Ramazandan evvel çocuklarımız için hazırlıkları yaptık ve artık Ramazan geldi, hoşgeldi. Evimizde hoş bir hava ve içimizde huzur varken, çocuklarımızı Allah’a yakınlaştırmak için müthiş bir fırsat da kapımızda. O halde onu içeri alın. Çocuklar ile etkili bir Ramazan geçirmek için kafanızdaki şu 6 soruya cevap bulmalısınız.
1. Çocuklar Tekne Orucu Tutsun Mu?
Tekne orucu dediğimiz mevzu, çocukların oruç ile mükellef olmadan önce, bu ibadete alışmalarını ve sevmelerini sağlamak adına yapılan küçük çalışmalardır. Çoğu kişi tarafından da desteklenen bu uygulama, gerçekten de çocuklar için güzel bir uygulamadır. Zira oruç, namazdan bambaşka bir halde ve nadiren karşımıza çıkar. Büyüklerin bu kadar istekle ve heyecanla yaptıkları bu ibadetten çocuklar da geri kalmak istemez. Bu nedenle küçük yaştan itibaren, mükellef olana kadar çocuklarla tekne orucu uygulaması yapılabilir.
2. Tekne Orucu Nasıl Tutulur?
Çocukların hem Ramazanı hissedebilmeleri hem de tam anlamıyla görmeleri açısından onları yaşlarına göre birkaç kez sahura kaldırmalısınız. Sahuru ve o anki heyecanı gören çocuk bundan zevk duyacak ve oruca olumlu hisler besleyecektir. Sahurda yemek yiyen çocuk sabah kalktığında oruç olduğunu unutabilir. Yemek veya su isteyebilir. Ona güzellikle oruç olduğunu hatırlatın ve onu şevklendirin. Tekne orucu yaşlara göre uzatılabilir. Ama küçüklerin orucu öğle ezanına kadar olmalıdır. Öğle vakti yaklaşınca onun için sevdiği yemeklerden iftar sofrası hazırlamayı ihmal etmeyin. Böyle bir ihtimam gören çocuk, oruca ve Ramazana karşı olumsuz duygular beslemesi olasılığı azdır. Ezan okunur okunmaz da orucunu açtırın. Ezan iftar konusunda mühimdir. Çocuk ezanı duymalı ve iftarın ön koşulunun ezan yani vaktin girmesi olduğunu öğrenmelidir. Baktınız ezandan önce epey acıktı çocuğunuz, sofrasını hazırlayın ve telefondan bir ezan okutun. Yine ezan ile iftar etmesini sağlayın. Bu muhteşem davranışını gün boyu pekiştirmeyi de unutmayın. Çünkü çocuğunuz Allah’a yaklaşıyor. Bu çok önemli bir adım.
3. Çocuklar Sürekli Sahura Kalkmak İsterse?
Çocuklar bu keyfi ve hazzı yaşayınca sürekli sizinle sahur yapmak isteyebilirler. Ama bu bünyelerine ağır gelebilir. Birkaç gün deneyin, eğer düzeni oturtabiliyor ve çocuğunuz zorlanmıyorsa sizinle sahur yapmasında bir sakınca yoktur. Velev ki oruç tutmasa bile. Gün içerisinde yorgun düşebilirler. Bunu dert etmeyin. Ramazan yılda bir kere geliyor ve sizin için önemli olduğu kadar onlar için de önemli. Sizin hayatınızı ve düzeninizi değiştirdiği gibi, bırakın onların da hayatını değiştirsin. Hiçbir hikaye sahurdan daha etkili olamaz onlar için.
4. Çocuğum Ne Zaman Oruç İle Mükellef Olur?
Oruç ile mükellef olmak için: İslam, akıl, buluğ şarttır. Bu vasıfları taşımayan birine oruç farz değildir. Ancak akıllı(doğruyu yanlıştan ayıran) bir Müslüman çocuğunun orucu, bir nafile olarak sahih olur.
Yani çocuğunuz buluğ çağına girdiğinde, pek çok ibadet ile mükellef olduğu gibi oruç ile de mükellef olacaktır. Ama çocuğunuza ibadet bilincini vermek için buluğ çağını beklerseniz, kesinlikle geç kalırsınız. Binanın temelleri zeminde atılır. Sizin de buluğ çağında sağlam bir bina kurabilmek için öncesinde sağlam bir temel atmış olmanız gerekir. Hem Allah, El-Lütuf’tur. Buluğ çağına gelmemiş çocuğun orucuna da nafile sevabı vardır. SubhanAllah.
5. Çocuğum Sınav Zamanı Oruç Tutmasa?
Estağfurullah. Kardeşim, insan mükellef olduğu bir ibadeti, nasıl olur da sınav gibi tamamen dünyalık bir hevanın uğruna terk eder? Siz bunu çocuğunuza nasıl layık görürsünüz? Allah o sınava bereket verir mi? Çocuğunuzun ömrünün bereketini almayın. Mükellef olduğu ibadetlerin önüne geçmeyin. Zira bu Farz-ı Ayn konularında sizi dinlememesi, ona verilen bir haktır!
6. Yapılan Yanlışlar Nelerdir?
* Öncelikle çocukları oruç, sahur, misafir gibi heyecanlı isteklerine ket vurmak, sert tepki göstermek ilgilenmemek en önemli hatalardandır. Bu halde nasıl Ramazan eğitimi olur ki? Ramazanın güzelliğini aşılamak adına, önce sizin sakin ve halim olmanız gerekir. Ramazan size tesir edemiyorken, sizin çocuğunuza tesir etmeniz nasıl beklenir?
* Oruç tutmak zor bir ibadettir. Zaman gelir insanın sinirleri gerilebilir. Olur, insanız. Ancak bu zamanlarda sabr en büyük imtihan olur. Ev içinde en çok da çocuklara sabretmek gerekir. Bizi zorlayabilirler. Ancak biz ne kadar yumuşak ve ılımlı olursak, onlarda da o kadar olumlu yansımalar görürüz.
* Cemaat rahatsız olur diye, cami sıcak diye, teravih uzun diye çocukları camiden ayrı tutmak, onlara yapacağınız en büyük haksızlıklardandır. Sakın! Onlar camilerle bütünleşmezlerse nasıl namaza alışacaklar? Ümmetin aynı anda secdesini görmezlerse nasıl kıbleye yönelecekler? Bazen teravihi kısa kılarak (4, 8 vs), bazen cemaate bunun gerekliliğini anlatarak, bazen serinletici çözümler bularak bu eylemi gerçekleştirmeniz gerekir. Çocuğunuzun inancı için yapmalısınız. Bunu da yapmazsanız niye anne-babasınız?
0 Yorum