BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
İnançlarımız bize bir fikir ve sistem katmadıkça bir yerlerde yazılı olan, sözü geçen metinlerden ibaret kalır. Hak bir inanç kişiye düşünce ve hareket eylemi sağlar. İslami düşünce ve hareket ise müslüman ahlakına bir çok özellik katar ama biz burada bir kaç genel başlığı sizin için paylaşacağız.
1. Firasetli Olmak
Rasulullah sav. Efendimiz buyuruyor, Müslüman sokulduğu bir delikten ikinci kez sokulmaz. Kime, neye, nasıl? güveneceğini bilir. O güven ise Kuran ayetlerinden referans edilir.
2. Yaşadığı Zamanın Müslümanı Olmak
İslami düşüncede olan bir müslüman, hangi asırda ve devirde yaşadığını bilerek yaşar. Yaşadığı zamanın sorunlarını, problemlerini, eksiklerini bilir. Onlara çözüm için uğraşır.
3. Geçmişe Bağlı Olmak
Geçmiş ümmetin yaşadığı pratiklerden, genel bir çıkarım yapar ve güncel yaşamda İslam medeniyetine giden yolda kullanır.
Sahabe döneminde darul-erkam varsa, yeni zaman içinde ümmet birliğinin sağlanması için İslam birliği kurmalıyım düşüncesi verir ve bu uğurda çalışma azmi verir.
4. Anlayışlı Olmak
Yaşadığımız asırda meydana gelen cahilliklere karşı nasıl duracağımıza nasıl davranacağımıza karar verir. Bilmiyorlar idrak edemiyorlar ahlakını verir. Bu bilinçle çalışma yapmayı, hoşgörülü olmayı verir.
Evimizde, işimizde, islami davet yaptığımız alanlarda ve çevremizde anlayışlı olmak ancak islami düşünce ile elde edilir. “Şüphesiz sen onlara sert davransaydın yanından kaçar giderdi” ayeti bu maddemizin mihenk taşıdır.
5. Takva Sahibi Olmak
İnanlar erdemli insanlardır. Bu bir özelliktir.
Erdemli olmanın bazı şartları vardır;
Doğru sözlü bir insan olmanın yanında, doğru olanı da telkin eder. Yalan konuşmayan bir insan olmanın yanında, yalan konuşana da mani olur. Hırsızlık yapmaz yapana da mani olur ya da mani olacak yollar arar. Allah’ın sisteminin yanında hiç bir sistemi kabul etmeyeceği gibi, o sisteme entegre de olmama düşüncesini verir. O sistem içinde tavizsiz bir şekilde var olma savaşında yorulduğunu ya da sekülerizme kayacağını anladığında oradan uzaklaşır. Erdemli olmak demek takva sahibi olmak demektir. Bu da, Allah‘ın varlığının iliklere kadar hissedilmesi demektir.
6. İtaatkar Olmayı ve Aklı Selim Olmayı Verir
İslami düşüncesi gelişen bir müslüman, itaatkardır. Davada önde giden ve çeşitli yollarda deneyim elde etmiş şahısların uyguladığı pratikleri takip eder. Bu yol ve çizgiden gitme meselesinin sınırı ise Kur’ an ve sünnettir. Bunların dışında bir yol tutan kişi takip edilmez.
7. Kitaba ve Sünnete Tam Bağlılık
Kuran-ı kerim ve hadislerin bizim için çizdiği yolun ne anlama geldiğini iyi kavrarız. Şuur düzeyimiz üst düzey olur. “Rasulullah sav. Buyuruyor, Müslümanın firasetinden ileri görüşlülüğünden korkun”. Bu ileri görüşlülük ise, Kur’ an ve sünnetin yolunda olmakla kazanılır.
Çok faydalı, Allah razı olsun. Ferasetin ehemmiyetini hatırlamış olduk, Rabbim bize Feraseti hakk edecek yaşayışı nasip etsin
Estağfirullah. Rabbim sizden de razı olsun. Dua edin
selam ve dua ile…