca 15 korunmasız kadına yönelik bakım hizmeti sunmuş ve 15 kadına da yakınlarda kalacak bir ev kiralamıştır.
Hatice’nin desteklediği insanların çoğunluğu o kadar fakir ki, akrabaların yardımı ve ve gelen fonlar bile çoğu zaman tedavinin ödemesini yapmak için yetersiz kalıyor. Özverili Khadija, ölen kocasından kalan emekli maaşı -ayda yaklaşık 36 £ (Fas’ta yaklaşık 450 Dirhem)- her gün devamını sağlamaya çalıştığı muhteşem hizmetleri desteklemek için kullanıyor. Hatice’nin bu özverili hizmeti halkın dikkatini çekti. Özel bağışlar ve yerel hükümetin desteği sayesinde Hatice artık projesini daha sıkı bir mali temelle sürdürebiliyor.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı Bilgi Merkezi tarafından HPV ve Kanser üzerine yapılan bir araştırma, Fas’ın 15 yaş ve üstü 12.83 milyon kadının rahim ağzı kanseri riski altında olduğunu belirtti.
Mevcut hesaplamalar her yıl 2258 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konduğunu ve 1076’sının hastalıktan öldüğünü gösteriyor. Rahim ağzı kanseri, Fas’taki kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser, 15-44 yaşları arasında ise kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanserdir.
Allah, insaniyeti ve iyiliği için Hatice’den razı olsun ve onu iki cihanda da ödüllendirsin inşaAllah.
Kaynaklar
İlmfeed.com sitesinden çevrilmiştir.
0 Yorum