7 Adım İle Gününüzü Bereketlendirin


0

“İki nimet vardır ki insanların çoğu (onları değerlendirme hususunda) aldanmıştır: Sağlık ve boş zaman.” (Buhari) 

Çoğumuz ibadetler için yeterli vakit bulamamaktan yakınır dururuz. Dünya meşgalesi, ev işleri, arkadaşlar, telefon, internet  bizi gün boyunca oyalar durur. Günün sonunu nasıl getirdiğimizi anlamayız bile. İşte günlük rutinlerimizde ufak ve kalıcı değişikliklerle günümüzü bereketlendirmeye yardımcı birkaç tavsiye;

1. Az Uyumak ve Sabah Namazlarından Sonra Uyumamak

Sabah namazından sonra uyumak rızka manidir.”  (Beyhakî, el-âdâb, 1/276; Şara)

Sabah vakitleri günün en bereketli zamanlarıdır. Bu vakitleri zikirle değerlendirdiğinizde ya da gündelik işleri bu saatten itibaren halletmeye başlayınca günün ne kadar bereketlendiğini fark edeceksiniz. Ayrıca çok uyumanın da kalbi öldürdüğü Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) tarafından rivayet edilir ki 6 saatlik bir uyku insan bedeni için yeterlidir.

2. Kaylule Uykusu

“Gündüzün orucuna sahur yemeği ile, gecenin ibadetine de öğle uykusu ile yardımcı olunuz!” (Hâkim, I, 588)

Öğle namazından sonra bir miktar kestirmeye kaylule uykusu denir. Hadis-i şeriften de anladığımız gibi kaylule gece ibadeti için yardım eder. Gündüz yarım saatlik uyku gece 1,5 saatlik uykuyla eşdeğerdir. Bu sayede gün içerisinde daha dinç olur ve ibadetlerimiz için enerji toplamış oluruz.

3. Kur'an-ı Kerim Okumak

“Kur’an okuyan mü’min portakal gibidir: Kokusu hoş, tadı güzeldir. Kur’an okumayan mü’min hurma gibidir: Kokusu yoktur, tadı ise güzeldir. Kur’an okuyan münâfık fesleğen gibidir: Kokusu hoş fakat tadı acıdır. Kur’an okumayan münâfık Ebû Cehil karpuzu gibidir: Kokusu yoktur ve tadı da acıdır.” (Buhârî, Et’ime 30 Fezâilü’l-Kur’ân 17, Tevhîd 36)

Gün içerisinde ruhlarımızı beslemek adına en az iki sayfa da olsa Kur’an okumalı, Yüce Rabbimizin bizden neler istediğini idrak etme çabası içinde olmalıyız.

4. Nafile ve Kaza Namazları

 “Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah, yaptıklarınızı biliyor.” (Ankebût Suresi; 45. Ayeti Meali)

Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) günün her zamanını namazlarla süslemiş, her birinin ayrı ayrı faziletlerinden bahsetmiştir. Bizde elimizden geldiğince kaza namazlarımızı bitirmeye ve  nafile namazları da hayatımızda yer ettirmeye çalışmalıyız.

5. Abdestli Dolaşmak ve Uyumak

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam) buyurdular ki: Allah’ın hataları silmeye ve dereceleri yükseltmeye vesile kıldığı şeyleri size söylemeyeyim mi?”, “Evet ey Allah’ın Resûlü, söyleyin!” dediler. Bunun üzerine saydı: Zahmetine rağmen abdesti tam almak. Mescide çok adım atmak. (Bir namazdan sonra diğer) Namazı beklemek. İşte bu ribattır, işte bu ribattır. İşte bu ribattır.” [Müslim, Taharet 41, (251); Muvatta, Sefer 55, (1,161); Tirmizi, Taharet 39]

Abdestin önemine birçok hadiste dikkat çekilmiş ve meleklerin rahmet yağdıracağı bildirilmiştir. Ayrıca uyumadan önce Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) yaptığı zikirler de buna ek olarak yapılabilir.

6. Bir Hadis Öğrenmek

“Kişi sevdiğiyle beraberdir.” hadisinden yola çıkarak sevgili Peygamberimizi (sallallahu aleyhi ve sellem) daha iyi tanımaya çalışıp, onun öğretilerini hayatımızda uygulamaya çalışmalıyız. Her hadis hakkında düşünmeli, hangi olaylar üzerine söylediğine bakmalı, iyice analiz edip, günlük hayatımıza yerleştirmeye çalışmalıyız.

7. Seher Vakitleri ve Teheccüd Namazı

“Şüphesiz Allah’a karşı gelmekten sakınanlar, Rablerinin kendilerine verdiği şeyleri alarak cennetlerde ve pınar başlarında bulunurlar. Şüphesiz onlar bundan önce iyilik yapan kimselerdi. Geceleri pek az uyurlardı. Seherlerde bağışlama dilerlerdi.” (Zâriyât Suresi; 15-18. Ayetleri Meali)

Seher vakitleri istiğfar etmek, dua etmek, Rabbimizle baş başa olmak için en ideal vakitler. Herkesin uyuduğu, sessizliğin hakim olduğu zamanlarda ibadetin tadına varacağımız vakitler. Allah hepimizi bilinçli mü’minler eylesin..


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
13
HARİKA
HAHA HAHA
1
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
2
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı